Hazai pezsgő körkép - Somló és Tokaj a pezsgőspohárban

Fütő Bea
2011. december 20., 14:38


Az elmúlt egy-két év stagnálása után idén végre felfelé lendült a pezsgő piac. A borfesztiválokon egyre több izgalmas, hazai készítésű tétellel lehet megismerkedni, és már a beszerzésükért sem kell a pincéig utazni. A palackos erjesztésű pezsgők egyre szélesebb körben elérhetőek és ezzel a népszerű tankpezsgők fogyasztói számára is elérkezett az idő, hogy újraértékeljék a pezsgő fogalmát. A Borászportál szerkesztősége a hazai kínálatot tesztelte.
Hazai pezsgő körkép - Somló és Tokaj a pezsgőspohárban
 
Pezsgőkörképünknek azzal vágtunk neki, hogy segítsünk a fogyasztónak: a vásárló megtorpanjon egy pillanatra a polcok előtt, hogy elszakadva régi fejfájós emlékeitől, az édes pezsgővel kapcsolatos előítéleteitől és a csábítóan olcsó palackoktól ezúttal mérlegelje tudatosan, mi legyen az ünnepi választás. A borászok és pincemesterek kitartó munkája, kísérletezése megérdemli az esélyt, hogy mind nyitottabbak legyünk egy kicsit. A 20 tételből álló hazai pezsgő körképünk során mi rendkívül kellemes élményeket szereztünk, miközben végiggondoltuk, hogyan választanánk pezsgőt ajándékba, szilveszterre, vagy egy kellemes vacsorához.
 
Egy pillanatnyi elgondolkozás, egy pillanatnyi esély az újra – én ezt kérem a fa alá és ezzel szeretném megköszönni a résztvevő pincészeteknek.

Best Buy, pezsgők 2000 Ft alatt

A Chapel Hill Sparkling Pinot Grigio Brut az este egyik kellemes meglepetése visszafogott, de behízelgő szőlő és barack illatával, kóstoláskor intenzív aromáival. Savai élénkek, közepesnél nagyobb buborékai pedig kevésbé agresszívek, mint egy tankpezsgőnél várnánk.

Hazai pezsgő körkép - Somló és Tokaj a pezsgőspohárban
A Hungaria Grande Cuvée Brut (magnum palackban érlelt, tartályból palackozott) és a Chapel Hill Sparkling Chardonnay Brut (tartályban erjedt) picivel maradnak el mögötte. Előbbi hűvös és elegáns illatával (csonthéjas, virág-méz és vaj), élesztős jegyeivel és hosszúságával, utóbbi üdeségével, citrus és zamatos alma jegyekkel, élénk savaival érdemli ki a felkiáltójelet. A chardonnay-nál a sok és kicsit szúrós buborékok, a végén a kesernye árnyalja egy kicsit az összhatást.

Legjobb rosé pezsgők

A Louis François & Co. Pinot Noir Rosé Brut Nature 2008 a teszt mezőnyéből kiemelkedve legalább annyira szépen villant, mint a 125. Jubilee Limited Edition elegáns arany címkéje. 1250 palack készült belőle Romsics László Pezsgőmester ajánlójával, amely szerint elegáns és komplex, élénk lazacszín pezsgő közepesen intenzív, gyümölcsös illattal, finom élesztősséggel és harmonikus íz világgal. Ha ezt még fokozni akarnánk; extra finom, málna-eper illat, apró, gyöngyöző buborékok és összetettség.

Alternatívaként a Chateau Vincent Evolution Rosé a befutó. A pinot noir csipkebogyó, ribizli és málna aromái mellett kis bőrösséggel szinte borélményt ad, amit egy kis tannin és a visszafogott buborékmennyiség is megtámogat kóstoláskor. Ez a meggyőző balatonlellei, Magyal-dűlőben szüretelt alapbor segít megdönteni a tévhitet, amely szerint jó hazai pezsgő csak az etyek-budai borvidékről származhat.

Hazai pezsgő körkép - Somló és Tokaj a pezsgőspohárban
Ha pedig szívesen kísérletezünk, ismerjük meg Villány első pezsgőjét a Polgár Pincészettől. Bátran megkérdőjelez egy újabb tabut, amely szerint pezsgőt hűvös klímán szüretelt szőlőből érdemes készíteni. A narancsszín, érett roséban a pinot noir piros-gyümölcsös, fűszeres aromái igazi egyéniséggé teszik a tételt, grapefruit és pörkölt jegyeivel együtt. Kis fémes íz, kusza-nagyobbacska buborékok ide vagy oda.

Randi pezsgők

A rosék mellett sokan úgy gondolják, hogy a hölgyek az igazán gyümölcsös pezsgőket fogyasztják szívesen. Én ezt az alaptézist megerősítve blanc de blancs (vagyis csak chardonnay-ból készült) pezsgők fanatikusként a Törley chardonnay pezsgői között ingadoztam a szavazatommal. Mindkettő minimum 36 hónapot érlelődik a pincében, nehéz lenne választani a Chardonnay Brut mangós-banános, könnyed, krémes tétele és a Chardonnay Nyerspezsgő csontszáraz, igazi hűvösen északi karakterű, nagyon gazdag és hosszú pezsgője között. Szerencsére nincs szükség rá, hogy állást foglaljak, elfogadom inkább a rajtam kívül kizárólag férfiakból álló kóstolóstáb döntését.
A Chateau Vincent Blanc Fleur 2007 pinot blanc, vagyis Fehér burgundi szőlőből készült, kizárólag az első préselést használó pezsgőalapból, 10-12 hónapos palackos érleléssel. Színe halvány, illata kifinomult és komplex, virágokkal, citrussal, almával és barackkal, amelyek ízben is visszaköszönnek. Intenzív savaival épphogy egyensúlyban, nagyon friss és izgalmas tétel. Már csak azért is remek randibor, mert a visszafogott eleganciáját, árnyaltságát hosszasan lehet boncolgatni.

Egyedi, hazai fajtából készült pezsgők

Kreinbacher Fehér Pezsgőjéből olyan extra energiát merítettünk, hogy a szerkesztőség kóstolásakor hirtelen megszavazott egy új kategóriát, hogy neki adhassuk a szerkesztőség kedvence díjat is. Ezzel két kategória győzteseként az este főszereplőjévé tettük, és nagyon reméljük, hogy még nagyon sokak számára, nagyon sok estén ez a tétel áll majd a középpontban.

Hazai pezsgő körkép - Somló és Tokaj a pezsgőspohárban
Somlóról eddig nem a pezsgő jutott eszünkbe, inkább a furmint (45 %) és a hárslevelű (45 %), amelyek ebben a tételben kis olaszrizlinggel (10 %) egészülnek ki. Nem kell attól félnünk, hogy a fajta és termőhely karaktere elveszik, épp ellenkezőleg, új oldaláról mutatkozik be a Somlói talaj és jellegzetes hazai fajtái. Az aranyszínű pezsgő illata intenzív és gazdag; körte-alma, dió, ásványosság, ízben még hársmézes, szőlős jegyekkel kiegészülve. Komplex pezsgő, a szép savak és a testesség egyensúlyával, a végén a 13,5 %-os, pezsgőhöz képest magas alkoholtartalma miatt kissé édes utóízzel. Emeljük le magabiztosan a Bortársaság polcairól, mert ár-érték arányban is nagyon jó választás és igazi különlegesség.
A furmintnál maradva Tokaj is bemutatkozott egy tétellel, a Szentesi József pincéjében készülő Szent Tamás Kishegy 2009-el. A Királyudvar francia szakértelemmel, elegáns stílusban elkészített tétele, vagy Bardon és Demeter Zoltán egyaránt Szentesi budafoki pincéjében érlelt pezsgőspalackjai mind egy-egy hatásos érv a furmint alapbor és Tokaj mellett. Kívánunk még sok olyan kísérletet, mint Ifj. Szepsy István tétele, a Kishegy; ásványosság, zamatos alma, élesztősség, élénk savak, könnyedség.

Pezsgők haladóknak, a legszebb ajándékok

Ebben a témában két igazi győztes is bemutatkozott. A közös bennük, hogy 3700 Forint alatt kaphatóak, mindkettő nyerspezsgő (más szóval zero dosage, vagy brut nature), tehát nagyon szárazak, 0 és 2 gramm közötti a cukortartalmuk.
Taschner Chardonnay pezsgője (2008) Sopronból érkezett, szalmasárga színű, szép apró, lassan gyöngyöző buborékokkal. Az illatában gyümölcsökkel és érleltséggel indít, de ásványosság, virágméz és vajasság is érezhető. Intenzív sav, krémes buborékok, határozott élesztős jegyek és komplexitás jellemzik, mindez szigorú, de rafinált egyensúlyba rendezve. Izgalmas tétel.

Hazai pezsgő körkép - Somló és Tokaj a pezsgőspohárban
A Louis François & Co. Brut Nature Nyerspezsgő 2009 halvány, fehérarany színű. Egres és birs, később virágos illat, jó savszerkezet, citrus és gazdag gyümölcsösség kiegészítésként vegetális aromákkal, lágy buborékokkal, légies karakterrel. Igazi klasszikus, tökéletes egyensúllyal. Ha hasonló precízséget keresünk, a Francois President Brut is jó választás.
Ellenérvek? Igen, vannak

A minőségi, száraz pezsgő élete tele van buktatókkal. Először is 45%-ot rögtön elveszít a potenciális rajongók közül, mivel a magyarok inkább sört választanak a borokkal szemben. Ráadásul kategóriájában a lakosság maradék 35 %-án a borkedvelők között kell felhívnia magára a figyelmet. Az ő csoportjuk szívesen körülnéz a felső polcokon egy-egy jó vöröset keresve, de pezsgő esetén kevésbé kísérletező.

Talán mert eleve kevesebb alkalommal, csak az ünnepekkor választja a buborékosat. A karácsonyi-szilveszteri szezonban realizálódik az egész éves forgalom több mint 40 százaléka. Ilyenkor viszont a szokások és a pénztárcabarát megoldások állhatnak az új felfedezések útjában.

A legveszélyesebb talán az a tévhit, hogy a pezsgő édes. Az eladások kétharmad része azt bizonyítja, hogy ezzel találkozunk legtöbbet az ünnepi asztalon és többnyire ezt tartjuk a kezünkben akkor is, amikor éjfél előtt visszaszámolunk. A következmény? Legtöbb ismerősöm kategorikusan visszautasítja, hogy pezsgőt igyon, és azzal fokozzák hátborzongató felismerésemet, hogy hozzáteszik, megfájdul tőle a fejük. Még ha a mellé fogyasztott tömény okozta is ezt a kellemetlenséget, nagyon nehéz a terep, ha valami újat szeretnénk mutatni. Ezért válasszunk gondosan pezsgőt és barátkozzunk meg a változatosságukkal, amit a borokban annyira szeretünk.

Forrás:
A Wall Street Journal Europe megbízásából a GfK Csoport által végzett, az alkoholfogyasztási szokásokat vizsgáló kutatás, 2008
Az AC Nielsen és a Törley forgalmi adatai
Winelovers borok az olvasás mellé