Tudatos választás vagy csak marketing a palackforma?

Borászportál
2014. július 14., 20:34


A borokat különböző formájú palackokba töltik le. A vörösborokat ugyanolyan stílusú üvegekbe palackozzák le, mint a fehérborokat és ugyanez fordítva is előfordul, de miért nem tesznek különbséget?
Tudatos választás vagy csak marketing a palackforma?
 
A borok fejlődésében vagy ízében vajon segít-e a palac formabeli eltérése? A Golan Heights Pincészet borszakértőjét kérdezte a digitaljournal.com.
A borfogyasztókban időnként felmerül a kérdés, hogy vajon miért kell más formájú palackokat használni a különböző boroknál. Az egyes üvegtípusokban az adott borok jobban fejlődnek.
Shalom Arozon, a Golan Heights Pincészet munkatársa szerint a borok különböző formájú palackba töltése csupán egy kulturális alapon nyugvó nemzetközi marketing stratégia. A palack valójában nem befolyásolja a bor minőségi fejlődését vagy ízét.
Alapvetően négy típusú palackforma létezik: rajnai, bordeauxi, burgundiai és rhoni.
A hosszabb rajnai palackok általában barna árnyalatúak, tipikusan Németországban használják őket, illetve világszerte a német fajtákhoz, mint például a tramini és a rajnai rizling. A bordeauxi palackot dél-nyugat Franciaországban használják, mind a fehér, mind a vörös fajtáknál (például: cabernet sauvignon, sauvignon blanc).
A burgundi palackra a lankásan leívelő válla jellemző, ezen kívül erősebb, nehezebb, szélesebb, mint a többi típus. Chardonnayt és pinot noirt palackoznak bele a leggyakrabban.
A rhone-típusú üveg nagyon hasonló a burgundi üveghez, annyi különbséggel, hogy karcsúbb a nyaktól lejövő része. Elsősorban dél-franciaországi területeken használják a syrah és viognier boroknál.
 
A palack alakja nem tudja javítani a bor ízét, azonban a palackozás előtti hordós érlelés nagymértékben befolyásolja azt. A különböző típusok mindösszesen arra szolgálnak, hogy a borkedvelők könnyebben megtalálják a kedvenc fajtájukat.
A palackok bort befolyásoló hatásáról több nézet is van a világban. Vannak, akik kutatásokat és fejlesztéseket végeztek, hogy saját, egyedi "csomagolást" hozzanak létre boraiknak, mindezt nemcsak a marketing és design kedvért, hanem a termék megfelelő fejlődése céljából is.
A magnum és a nagyobb palackoknak egyértelmű a pozitív hatása, de vajon a kisebb méretű palackok esetében befolyásolja-e az üveg formája a benne lévő bor minőségét? 
Az Észak-Olaszországban található Collio DOC tartományban például 2009-ben kifejlesztettek egy új palackot a helyi borok számára. A Collio palackhoz kevesebb üveget is használnak, kis átmérőjű a nyaka, ami kisebb dugót igényel. Tehát a dugóval a kisebb felületen érintkezik, jobban zárható a nyaki kialakításnak köszönhetően, a bor és a dugó közötti levegő térfogata pedig még kevesebb.
Kérdés csak az, hogy a bor palackozása után mennyi idővel jelentkezik az állítólagos pozitív hatása az egyes formáknak? Vagy tényleg nem befolyásol semmit a palack, mint Shalom Arozon mondta?