Budapest - Októberben egy teljes naptári hónapon keresztül a figyelem középpontjába kívánjuk állítani az olaszrizling szőlőfajtát a tudatos borkedvelői réteg és az alkalmi borfogyasztók számára egyaránt. Az egész hónapon át tartó borgasztronómiai rendezvénysorozat csúcseseménye a Gerbeaud Házban kerül majd megrendezésre.
Az olaszrizling egyik legfontosabb terroir-fajtánk, mely szinte mindenhol előfordul Magyarországon. Az olaszrizling egyik olvasatban egy magas beltartalmi értékekkel rendelkező, jól érlelhető fajta, mely összetett bort képes adni, különleges termőhelyi karaktert fedve fel. Másik arca egy gyümölcsös, könnyed tételt mutat, amely üdítő mivoltának köszönhetően számtalan fogyasztási lehetőséget kínál.
Programunk során helyet kívánunk biztosítani az eltérő termőtáji karaktereket kidomborító valamint a különböző szőlészeti és borászati stílusok által megszülető tételeknek.
Célunk, hogy megmutassuk, az olaszrizling nemcsak a mindennapok bora lehet, hanem dűlőszelektált és válogatás tételei által a különleges alkalmak méltó kísérője is. Igyekszünk elősegíteni a fogyasztás növekedését, a fajta értékeinek megismertetését minél szélesebb fogyasztói körben.
*
Programbontás
- időpont: október 19., 9.30-22.00 óra (szombat)
- helyszín: Gerbeaud (1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.), átrium és teljes első emelet
- tervezett kiállítószám: 60 borászat és 15 egyéb kiállító
- tervezett látogatószám: 500+ fő (50 fő VIP vendég, 50 fő szakmai vendég)
- mesterkurzusok száma: 3
*
Menetrend
9:30-11:00 Mészáros Gabriella AIWS és Josef Schuller MW mesterkurzusok
11:30-13:00 Jásdi mesterkurzus
13:00-14:00 Átállás
14:00-16:00 Szakmai kóstoló
16:00-22:00 Fogyasztói kóstoló
22:00-hajnalig Afterparty a NU Bisztróban
*
Mesterkurzusok téma szerint
Olaszrizlingek termőtájak és évjáratok tükrében
Előadó: Jásdi István

Fejezetek a világ nagy fehérboraiból: az olaszrizling, a chenin blanc és a furmint
Előadó: dr. Mészáros Gabriella AIWS

Olaszrizling vs. welschriesling
Előadó: Josef Schuller MW és Kielmayer Kristian AIWS


*
Mesterkurzus beosztás
Időpont
|
Téma
|
Előadó
|
Tervezett létszám
|
9.30-11.00
|
Fejezetek a világ nagy fehérboraiból: az olaszrizling, a chenin blanc és a furmint (3x3 bor)
|
Mészáros Gabriella AIWS (Borkollégium)
|
50-60 fő
|
9.30-11.00
|
Olaszrizling vs. welschriesling
(4+4 bor)
|
Josef Schuller MW (Osztrák Borakadémia) és Kielmayer Kristian AIWS (WEIN & CO)
|
50-60 fő
|
11.30-13.00
|
Olaszrizlingek termőtájak és évjáratok tükrében
(3x3 bor)
|
Jásdi István (Jásdi Pince)
|
80-100 fő
|
*
Borászportál-Borigo Afterparty
- helyszín: NU Bisztró (NU – Bor és Bisztronómia, Eiffel tér, Teréz körút 55-57.)
- a belépés ingyenes, az Olaszrizling Október karszalaggal érkezők welcome drinkre jogosultak
*
Jegyértékesítés
Nagy Olaszrizling Kóstoló jegyárak:
- Normál jegy: 7.900 forint
- Elővételi jegy: 6.900 forint (az első 400 db-ra, október 17-ig, online vásárlás esetén)
- Szakmai jegy: 3.900 forint (a jogosultság igazolása mellett, kizárólag elővételben)
- VIP jegy: 11.900 forint
Mesterkurzus jegyárak:
- mesterkurzus jegy: 4.500 Ft (egy előadásra)
- dupla mesterkurzus jegy: 7.000 Ft (két előadásra)
Kombinált jegyárak:
- normál/elővételi/VIP jegy birtokában 1 mesterkurzus jegy ára 3.000 Ft
- normál/elővételi/VIP jegy birtokában 1+1 mesterkurzus jegy ára 6.000 Ft
Pohárbérlés: 1.000 Ft/db a helyszínen, melyet távozáskor (a pohár leadásakor) visszatérítünk
A jegyeket a következőképp értékesítjük:
- online történő rendeléssel (vitez.viktoria@boraszportal.hu)
- online jegyértékesítő rendszerrel (jegymester.hu)
- helyszínen (csak abban az esetben, ha marad jegy)
További infó: olaszrizlingoktober.hu