Kiválasztották Veszprém megye legjobb borait

Népszava Online
2011. június 28., 14:56


Kiválasztották Veszprém megye legkiválóbb minőségű borait: a megye négy történelmi borvidékéről érkezett hegyközségi szakemberek huszonhárom bortermelő harminchat versenybe nevezett bora közül összesen tizennégyet találtak méltónak végső zsűrizésre, közülük pedig háromnak ítélték oda a Veszprém Vármegye Bora elismerést.
Kiválasztották Veszprém megye legjobb borait
 
A megyei közgyűlés elnökének közleménye szerint a borversenyt hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közreműködésével, és három kategóriában - száraz és félszáraz fehérbor, vörös- és rosé bor, illetve félédes, édes borokkal - lehetett nevezni kizárólag a megyében termett szőlőből készült italokkal.

Az összesített eredmények alapján a száraz-félszáraz fehérbor kategóriában a Fodor Gyula aszófői borász által készített 2010-es évjáratú juhfark, vörös-rosé bor kategóriában Balogh Ferencné balatonfüredi termelő 2009-es cabernet sauvignon-ja, valamint félédes-édes borok esetében Borbély Gyula tapolcai borász 2008-as késői szüretelésű olaszrizling bora érdemelte ki a Veszprém Vármegye Bora elismerést.

 
Lasztovicza Jenőnek, a megyei közgyűlés elnökének a közlése szerint a verseny célja, hogy az egyedülálló adottságokkal rendelkező megye - az ország 22 borvidéke közül 4 Veszprém megyében van - borvidékeit és borait népszerűsítsék. A győztes borokat egyedi tervezésű címkével látják el, és a termelőkkel az önkormányzat szerződést köt az együttműködésről.

A megye történelmi borvidékei között a Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-melléki borvidék mellett a Somlói vulkanikus szőlőhegy az ország legkisebb területű (összesen 500 hektár) borvidéke is ott van.
Winelovers borok az olvasás mellé