Einstandolhatja az állam a legszebb tokaji birtokot

Borászportál
2014. július 10., 14:14


Áll a bál az új földtörvény hatására Tokajban: a szabályozás semmissé tette a tokaji Hétszőlő birtok 99 évre szóló földhasználati jogát, így visszakerülhet az államhoz a földterület.
Einstandolhatja az állam a legszebb tokaji birtokot
 
Einstandolhatja az állam a legszebb tokaji birtokot
Állami kezelésbe kerülhet a tokaji Hétszőlő-birtok, mivel az új földtörvény egy rendelkezése értelmében az állam semmisnek tekintheti az 1991-ben 99 évre kötött használati jogát – írja a HVG.hu.

A lap kifejti, hogy a Tokaj-Hétszőlő az egyetlen olyan birtok a borvidéken, amelynek nem tulajdoni vagy haszonbérleti jog van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, hanem „99 év használati joga”. A kifejezés állítólag azért került a gyakorlatilag földbérletet takaró szerződésbe, mert 1991-ben jogilag nem volt lehetőség mást a szerződésbe írni. Aztán, amikor lehetett volna, nem változtattak rajta, és egészen tavaly decemberig valójában az is feledésbe merült, hogy a rendszerváltás után kialakult struktúrában a „használati jog” nem a földbérleteknél használt tipikus formulává vált.
 
Ezért okozott nagy meglepetést a birtokon, hogy kiderült: a tavaly decemberben a parlament által elfogadott új földtörvény nemcsak a nyugat-magyarországi osztrák földszerzések ellen lép fel, hanem a tartós földhasználati jogot el nem ismerve, Tokaj-Hétszőlő birtokot is érintheti. A törvény a tartós földhasználati jogot törölni rendeli, és csak a haszonbérlet intézményét ismeri el.

A Hétszőlő francia tulajdonosa felkért egy ügyvédi irodát a helyzet tisztázására és a helyileg illetékes szerencsi földhivatal álláspontját is kikérte az ügyben. Az ügyvédek szerint a törvénymódosítás nem érinti a Hétszőlő-birtokot, a szerencsi földhivatal szerint viszont igen. Amennyiben a helyzet nem rendeződik, a tulajdonos kész európai uniós bíróság elé vinni az ügyet.
Winelovers borok az olvasás mellé