Minden nyelvnek vannak korlátai, hogyha az ízeket kell kifejezni. Érezni az aromákat és illatokat sokszor sokkal könnyebb, mint megfogalmazni őket. Érdemes előbb megszagolni a borokat és az ételeket és csak utána ízlelni, így teljesebb képet kaphatsz róluk!
Pl.: "Gazdag aromavilága van ennek a bornak"
A mineralitás, vagy ásványosság igazi "boros" kifejezés. Gyakran használják akkor, hogyha ásványos borokról (tokaji, somlói) beszélnek, habár nincsen pontosan definiálva mit is jelent. A "sós" és "fémes" borok esetében lehet nyugodtan használni.
Pl.: "Nagyon minerális ez a bor, tuti, hogy badacsonyi!"
Szellőztetés, vagy levegőztetés. Nagyon sok bornak jót tesz, hogyha fogyasztás előtt bizonyos idig "szellőztetik". Ennek legegyszerűbb módja, hogyha kitöltjük egy pohárba, de léteznek erre szolgáló, dekantáló edények is.
Pl.: "Érdemes ezt a bort levegőztetni negyed órát."
Amikor egy bor "dugós", akkor "dugóízzel szennyezett". Ezt a problémát a nem megfelelő parafadugó okozza. Vigyázat, nincsen cikibb annál, mint amikor valaki csavarzáras, vagy műanyag dugós borra használja azt a kifejezést!
Pl.: "Sajnos ez a palack dugós, nyissunk egy másikat!"
Az egyensúly a bor egyik legfontosabb jellemzője, a legjobb borok egyensúlya tökéletes. Egy bor akkor kiegyensúlyozott, ha annak minden egyes eleme - az alkohol, a savak, a gyümölcsösség, az édesség, és a tanninok - összhangban vannak egymással.
Pl.: "Ebben a borban gyönyörű az egyensúly, talán csak a savak lógnak ki egy picit."
A terroir fogalma mindent magába foglal, amely a bor "személyiségét" kialakította, így a termőhelyet, az éghajlatot, a dűlőt, a napsütést, stb.
Pl.: "Erre a furmintra nagyon jellemző a terroir."
Még egy jellegzetes, borok esetén használt kifejezés, amely azokra az aromákra utal, amelyeket a fahordós érlelés során szerzett, ilyen a vanília, a különböző fűszerek, a füst, a szegfűszeg, a csokoládé.
Pl.: "Ez a bor nagyon fás."
A textúra a bor "érzete" a szájban. Sokféle kifejezést használhatunk egy bor textúrájára. Lehet feszes, kerek, krémes, szikár, selymes.
Pl.: "Ennek a battonage chardonnaynak nagyon komoly a textúrája."
Egy bor komplexitása az aromák, tanninok, savak, fűszerek összessége. A komplex jelzős komoly, összetett borokra használjuk, de, hogyha valaki nem érez egy bort komplexnek, nehéz megmagyarázni neki, miért.
Pl.: "Nagyon komplex bor. Ha ráérek, elmondom miért."
A lecsengés az utóíz, és minden, amelyet az hordoz. Néhány szó, amelyekkel leírhatod a bor utóízét: fűszeres, sós, édes, keserű, csípős, gazdag, stb.
Pl.: "Kiváló ez a bor, hosszú a lecsengése."