Nincs csodaszer a másnaposság ellen, de van egy új szempont a megelőzésére Hallottál már a kongenerekről?
Pörgesd meg a rozé-kereket!A rozék korántsem egyformák! Egy korábbi cikksorozatunkban a Borászportálon bemutattuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által leírt négy legfőbb stílust: a Blush, a Fruity, a Crisp és Rich rozékat. Az egyes stílusokba többféle bor is beletartozik. Hogy melyek ezek? Olvasd le a rozé-kerékről!
Képzeletbeli menüsor nagyon is valóságos borokkalEmber legyen a talpán, aki a Winelovers Grandon az összes pincészettől kóstol valamit. Aki egyszer is megtapasztalja, milyen elveszni a felvonuló tételek kavalkádjában, az később biztosan készít egy előzetes tervet arra vonatkozóan, hogy milyen szempontok mentén kezdi a kóstolást. Fel lehet térképezni egy borvidéket, össze lehet kóstolni különböző régióknak egy adott szőlőfajtából készült borait, de hosszasan el lehet időzni egy-egy borstílusnál (pezsgők, édesek stb.) is. Mi ezúttal egy végtelenül egyszerű szempontot követtünk: egy elképzelt menüsorhoz választottuk ki a legmegfelelőbb borokat a kínálatból.
„Ami nekem nagyon fontos, az az ember a bor mögött” - Interjú három nemzetközi borkereskedővelBorokkal sokféleképp találkozhatunk. Az abszolút a mi döntésünk, hogy felkeresünk-e egy borászt vagy borvidéket, de ha például egy borszaküzletbe vagy egy étterembe térünk be, esetleg egy online webshopból rendelünk, ott már adott a kínálat, amiből választani tudunk. Az, hogy mit találunk a vinotékák valós vagy virtuális polcain, a gasztronómiai helyek borlapjain, már nagy mértékben a kereskedőkön múlik, akik különböző szakmai szempontok és tapasztalataik alapján döntenek arról, milyen tételekkel érdemes egyáltalán találkoznunk. De mik ezek a szempontok? És valóban annyira különböznek egymástól, mint ahogy azt talán elsőre gondoljuk? A 2023-as Winelovers Wine Awards-on három borkereskedőt faggattunk a munkájáról.
Mitől jobb az egyik bor mint a másik?Ha a legismertebb borpontozási rendszert, az OIV 100-at vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy a megfelelő minőséget elérő borok valójában 80 ponttól fölfelé helyezkednek el. (Bár a 70 és 80 pont közötti borok is fogyasztási értékkel bírnak, ezekben kisebb-nagyobb borhibák még fellelhetők.) 80-85 pont között technológiailag megfelelő, bár nem különösebben izgalmas borok találhatók. A BLIC rendszer (balance, lenght, intenity, complexity) 85 pontig egész jól működik, de mi van efölött? Mi a különbség egy 85, egy 90 és egy 95, netán 98-100 pontos bor között?
Milyen trendek várhatók a borvilágban 2024-ben?Minden év elején kíváncsian várjuk a szakértők és elemzők újabb trendekre vonatkozó megállapításait a borpiacon. Fogyasztóként is érdemes tudnunk ezekről, de ha a borágazatban dolgozunk, akkor alapvető, hogy tájékozódunk arról, mi várható a következő időszakban.
Ferenc Pápa áldását adta a magyar borraA karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.
Borvidékek a Balaton körül: Badacsony bazalton termett szőlőfajtái és boraiBadacsony, a „bazaltkúpok csodaországában” található, ami egy a világon egyedülálló adottságokkal rendelkező terroir. Ha valaki „badacsonyit” iszik, akkor a poharában élvezi a Balaton vizének csillogását, a tanúhegyek sós ízvilágát, a bazalt ásványainak savgerincén feszülő keserűmandulás olaszrizlinget vagy a borvidék egyedi fajtáinak, a kéknyelűnek, a rózsakőnek és a budai zöldnek a huncutságát.
Borvidékek a Balaton körül: Balatonfüred–Csopak, a rezedaillatú, keserűmandulás olaszrizling otthona„Az Almádi kedveli a könnyű ebédeket és a délutáni alvást. A Füredi a romantikus. Az Arácsi bájos és egyszerű. A Dörgicsei valamennyi között a leghuncutabb. A Révfülöpi a legigazabb lugasborok közül való.” (Hamvas Béla: A bor filozófiája)