Üzbég borászok kószálnak Miskolcon

Borászportál
2014. április 24., 12:36


Nemzetközi kapcsolatok - Üzbég borászati szakemberekből álló delegáció érkezett Miskolcra szerdán. A Városházán Pfliegler Péter alpolgármester, valamint Vécsi György, a Miskolc Holding igazgatóságának elnöke fogadta a vendégeket. De vajon mit csinálnak itt az üzbégek?
Üzbég borászok kószálnak Miskolcon
 
Tavaly szeptember 1-én Taskentben megalakult a magyar-üzbég Kormányközi Vegyes Bizottság. A Szijjártó Péter államtitkár vezetésével történt tárgyalásokon megállapodás született a borászati ágazatban történő együttműködésről – ennek keretén belül az üzbég állami borászati holding delegációja nemrégiben Magyarországra érkezett. A küldöttség egy hetet tartózkodik hazánkban.

Üzbegisztánban jelentős borászati és élelmiszeripari technológiai fejlesztés várható, melyben miskolci cégek is szeretnének aktívan részt venni. Két hónappal ezelőtt Magyarország taskenti kereskedelmi vezetőjének felkérésére több üzbég városban tartottak előadásokat a magyar innovatív technológiák üzbegisztáni alkalmazásának lehetőségéről, mely szorosan illeszkedik hazánk aktuális külgazdasági politikájához. Az előadások sikerének is betudható az üzbég delegáció hazánkba látogatása - írja a Minap.hu.
 
Mint Kovács András, a Hagyó Kft. ügyvezetője elmondta, látogatásuk során érdeklődés mutatkozott megyei és városi szinten is szorosabb együttműködés keresésére az üzbég vendéglátóik részéről. Pfliegler Péter örömmel köszöntötte a delegáció tagjait Miskolcon, majd az üzbég borászok rövid bemutatkozását követően levetítettek egy Miskolc értékeit bemutató kisfilmet is.

A szerdai városházi megbeszélést követően csütörtökön a Görömbölyi pincesoron található Heted-Hét pincébe látogatnak a delegáció tagjai, ahol borkóstolóval egybekötött vacsorára és baráti beszélgetésre várják az üzbég partnereket.
 
Winelovers borok az olvasás mellé