Ezekkel a borokkal piknikezz!

Varga Andrea
2014. június 27., 17:56


Szétnéztünk a piacon, azzal a céllal, hogy felkutassuk a nyár leendő kedvenceit. Kóstoltunk, elemeztünk, és sok esetben remek borokat találtunk. Csokorba szedtük a tapasztaltakat, íme egy kis ízelítő.
Ezekkel a borokkal piknikezz!
 
Ezekkel a borokkal piknikezz!
Az idei nyár szinte berobbant a mindennapjainkba, a számítógép monitorja mögül éppen csak ráeszmélni volt időnk, hogy megérkezett. A meleg nappalok és a langyos éjszakák új igényeket állítottak a borfogyasztásunk terültén is: a frisset, a könnyűt, az illatosat keressük, és ha tetézni lehet: mindezt víz közelben.
Ha minden esetben nem is sikerül víz mellett élveznünk a napsütést, egy igazán kellemes bort – legyen szó fehérről vagy rozéról - bárhol kortyolgathatunk. Már csak az a nagy kérdés, hogy melyiket válasszuk? Az idei fehér és rosé kínálatot tekintve megállapítható, hogy számos kiváló minőségű bor közül válogathatunk. Az pedig már abszolút ízlés kérdése, hogy melyik lesz a kedvencünk: a ropogós rizling, az illatos irsai, esetleg a szamócás rosé? És melyik pincészet?
Mindnyájunknak vannak jól bevált, kedvenc márkáink, amelyekhez bátran nyúlunk egy kereskedésben, idén azonban kilépünk ezen komfortzónánkból, a felfedezés izgalmát választva, keressük az új piknikező partnert.
 
Szeretnénk megkönnyíteni a választást: körbenéztünk, kóstoltunk, majd összegyűjtöttük a tapasztalatainkat. Aktuális hangulatunk nagyban befolyásolja választásunk, így nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy viszonylag széles palettát mutassunk be: kerestünk bort teraszos, kiülős beszélgetésekhez, izgalmas első találkozásokhoz, vidám kerti partikhoz, balatoni vitorlázáshoz, hullócsillag számoláshoz, nagy baráti fröccsözésekhez is. Bízunk benne, hogy mindenki talál kedvéhez valót köztük.
Ezekkel a borokkal piknikezz!
Most pedig következzék néhány fontos tanács a választáshoz: lehetőleg alacsony alkoholtartalmú nedűt válasszunk; az évjárat sem mindegy: sok helyen akciós áron juthatunk hozzá 2-3 éves rosékhoz, mi maradjunk az előző évben készültnél; ha vacsorához keresünk bort, akkor figyeljünk oda, hogy illik-e a menühöz. Ezért is szeretek borszaküzletben vásárolni: az eladók készségesen segítenek, ha elvesznénk a palackok között. Fogyasztás előtt pedig ne felejtsünk el meggyőződni a jó hőmérsékletről, egy langyos rosénál például nincs is kiábrándítóbb.
A nyár nagy slágere: a fröccs... Jó fröccs vagy, ahogy azt József Attila hívta fütty (mivel egy füttynyi idő alatt megitta a költő) lelke a minőségi alapanyag: a jó bor és a jó szikvíz - nem megfelelő minőségű borból nem lesz finom fröccsünk. És hogy miért szeretjük: mert a buborékoknak köszönhetően frissít, a bor kellemes hatásától pedig mosolygósabb a világ. Egy fárasztó munkanap után ez a tökéletes frissítőnk. Szerencsére egyre trendibb ital, már a külföldiek körében is, így egy jó hosszúlépéshez már szinte bárhol hozzájuthatunk.
Ezekkel a borokkal piknikezz!
Nálunk most ezek mennek:
Schweitzer: Olaszrizling, 2013 - Halvány széna szín, könnyű, lassan nyíló bor. Illatában és ízében leheletnyi benzol, friss gyümölcsök, citrusok és alma. Puha savak, közepes lecsengéssel.
Benedek: Kékfrankos rosé, 2013 - Halvány rózsaszín színű, közepesen intenzív illat és íz aromákkal, főleg ribizlivel. Nagyon friss, még kicsit pezseg, szép savak, közepesen hosszú lecsengéssel.
Molnár: Müller Thurgau, 2013 - Halvány szalma szín, csodálatosan intenzív illattal, szinte kirobban a pohárból. Aromáiban főleg a virágok és a fehér húsú gyümölcsök dominálnak: bodza és kajszibarack. Ízében is ezek az aromák jelennek meg. Puha lágy savak, könnyű test, közepes hosszúsággal.
Winelovers borok az olvasás mellé