Szüretelnek Tokajban

Borászportál
2014. szeptember 16., 13:12


Szeptember 15-én kezdi meg a sárgamuskotály szőlő felvásárlását a Tokaj Kereskedőház Zrt., amely idén a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlő átvételét tervezi a termelőktől.
 
Szüretelnek Tokajban
A prémium borok előállítására alkalmas alapanyag biztosításához szükséges termelési és szüretelési módszerek elterjedése érdekében a társaság idén differenciált árazási rendszert vezetett be. Így a magas minőségű alapanyagot beszállító termelők munkáját kiemelt felvásárlási árakkal honorálja.
A termelők számára kihívást jelent az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos időjárása, de a Tokaj Kereskedőház a nehézségekkel küzdő szerződött partnereinek is segítséget kínál a szüreti időszakban.
A tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlőtermést várnak a Tokaji Borvidéken a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél, amely jövő hétfőre hirdette meg a szüret kezdetét szerződött termelő partnereinek. A szüret hagyományosan a sárgamuskotály szedésével indul.
Szeptember 15. és 21. között a társaság kizárólag 100 százalékban egészséges, botritisz fertőzéstől mentes szőlőt vesz át, kilogrammonként 110 forintos áron.
 
Ezt követően szeptember 22-től az ún. „nagyszüreti időszak” zárásáig a Tokaj Kereskedőház külön átvételi árat hirdetett meg az egészséges szőlő; a 23 mustfok alatti botritiszes termés, valamint a 23 mustfok feletti botritiszes vagy töppedt „késői” szüretelésű szőlő átvételére.
A furmint és a hárslevelű szőlőfajták szedése a sárgamukotály szüretet követően kezdődhet el, majd a szüreti időszakot a késői szüretelésű szőlő és az aszúszem felvásárlása zárja.
Szüretelnek Tokajban
Az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos időjárása komoly kihívás elé állította a helyi termelőket. Azonban a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és gondosabb szőlőműveléssel idén is minőségi alapanyagot lehet előállítani. A Tokaj Kereskedőház új árstruktúrája pedig azoknak a termelőknek kedvez, akik hajlandóak szelektálva szüretelni, a társaság differenciált áraihoz igazodva.
Ehhez igazodva a Tokaj Kereskedőház kilogrammonként 150-250 forint közötti összeget fizet a termelőknek, a piacon megszokottnál magasabb árral honorálva a fáradozásukat.
Ugyanakkor a termelők biztonságát szem előtt tartva a társaság úgy döntött, hogy éretlenül aszúsodni kezdő, tehát alacsony mustfokú, de botritisszel fertőzött szőlőt is felvásárol szerződött partnereitől. Az ilyen alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas, amely a jövőben nem lehet része a minőségi irányba forduló tokaji termékpalettának. Ebből a megfontolásból a Tokaj Kereskedőház ezért a szőlőért, a jó minőségű alapanyaghoz képest alacsonyabb, kilogrammonként 60 forintos felvásárlási árat tud csak kínálni. Ugyanis a társaság stratégiai céljaival összeegyeztethetetlen az a korábbi gyakorlat, hogy a gyengébb minőségű szőlő ugyanolyan áron vegye át, mint a fáradságos többlet munkával előállított minőségi alapanyagot.
Szüretelnek Tokajban
A differenciált árazási struktúra bevezetése az idei év fontos újítása. A társaság a kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal a minél jobb minőségű szőlő szüretelésére igyekszik ösztönözni az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelő partnereit. A differenciált árstruktúra alapvető célja, hogy a felvásárolandó szőlő egy része teljesen egészségesen, botritisztől mentes állapotban érkezzen be a feldolgozó üzemébe. Ezt a szőlőmennyiséget a friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként tudják felhasználni. A szőlő másik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagaként.
„A 2014-es szüret során összesen mintegy 1000 hektár területről 70-80 ezer mázsa szőlő, és akár 2000 mázsa aszúszem felvásárlását tervezzük. Ezzel biztos piacot kínálunk a velünk szerződésben álló, s a termelési struktúránkhoz igazodó termelőknek” - mondta Goreczky
Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója.
Winelovers borok az olvasás mellé