Pezsgő és nyalóka 18-as karikával

Fütő Bea
2013. július 02., 14:46


Popsicle - A játékos kedvűek buknak a nyalókára, a cukifaktorra érzékenyek a vidám színekre és kedves formákra, a buborék rajongók a champagne-ra, az egészségtudatosak a friss gyümölcsre, a diétázók az alacsony kalóriatartalmú édességekre, a házigazdák a gourmet vendégek elismerő mosolyára. És mindenki, akinek melege van, a jégre. Kihagytam valakit? Nos igen, a gyerekek ebből most nem kapnak. A 18 éven fülieknek viszont eláruljuk, hogyan érdemes felkészülni a forró nyári estékre.
Pezsgő és nyalóka 18-as karikával
 
A magyar gasztroblog szcénába és a köztudatba az Édesem bloggere, vagyis Márk Szonja, a Pastrami cukrásza vezette be nemrég az alkoholos jégnyalóka fogalmát, miután a korábbi dupladinnyés receptje után a Gourmet Fesztiválon rummal, ciderrel és rozéval dobta fel a jeges különlegességet. Most tovább fokoztuk az élményt, és kipróbáltuk a pezsgős változatot is.
 
Arra jutottunk, hogy a pezsgős jégnyalóka, vagy angolul 'popsicle' idén nyáron tömegeket magával rántó divathullámmá dagadhat, mert nem csak finom, de nagyon dekoratív is az elegáns kelyhekben tálalva. Pasztell színek, játékos formák – mintha a macaronok babérjaira törne az újabb ’design édesség’. Jövő ilyenkor talán már nem is lesz kerti parti, vagy akár esküvői fogadás jégnyalóka nélkül, de most még épp időben vagyunk, hogy baráti körünkben mi diktáljuk a frissítő divatot.
Pezsgő és nyalóka 18-as karikával
Princess Misia a Piper-Heidsieck Rosé Sauvage pezsgőjéhez pirosbogyós gyümölcsöket választott (forrás)
Legyen az fehér vagy rosé, a buborékos italok árlistáján felfelé haladva habzóbor, pezsgő, prosecco, cava, crémant vagy akár champagne, abban biztosak lehetünk, hogy a gyümölcsös párosítások és ízharmóniák száma végtelen. A fantáziánkon kívül pedig csak 10 percre és néhány óra pihentetésre lesz szükség a megvalósításhoz.
Pezsgő és nyalóka 18-as karikával
Lauryn Gallowayt fotós színes képsorozatot készített a jégnyalókákról (forrás)
Ha pedig aggályaink támadnak, illik-e egy minőségi italt ilyen formabontó módon tálalni, dőljünk hátra nyugodtan. A Moët & Chandon nyugodt lelkiismerettel tölti jégre és mentalevélre az Ice Impérial champagne-t (hogy az egyéb rendhagyó felszolgálási módokat most ne is említsem), így mi is bátran megtehetjük.
RECEPTEK ÉS TIPPEK SZONJÁTÓL
Nektarinos jégnyalóka
(8 adag)
500 g nektarin (egészben mérve)
80 g cukor
1 db vaníliarúd
pezsgő a tálaláshoz – Szonja a Bor és Más jóvoltából Antech Cuvée Expression (Crémant de Limoux) pezsgővel tesztelte a receptet, és nagyon elégedett volt!
Pezsgő és nyalóka 18-as karikával
fotó: Márk Szonja
  1. A nektarint meghámozom és levágom a magjáról.
  2. A cukrot ugyanannyi vízzel egy lábosba teszem. A vaníliarudat félbevágom, a magjait és a rudat is a cukros vízhez adom. Felforralom, a rudat kiveszem a cukorszirupból.
  3. A cukorszirupot a nektarinhoz adom és leturmixolom.
  4. Egy szilikonforma vagy egy jégkockatartó mélyedéseibe öntöm a gyümölcspürét. Fagyasztóba teszem. Amikor már kicsit megdermedt, beleszúrok egy pálcikát és kifagyasztom.
  5. Tálaláskor egy-egy pohárba pezsgőt töltök, és mindegyikbe egy jégnyalókát teszek.
Pirosbogyós jégnyalóka
(8 adag)
150 g szeder
150 g málna
60 g cukor
1 kk narancsvirágvíz
40 ml naracslé
100 ml fehér vagy rosé pezsgő – Például egy Zonin prosecco, a rosék közül a gyümölcsös Codorniu Pinot Noir Rosé vagy Antech Cuvée Emotion is remek választás lehet.
Pezsgő és nyalóka 18-as karikával
fotó: Márk Szonja
  1. A szedret és a málnát felfőzöm a cukorral. Ha a gyümölcs már levet engedett, a cukor pedig elolvadt, egy kancsóba vagy turmixgépbe öntöm. Engem nem zavarnak a magok, de ha téged igen, akkor átpasszírozhatod.
  2. Hozzáadom a narancsvirágvizet, a narancslevet és a pezsgőt. Az egészet leturmixolom.
  3. Jégkrémformákba öntöm, pálcikát illesztek bele és kifagyasztom.
Tippek:
  • A beszerzőkörúton érdemes ellátogatni a Bor és Más borkereskedésbe, ahol minden árkategóriában találunk megfelelő hozzávalót – például hazai palackos erjesztésű pezsgőket, spanyol cavákat, elegáns és szuper ár-érték arányú francia crémantokat, és persze a legjobb champagne-okat.
  • A jégnyalókákat elkészíthetjük jégkockatartóban, papírpohárban, muffinformában, üvegpohárban vagy bármilyen érdekes szilikonformában is. Pálcika helyett használhatunk színes szívószálat vagy koktélkeverőt is.
  • Végül már csak el kell döntenünk, hogy jegesen szopogatjuk el, vagy hagyjuk, hogy a pezsgőbe olvadjon a nyalókánk.
***
Winelovers borok az olvasás mellé