Bor-Mámor-Bénye 2011

Előző írásom a Tolcsvai Borfesztiválról szólt, ahol futtattam egy röpke eszmét arról, hogy azért Tokajban nem olyan egyszerű sikeres fesztivált csinálni. Nem lehetetlen persze, sőt, ha nagyon akar az ember, egymással tökéletesen ellentétes recepteket alkalmazva is sikerrel járhat. Tolcsva a régi, jól bevált elemekre építkezett: nem drága borok, jó kis magyaros ételek, élőzene, az ember három napig bulizik, ki-ki temperamentuma szerint, van aki hajnalig mulat, van aki csak eszik-iszik napközben, amúgy öregesen, és szinte észrevétlenül lopóznak bele a termelők borai poharába, a termelők nevei agyába, és a tokaji bor szeretete kis szívébe.
Tolcsvától nem messze, Erdőbényén pont az ellenkező receptet alkalmazzák, ők az új iskola, ami viszont jellemzően éppen olyan népszerű, méghozzá úgy, hogy a résztvevők körében is vastag az átfedés, aki evett, ivott, mulatott Tolcsván, az eszik, iszik, mulat Bényén, csak egy kicsit máshogyan. A cél érezhetően az, hogy borban, ételben, programokban a legkényesebb ízlésnek is megfelelőt tegyék a fesztiválra érkezők elé. Ismert, jó nevű borászokkal (pl. Béres Szőlőbirtok, Karádi-Berger Pincészet, Homonna Borászat), híres éttermekkel (pl. Anyukám Mondta, Oroszlános Borvendéglő, Ős Kaján, Magita), kiváló zenészekkel, művészekkel (pl. Kistehén, Dresch Mihály, Herczku Ágnes, Váczi Eszter Quartett) találkozhat a közönség. Ugyanakkor nem felhúzott orrú gourmet gyűlésről van szó, sokkal inkább családias, hangulatos, mindent tudatosan a bor és a minőségi, szerethető gasztronómia és kultúra köré épített, Bénye és a tokaji borvidék hangulatát a lehető legjobb értelemben kihasználó hosszú hétvégés eseményről.

A részletes program megtalálható a www.bormamorbenye.hu oldalon.