A 2017-es magyar csapat, jobb szélen Molnár Levente
„A legnehezebb talán az 1987-es portói volt, mert maximális pontszámot csak akkor kaphattunk volna, ha megmondjuk a termelőt és 30 év távlatából pontosan eltaláljuk az évszámot is” – mondja Molnár Levente, a múlt heti franciaországi borfelismerő világbajnokságon (Championnat du monde de dégustation La RVF) járt magyar csapat tagja. Az évente megrendezésre kerülő versenyen idén 24, többségében európai ország 1-1 csapata vett részt, ebből lett 7. Magyarország mindössze pár ponttal lemaradva a dobogóról.
Ez nem nagy dolog, gondolhatnánk, mivel a világ egy jó része nem is tud a verseny létezéséről, egy újonc országból az vehet részt, aki először észbe kap és benevezi a csapatát. Ez azonban nagyon nem így van.
Franciaországban komoly presztizsük van a borfelismerő versenyeknek, a világbajnokságon való részvételhez mindenképpen szükséges a szervező meghívása és bizony vannak országok, ahol előválogatót is tartanak. Dél-Afrikában például 30-40 emberből választották ki a legalkalmasabbnak gondolt 4 főt (megengedett egy ötödik csapattag, a coach bevetése is, aki nem kóstolhat, viszont mindent meg lehet vele beszélni – a győztes svédeknek volt is coach-uk).
A verseny impozáns helyszíne. Forrás: Facebook - Championnat du monde de dégustation La RVF
A magyar csapatnál ez némileg másképp zajlott. Leventét és feleségét a már több évben versenyző, Franciaországban élő, a bor iránt hobbiszinten érdeklődő Aranyos Attila csapatkapitány hívta meg a csapatba. „Mellettünk szólt, hogy az Austrian Wine Challenge állandó bírálóiként jól ismerjük a német-osztrák vonalat, másrészt magunk is készítünk bort, így a technológiai oldalt is akarta velünk Attila erősíteni” – meséli a szempontokat Levente, aki főállásban szintén nem borral foglalkozik. Fontos ugyanis, hogy itt a csapatok együtt kóstolnak és utána együtt próbálják meg beazonosítani a borokat, a tudás tehát összeadódik. „Az egyik tétel nagyon csersavas, tanninos volt. Ez elvben lehet a hordóból kioldódó csersav, vagy a szőlőfajtának az ettől kicsit eltérő természetes csersava, viszont ennyire csersavas szőlőfajtából nagyon kevés van a világon. Én vetettem fel, hogy itt az utóbbiról lehet szó, és ez a nebbioló szőlő. A többiek ezt elfogadták nekem, így innen próbáltunk tovább haladni” – hoz példát Levente arra, hogyan adódnak össze a tudások.
A verseny során összesen 12 tételt kóstoltak a csapatok. Mindegyiknél a szőlőfajtát, az országot, a borrégiót, az évjáratot és a termelő nevét kellett megpróbálni beazonosítani – mindezt természetesen külső segédeszközök használata nélkül. A tapasztalatok, illetve gyakorlás alapján legnagyobb valószínéggel felismerhető ismérvekért (szőlőfajta és ország) járt a legtöbb pont, azokért, ahol már inkább csak tippelni lehetett (termelő, évjárat), 1-2 pontot lehetett kapni. A 12 tétel kóstolása reggel kilenctől délután fél egyig tartott, idő tehát van bőven, magával a borral viszont ügyesen kell gazdálkodni, mert minden csapatnak mindössze pár deciliter jut. A tételek között a már fent említett 30 éves portói mellett különösen nehéz volt a svájci saszlából készült bort kitalálni, hiszen itthon nem készül ebből a fajtából említésre méltó bor, így pedig beszerezni is nehéz, hogy egyáltalán tudja az ember, mi fán terem.
Forrás: Facebook - Championnat du monde de dégustation La RVF
A versenyre való felkészülésnek több fázisa van. Célszerű, ha a tagok még a verseny előtt összeülnek egy közös kóstolásra, hogy lássák, kinek milyen az érzékelése, mik az erősségei, miben kevésbé biztos. Az egyéni felkészülés része az étrend megtervezése, fontos ugyanis, hogy már az előző napon ne egyen senki csipőset, fűszereset és hagymát. Végezetül a verseny előtt közvetlenül egyes csapatok, mintegy ráhangolódásként, szoktak inni egy „belövő italt” is. Ez általában egy magas savtartalmú pezsgő, ami arra szolgál, hogy a csapattagok „bekalibrálják a savérzékelésüket”. Lehet, hogy ennek elmaradásán úszott el a magyar csapat dobogója – véli Levente –, így jövőre valószínűleg már ők is élnek a lehetőséggel.
A világbajnokság kóstolólistája:
N° 1: Szőlőfajta: CHASSELAS - Ország: SVÁJC - Borrégió: FENDANT FULLY - Termelő : CAVE DES AMANDIERS - Évjárat: 2015
N° 2: Szőlőfajta: VERMENTINO - Ország: FRANCIAORSZÁG - Borrégió: BELLET (PROVENCE) - Termelő: Clos Saint Vincent - Évjárat: 2016
N° 3: Szőlőfajta: RAJNAI RIZLING - Ország: NÉMETORSZÁG - Borrégió: Sonnenberg Palatinat PFALZ - Termelő: FREDRICH BECKER - Évjárat: 2011
N° 4: Szőlőfajta: CHENIN - Ország: DÉL-AFRIKA - Borrégió: STELLENBOCH - Termelő: KEN FORRESTER the FMC - Évjárat: 2015
N° 5: Szőlőfajta: CHARDONNAY - Ország: FRANCIAORSZÁG - Borrégió: PULIGNY MONTRACHET - Termelő: BOISSET LES TREZINS - Évjárat: 2015
N° 6: Szőlőfajta: GARGANEGA - Ország: OLASZORSZÁG - Borrégió: SOAVE CLASSICO - Termelő: GINI LA FROSCA - Évjárat: 2013
N° 7: Szőlőfajta: NEBBIOLO - Ország: Mexikó - Borrégió: BASSE CALIFORNIE - Termelő: LA CETTO - Évjárat: 2012
N° 8: Szőlőfajta: CABERNET SAUVIGNON 57 %, SYRAH 30 % - Ország: ROMÁNIA - Borrégió: LIBAN - Termelő: CHATEAU KEFRAYA - Évjárat: 2012
N° 9: Szőlőfajta: GRENACHE 60% SYRAH 40% - Ország: FRANCIAORSZÁG - Borrégió: VACQUEYRAS - Termelő: Domaine de la FOURMONE - Évjárat: 2014
N° 10: Szőlőfajta: GRENACHE - Ország: SPANYOLORSZÁG - Borrégió: RIOJA - Termelő: Remondo PALACIOS Propiedad - Évjárat: 2010
N° 11: Szőlőfajta: MERLOT 30 %, CABERNET SAUVIGNON 35 %, CABERNET FRANC 35 % - Ország: FRANCIAORSZÁG - Borrégió: SAINT EMILION - Termelő: CHATEAU FIGEAC - Évjárat: 2009
N° 12: Szőlőfajta: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz - Ország: PORTUGÁLIA - Borrégió: PORTO - Termelő: DIRK NIEPOORT - Évjárat: 1987