Már kereshetjük a polcokon a Füred OEM jelzésű kékfrankosokat is

Borászportál
2024. július 04., 15:31


A Füred oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (Füred OEM) azokat a borokat lehet ellátni, amelyekhez a szőlőt 2023. augusztus 1. után szüretelték és az ötféle meghatározott kategória valamelyikébe beletartoznak.
Már kereshetjük a polcokon a Füred OEM jelzésű kékfrankosokat is
A Füred OEM alatt ötféle bortípus kerülhet forgalomba: az Olaszrizling Hegybor, az Olaszrizling Dűlős bor, a  Rozé Hegybor, a Kékfrankos hegybor és Kékfrankos Dűlős bor. Az olaszrizlingek esetében maximum 15%-ban furmint is felhasználható, a Rozé hegyborban pedig a zweigelt aránya van maximalizálva, ez legfeljebb 30% lehet. További részletes előírások vonatkoznak a Füred OEM borok színére, illatára és ízére vonatkozóan, valamint a borkészítési eljárásokra vonatkozó szabályok is megjelennek. Így például a fehérborok esetében minimum 4 hónapos tartályos és 1 hónapos palackos érlelés van előírva. A Kékfrankos hegybor és a Kékfrankos dűlős bor leghamarabb a szüretet követő év július 1-jén hozható forgalomba. A Füred OEM borok közül a rozé burgundi színtelen palackba, a többi pedig burgundi formájú, színezett palackba tölthető.
 
Az OEM-ként bejegyzett terméknevek azok, amelyek a legszorosabban kapcsolódnak a termék előállítása szerinti helyhez. Az előállítási folyamat minden szakaszát az érintett területen kell elvégezni.  
 
Füred OEM jelzésű olaszrizlinggel és rozéval már tavasz óta találkozhatunk, július 1-től pedig már a kékfrankosok is forgalomba kerülhetnek.
 
A Kékfrankos hegyborok esetében egy közepesen intenzív, piros bogyós gyümölcsös borra számíthatunk, eperrel, málnával, szederrel az aromatikában, amely kiegészülhet a fajtára jellemző fűszerességgel. Ízére a közepes test és bársonyos tannin jellemző, amely üde savszerkezettel egészül ki. A harmonikus és kerek ízprofil mellett a frissesség dominál benne közepes hosszú lecsengéssel. 
 
A Kékfrankos Dűlős borokban szintén a piros bogyós gyümölcsök dominálnak, itt meggy, cseresznye is megjelenik, amely kiegészülhet egy édes fűszeres vagy akár ásványos illatjeggyel. Közepesen telt testű, lendületes borok tartoznak ebbe a kategóriába, szintén közepes tanninnal, selymes textúrával. A fahordós érlelésből származó édesfűszerek színesíthetik még a bor karakterét.
 
A Füred OEM borokhoz a következő körülhatárolt területekről szüretelt szőlő használható fel: Aszófő, Balatonakali, Balatonfüred, Balatonszőlős, Balatonudvari, Dörgicse, Mencshely, Örvényes, Pécsely, Vászoly települések szőlő termőhelyeinek I. és II. osztályba tartozó területei.
 
Mitől különleges a füredi szőlőtermő vidék?
A lehatárolt termőterület Balatonhoz közelebb eső hegyvonulatain a visszatükröződő napsugarak tavasszal a hegyoldalak egyenletes felmelegedését okozzák, és a szőlőnek a rügyfakadás folyamán állandó körülményeket biztosítanak. A korai utolsó tavaszi fagynapnak köszönhetően kisebb a fagyok kialakulásának lehetősége a régióban, így minden évben egyenletes a hajtásnövekedés, megfelelő nagyságú lombfelület alakul ki, a szőlő beérése optimális. A második hegyvonulat hűvösebb klímájú körzetein termelt borok fejlődése lassabb, de az itt készített borokra is jellemző az elegáns savszerkezet és gyümölcsösség.

Ezen a vidéken a természeti és emberi faktorok összessége ötvöződik az itt élő termelők több évszázados tapasztalatával. A hagyományok tisztelete mellett az új generáció felismerte, hogy a Füred OEM termőterületein termelt szőlőből nemcsak a régió turisztikai jelentőségének köszönhető friss, könnyű illatos borok készíthetők el, hanem a kiemelkedő minőségű és hosszan eltartható fehér és vörösborok is.
 
Winelovers borok az olvasás mellé