Ötvenkét év, hat puttony – olyan számok, amelyek egy, a borokat kevésbé ismerő embert is érdeklődésre bírnak, de a borkedvelő közönséget minden bizonnyal rögtön arra sarkallják, hogy megvizsgálják a szóban forgó tételt.
Nos, mi abban a helyzetben vagyunk, hogy nem is olyan régen kibonthattunk egy 1959-es tokaji, hatputtonyos aszút.
Az Országos Borminősítő Intézet szakvéleménye szerint „a bor kémiai paraméterei alapján” hat puttonyos aszú bornak megfelel. A bort Tóth János készítette ezelőtt ötvenkét évvel, természetesen Tokaj Hegyalján.
Egy ilyen idős bornál a legfontosabb, hogyan volt tarolva az almúlt időszakban, hiszen a
vitrinben tartott régiségek – már, hogyha italokról beszélünk – a legtöbb esetben tönkre mennek mire kibontanák őket – hogyha egyáltalán sor kerülne rá.
Ez a bor kitűnő állapotban van, és ez annak köszönhető, hogy az elmúlt fél évszázadban szakértő kezek vigyáztak az állapotára. Közepes mahagóni színű, varázslatosan opálos italról beszélhetünk, amely a levegőztetés során egyre inkább megnyílik a pohárban. Aszalt gyümölcs, füge, datolya érezhető benne leginkább.