Borvilág AI alkotta bor Somlóról, ismeretlen hazai szőlőfajták, nagyágyú vörösek, mentes és kóser borok 10+1 stand, amit nem hagyhatsz ki a Winelovers Grandon!
Bor 1x1 Képes reprezentálni a címke egy pincészetet? Weisz Ferenc Ferdinánd járja körbe a címke-kérdés szinte összes dimenzióját. Beszámoló Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők Az Etyeki Eredetvédett Pezsgő a jövőben a borvidék legelőremutatóbb közösségi munkájának gyümölcse. Etyeken 8 évig dolgoztak az új eredetvédelmi kategória bevezetésén, és végre a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a szigorított feltételeknek megfelelő Etyeki Pezsgők. Hernyák Tomi etyeki borász a motorja volt ennek a folyamatnak, őt kértük meg, hogy meséljen arról, milyen hosszú volt az út, amíg eljutottak idáig. Borvilág 9+1 ok, amiért március 29-én ott a helyed a Winelovers Grandon! Március utolsó szombatján a borrajongók Mekkája a Corinthia Budapest, ahol 150 borászat 500+ borát kóstolhatod egyetlen jeggyel. Idén újdonságokkal, extra élményekkel és különleges kiállítókkal is készülnek, hogy ez legyen az eddigi legizgalmasabb Grand!
Bor 1x1 Képes reprezentálni a címke egy pincészetet? Weisz Ferenc Ferdinánd járja körbe a címke-kérdés szinte összes dimenzióját.
Beszámoló Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett Pezsgők Az Etyeki Eredetvédett Pezsgő a jövőben a borvidék legelőremutatóbb közösségi munkájának gyümölcse. Etyeken 8 évig dolgoztak az új eredetvédelmi kategória bevezetésén, és végre a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a szigorított feltételeknek megfelelő Etyeki Pezsgők. Hernyák Tomi etyeki borász a motorja volt ennek a folyamatnak, őt kértük meg, hogy meséljen arról, milyen hosszú volt az út, amíg eljutottak idáig.
Borvilág 9+1 ok, amiért március 29-én ott a helyed a Winelovers Grandon! Március utolsó szombatján a borrajongók Mekkája a Corinthia Budapest, ahol 150 borászat 500+ borát kóstolhatod egyetlen jeggyel. Idén újdonságokkal, extra élményekkel és különleges kiállítókkal is készülnek, hogy ez legyen az eddigi legizgalmasabb Grand!
Borvilág Elindult a nevezés a 2025-ös Winelovers Wine Awardsra - Idén már 12 kategóriában küldhetik be tételeiket a borászatok 2025-ben a Winelovers Wine Awards negyedik alkalommal, új helyszínen kerül megrendezésre; a szervezők több mint ezer bor nevezését várják a versenyre 12 különböző kategóriában.
Borvilág 9+1 ok, amiért március 29-én ott a helyed a Winelovers Grandon! Március utolsó szombatján a borrajongók Mekkája a Corinthia Budapest, ahol 150 borászat 500+ borát kóstolhatod egyetlen jeggyel. Idén újdonságokkal, extra élményekkel és különleges kiállítókkal is készülnek, hogy ez legyen az eddigi legizgalmasabb Grand! Beszámoló “Ne csak egy legyen a sok közül, hanem felkapott és szexi bor legyen” A pezsgőtől a mindennapi borokon át a borvilág ikonikus csúcstételéig, az aszúig: van-e még olyan fajta, amely ennyi stílusban is képes nagyot alkotni? A furmint sokoldalúságáról három olyan borászat képviselőjével beszélgettünk, akiknek kínálatában nagy szerepet játszik ez a fajta. Beszámoló A 13. lépés egy fenntartható borágazat megteremtése felé "Miközben többször is a Z generációról folyt a diskurzus, újra és újra elgondolkoztam azon, mit is jelent számomra a fenntarthatóság - hiszen amúgy folyamatosan, többféle projektben is foglalkozom a kérdéssel - és általában ebben a szakmában. A teremben ülők (jellemzően az X és Y generációt képviselők) reakciói, sokszor bizonytalan tekintete, illetve félhangos megjegyzései pedig csak még jobban megerősítették azt a korábbi elképzelésemet, miszerint a fenntarthatóság nem kizárólag a jövőről, de ugyanannyira a jelenről és egyébként a múltról is kell, hogy szóljon." Kókai Nagy Tímea beszámolója a 13. Borkonferenciáról.
Borvilág 9+1 ok, amiért március 29-én ott a helyed a Winelovers Grandon! Március utolsó szombatján a borrajongók Mekkája a Corinthia Budapest, ahol 150 borászat 500+ borát kóstolhatod egyetlen jeggyel. Idén újdonságokkal, extra élményekkel és különleges kiállítókkal is készülnek, hogy ez legyen az eddigi legizgalmasabb Grand!
Beszámoló “Ne csak egy legyen a sok közül, hanem felkapott és szexi bor legyen” A pezsgőtől a mindennapi borokon át a borvilág ikonikus csúcstételéig, az aszúig: van-e még olyan fajta, amely ennyi stílusban is képes nagyot alkotni? A furmint sokoldalúságáról három olyan borászat képviselőjével beszélgettünk, akiknek kínálatában nagy szerepet játszik ez a fajta.
Beszámoló A 13. lépés egy fenntartható borágazat megteremtése felé "Miközben többször is a Z generációról folyt a diskurzus, újra és újra elgondolkoztam azon, mit is jelent számomra a fenntarthatóság - hiszen amúgy folyamatosan, többféle projektben is foglalkozom a kérdéssel - és általában ebben a szakmában. A teremben ülők (jellemzően az X és Y generációt képviselők) reakciói, sokszor bizonytalan tekintete, illetve félhangos megjegyzései pedig csak még jobban megerősítették azt a korábbi elképzelésemet, miszerint a fenntarthatóság nem kizárólag a jövőről, de ugyanannyira a jelenről és egyébként a múltról is kell, hogy szóljon." Kókai Nagy Tímea beszámolója a 13. Borkonferenciáról.
Borvilág Elindult a nevezés a 2025-ös Winelovers Wine Awardsra - Idén már 12 kategóriában küldhetik be tételeiket a borászatok 2025-ben a Winelovers Wine Awards negyedik alkalommal, új helyszínen kerül megrendezésre; a szervezők több mint ezer bor nevezését várják a versenyre 12 különböző kategóriában.
Beszámoló “Minél többet tanulsz róla, annál jobban szereted” A magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus, a BorKatedra már hat egyetemen vehető fel kreditekért. Idén a Borkollégium, Magyarország első boriskolája is csatlakozott a kezdeményezéshez. Cikkünkben a Pannon Egyetem két hallgatója is mesél arról, miért jelentkezett, és teljesítette-e az elvárásait a boros képzés. Beszámoló “Minél többet tanulsz róla, annál jobban szereted” A magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus, a BorKatedra már hat egyetemen vehető fel kreditekért. Idén a Borkollégium, Magyarország első boriskolája is csatlakozott a kezdeményezéshez. Cikkünkben a Pannon Egyetem két hallgatója is mesél arról, miért jelentkezett, és teljesítette-e az elvárásait a boros képzés. Borvilág Czurda Henrik borai a saját fejlesztésű applikáción keresztül is elérhetőek (X) Elkészült a Czurda Applikáció, amely a beszerzés kényelmét és az egyszerűség növelését szolgálja főként a HoReCa szektor számára, de azoknak is, akik rendszeres megrendelői a prémium Czurda boroknak. Az Android és Apple IOS operációs rendszerekre egyaránt letölthető, ingyenes alkalmazás a CZURDA rajnai rizlingek egyszerű, gyors és kényelmes beszerzését teszi lehetővé. Henriket az alkalmazás létrehozásának ötletéről kérdeztük. Borvilág Czurda Henrik borai a saját fejlesztésű applikáción keresztül is elérhetőek (X) Elkészült a Czurda Applikáció, amely a beszerzés kényelmét és az egyszerűség növelését szolgálja főként a HoReCa szektor számára, de azoknak is, akik rendszeres megrendelői a prémium Czurda boroknak. Az Android és Apple IOS operációs rendszerekre egyaránt letölthető, ingyenes alkalmazás a CZURDA rajnai rizlingek egyszerű, gyors és kényelmes beszerzését teszi lehetővé. Henriket az alkalmazás létrehozásának ötletéről kérdeztük.
Beszámoló “Minél többet tanulsz róla, annál jobban szereted” A magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus, a BorKatedra már hat egyetemen vehető fel kreditekért. Idén a Borkollégium, Magyarország első boriskolája is csatlakozott a kezdeményezéshez. Cikkünkben a Pannon Egyetem két hallgatója is mesél arról, miért jelentkezett, és teljesítette-e az elvárásait a boros képzés.
Beszámoló “Minél többet tanulsz róla, annál jobban szereted” A magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus, a BorKatedra már hat egyetemen vehető fel kreditekért. Idén a Borkollégium, Magyarország első boriskolája is csatlakozott a kezdeményezéshez. Cikkünkben a Pannon Egyetem két hallgatója is mesél arról, miért jelentkezett, és teljesítette-e az elvárásait a boros képzés.
Borvilág Czurda Henrik borai a saját fejlesztésű applikáción keresztül is elérhetőek (X) Elkészült a Czurda Applikáció, amely a beszerzés kényelmét és az egyszerűség növelését szolgálja főként a HoReCa szektor számára, de azoknak is, akik rendszeres megrendelői a prémium Czurda boroknak. Az Android és Apple IOS operációs rendszerekre egyaránt letölthető, ingyenes alkalmazás a CZURDA rajnai rizlingek egyszerű, gyors és kényelmes beszerzését teszi lehetővé. Henriket az alkalmazás létrehozásának ötletéről kérdeztük.
Borvilág Czurda Henrik borai a saját fejlesztésű applikáción keresztül is elérhetőek (X) Elkészült a Czurda Applikáció, amely a beszerzés kényelmét és az egyszerűség növelését szolgálja főként a HoReCa szektor számára, de azoknak is, akik rendszeres megrendelői a prémium Czurda boroknak. Az Android és Apple IOS operációs rendszerekre egyaránt letölthető, ingyenes alkalmazás a CZURDA rajnai rizlingek egyszerű, gyors és kényelmes beszerzését teszi lehetővé. Henriket az alkalmazás létrehozásának ötletéről kérdeztük.
Beszámoló “Ne csak egy legyen a sok közül, hanem felkapott és szexi bor legyen” A pezsgőtől a mindennapi borokon át a borvilág ikonikus csúcstételéig, az aszúig: van-e még olyan fajta, amely ennyi stílusban is képes nagyot alkotni? A furmint sokoldalúságáról három olyan borászat képviselőjével beszélgettünk, akiknek kínálatában nagy szerepet játszik ez a fajta. Bor 1x1 Még mindig a borvidékek bűvöletében élünk, pedig az eredetvédelemben sokkal nagyobb lehetőségek vannak 22 már meglévő borvidékünk az uniós csatlakozáskor automatikusan megkapta az OEM státuszt, azóta azonban - a helyi termelői közösségek szerepének növekedésével - majdhogynem megduplázódott a földrajzi jelzéssel ellátott területek száma. Miért jó ez a borászoknak és a borszeretőknek?
Beszámoló “Ne csak egy legyen a sok közül, hanem felkapott és szexi bor legyen” A pezsgőtől a mindennapi borokon át a borvilág ikonikus csúcstételéig, az aszúig: van-e még olyan fajta, amely ennyi stílusban is képes nagyot alkotni? A furmint sokoldalúságáról három olyan borászat képviselőjével beszélgettünk, akiknek kínálatában nagy szerepet játszik ez a fajta.
Bor 1x1 Még mindig a borvidékek bűvöletében élünk, pedig az eredetvédelemben sokkal nagyobb lehetőségek vannak 22 már meglévő borvidékünk az uniós csatlakozáskor automatikusan megkapta az OEM státuszt, azóta azonban - a helyi termelői közösségek szerepének növekedésével - majdhogynem megduplázódott a földrajzi jelzéssel ellátott területek száma. Miért jó ez a borászoknak és a borszeretőknek?
Borvilág “A kisebb borvásárok sikeresebbek, a nagyokon meg ott vagyunk, mert muszáj” Tavasszal egymást érik a nemzetközi bor kiállítások, vásárok, melyek egyrészt lehetőséget adnak a borászatok számára a bemutatkozásra, az új üzleti kapcsolatok kiépítésére, és a meglévők ápolására, másrészt a kóstolások által tanulhatnak, képezhetik magukat. Az, hogy a nemzetközi mezőnyt ismerjék, különösen fontos a saját boraik objektív megítéléséhez is. A külső szemlélő számára akár nagyon hasonlóak lehetnek ezek a kiállítások, ugyanakkor kiállítóként a borászatok tudatosan döntenek egyik vagy másik mellett, figyelembe véve az expo-k egyedi jellegzetességeit.
Borvilág Üzenet a palackból - A víz alatti borérlelés lehetőségei A víz felszínéről alámerülve, egyre mélyebbre süllyedve, a körülvevő világ elsötétül, a zaj elhalkul, testünk könnyűvé válik. Körülöttünk halak úszkálnak, apró villanófények. A tenger mélyéhez közeledve színpompás korallok, piros rákok, csillogó kagylók pihennek, majd valami egészen szokatlan tárul elénk. Ketrecnyi borosüvegek – emberi kéz lenyomatai a természet uralta világban – magukba zárva minden titkukat. Korábban az óceán mélyére akkor kerültek palackok, amikor vízi balesetek áldozatává váltak. Vajon milyen történeteket és ízeket rejtenek ezek a palackok? Beszámoló "A szőlő olyan, mint az ember: sok mindent kibír" Három Balaton környéki borászt: Gilvesy Róbertet, Figula Mihályt és Pálffy Gyulát kérdeztük arról, hogy ők hogyan élték meg a tavalyi aszályos nyári időszakot, és miként adaptálódtak a globális felmelegedés okozta kihívásokhoz.
Borvilág Üzenet a palackból - A víz alatti borérlelés lehetőségei A víz felszínéről alámerülve, egyre mélyebbre süllyedve, a körülvevő világ elsötétül, a zaj elhalkul, testünk könnyűvé válik. Körülöttünk halak úszkálnak, apró villanófények. A tenger mélyéhez közeledve színpompás korallok, piros rákok, csillogó kagylók pihennek, majd valami egészen szokatlan tárul elénk. Ketrecnyi borosüvegek – emberi kéz lenyomatai a természet uralta világban – magukba zárva minden titkukat. Korábban az óceán mélyére akkor kerültek palackok, amikor vízi balesetek áldozatává váltak. Vajon milyen történeteket és ízeket rejtenek ezek a palackok?
Beszámoló "A szőlő olyan, mint az ember: sok mindent kibír" Három Balaton környéki borászt: Gilvesy Róbertet, Figula Mihályt és Pálffy Gyulát kérdeztük arról, hogy ők hogyan élték meg a tavalyi aszályos nyári időszakot, és miként adaptálódtak a globális felmelegedés okozta kihívásokhoz.
Borvilág Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi Borbárban A bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk. Beszámoló Hol is van valójában a borkészítés északi határa? A szőlészetben és borászatban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetközeli eljárások és a fenntarthatósági kérdések, és egyúttal egyre nagyobb fejtörést okoz a klímaváltozás. Bár ez utóbbi pontos hatása még kiszámíthatatlan, az biztos, hogy a melegedő területek kevésbé lesznek alkalmasak a szőlőtermesztésre, és ezzel párhuzamosan nő az északiak (Dánia vagy éppen Svédország) esélye arra, hogy területeiken szőlőt műveljenek.
Borvilág Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi Borbárban A bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
Beszámoló Hol is van valójában a borkészítés északi határa? A szőlészetben és borászatban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetközeli eljárások és a fenntarthatósági kérdések, és egyúttal egyre nagyobb fejtörést okoz a klímaváltozás. Bár ez utóbbi pontos hatása még kiszámíthatatlan, az biztos, hogy a melegedő területek kevésbé lesznek alkalmasak a szőlőtermesztésre, és ezzel párhuzamosan nő az északiak (Dánia vagy éppen Svédország) esélye arra, hogy területeiken szőlőt műveljenek.
Borvilág A világ legidősebb italainak nyomába eredtünk Bor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból. Borvilág Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnek A geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak.
Borvilág A világ legidősebb italainak nyomába eredtünk Bor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból.
Borvilág Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnek A geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak.
Hírszüret Ne hagyd ki az ingyenes regisztrációs lehetőséget a WineFolly.com-on! Elindult a Magyarország Régiókalauz Korábban már írtunk róla, hogy a magyar borászatok számára ingyenes profil létrehozására van lehetőség a világ borfanatikusainak egyik leglátogatottabb portálján, a Winefolly.com-on. Ha borászként még nem regisztráltál, itt a lehetőség! Kedvcsinálónak nézd meg a bevezető videót! Borvilág Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi Borbárban A bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
Hírszüret Ne hagyd ki az ingyenes regisztrációs lehetőséget a WineFolly.com-on! Elindult a Magyarország Régiókalauz Korábban már írtunk róla, hogy a magyar borászatok számára ingyenes profil létrehozására van lehetőség a világ borfanatikusainak egyik leglátogatottabb portálján, a Winefolly.com-on. Ha borászként még nem regisztráltál, itt a lehetőség! Kedvcsinálónak nézd meg a bevezető videót!
Borvilág Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi Borbárban A bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
Fröccs március 10. Wine Travel Awards 2024-2025 – Megnyílt a közönségszavazás! február 24. Bálint László, dipWSET, a Borkollégium oktatója lett a Tokaj Art Wine nagykövete február 17. Koch Pálma lett a Fiatal Borászok Egyesületének elnöke december 13. Ferenc pápa áldását küldte a magyar borászok munkájára december 10. Az Év Bortermelője 2024-ben: Liptai Zsolt december 06. Átadták a „Somlóért” Tornai Endre Emlékdíjakat november 26. 22 magyar borvidék borait küldték Rómába a Szentatyának karácsonyra
Kiemelt programok 03. 29. Winelovers Grand Corinthia Hotel Budapest, BudapestBorkóstoló 04. 14. Pezsgők Fokvárostól Tállyáig Tokaj Art Wine Galéria, BudapestBorkóstoló