A november az elmúlt időkben biztosan nem volt szárazMa sokan száraz novembert tartanak ebben az időszakban, bár hagyományosan az évnek ez a szakasza még korántsem az önmegtartóztatásról szólt. Az ősz végi népszokásokban, ha csak mellékszereplőként is, de mindig jelen volt valamilyen formában a bor.
Nem csak túrázni nagyszerű a Mátra: egy összetartó borász közösség lenyűgöző borai is várnakA Mátrai borvidék a Mátra-hegység déli oldalán található. A borvidék összes termőterülete 32 ezer hektár, ám ebből csupán 6500 hektár van telepítve. A kunság után ez a második legnagyobb borvidékünk, amelynek központja Gyöngyös. Ennek ellenére mégis keveset tudunk róla. Három mátrai borásszal, Babiczki Lászlóval, Dér Norberttel és Ludányi Balázzsal beszélgettünk a Mátrai borvidék sokszínűségéről, lehetőségeiről és kihívásairól. A témát mindegyikük más szemszögből közelítette meg, de a mondanivalójuk egy és ugyanaz volt: minőséget teremteni és egyediséget felmutatni.
A borvidék szeretete és a kitartó munka köszön vissza a boraibanAz aktuális évjáratról, az idősebb rozékról és a kedvenc helyi fajtájáról is beszélgettünk Fekete Mihály szekszárdi borásszal.
20 éves a Vylyan Bogyólé - A bor október 18-án ismét egy grafikus hallgató címkéjével érkezik a boltok polcairaA Vylyan Bogyólé, az évjárat első vörösbora friss gyümölcsösségével, élénkségével és 20 éve új művészi címkével teszi örömtelivé az őszi mindennapokat. A Pincészet egy retro karton összeállításával most meglepetést is tartogat a borkedvelők számára.
"A cél továbbra is a Somló és területeinek megismerése, titkainak felfedése és tükrözése a borainkban"A Kancellár Birtok a Berliner Wine Trophy-n szerzett három aranyérmét követően idén Londonban is letette névjegyét a világ legrangosabb borversenyén, a Decanteren. Cikkünkben Hága Balázs, a Kancellár Birtok borászati szaktanácsadója beszél arról, hogy miként készültek a nemzetközi zsűri által aranyra ítélt boraik.
"Igyekszem azt kihozni a szőlőből, amit az valóban tud"A Bődy Családi Birtok évről évre sikerrel szerepel a borversenyeken, Well Set Up 2023 rozéjuk harmadik lett a Winelovers Top 100-as listán a kategóriájában. Buzás Gábort, a birtok borászát kérdeztük a terveikről, de mesélt kísérletező kedvéről is az erjesztési módok ötvözése terén.
Egészséges talajok, kiváló minőségű és ellenálló szőlő, kivételes terroir borok - Mit ad nekünk a bio(dinamikus) gazdálkodás? Akár a környezeti felelősségvállalás filozófiája vonz, akár az ősi gyakorlatok iránti érdeklődés, vagy az a vágy, hogy minél kevesebb beavatkozással készült borokat kóstolj, a bio- és biodinamikus borok világa gazdag ízeket és élményeket kínál, amelyek felfedezésre várnak!
Ne gondold, hogy minden rozé egyforma! Fedezd fel a rózsaszín sokféle árnyalatát!Három borász, Dúzsi Tamás (Dúzsi Pincészet), Szentpéteri Attila (Szentpéteri Borpince) és Horváth János (Streit-Zagonyi Borászat) mutatja be a rozék sokszínű világát, és mondja el, miért kiemelt jelentőségű számára ez a borkategória.
Szentendre újratölt!Kőhegyi kadarka, budai vörös. Ismerősen cseng? Ha nem, akkor ideje kicsit másképp nézni a Dunakanyar ékszerdobozára, Szentendre ugyanis sok száz éves boros múlttal bír. Ezeket az ismereteket ezidáig kevesen porolták le. A Rustica Borműhely elsők közt kezdett bele tudatos birtoképítésbe, és hogy lehetünk-e az a generáció, aki végre újrakóstolhatja a legendás szentendrei vörösborokat, erre Tóth János ad válaszokat.