Budapest - Októberben egy teljes naptári hónapon keresztül a figyelem középpontjába kívánjuk állítani az olaszrizling szőlőfajtát a tudatos borkedvelői réteg és az alkalmi borfogyasztók számára egyaránt. Az egész hónapon át tartó borgasztronómiai rendezvénysorozat csúcseseménye a Gerbeaud Házban kerül majd megrendezésre.
Az olaszrizling egyik legfontosabb terroir-fajtánk, mely szinte mindenhol előfordul Magyarországon. Az olaszrizling egyik olvasatban egy magas beltartalmi értékekkel rendelkező, jól érlelhető fajta, mely összetett bort képes adni, különleges termőhelyi karaktert fedve fel. Másik arca egy gyümölcsös, könnyed tételt mutat, amely üdítő mivoltának köszönhetően számtalan fogyasztási lehetőséget kínál.
Programunk során helyet kívánunk biztosítani az eltérő termőtáji karaktereket kidomborító valamint a különböző szőlészeti és borászati stílusok által megszülető tételeknek.
Célunk, hogy megmutassuk, az olaszrizling nemcsak a mindennapok bora lehet, hanem dűlőszelektált és válogatás tételei által a különleges alkalmak méltó kísérője is. Igyekszünk elősegíteni a fogyasztás növekedését, a fajta értékeinek megismertetését minél szélesebb fogyasztói körben.
*
Programbontás
- időpont: október 19., 9.30-22.00 óra (szombat)
- helyszín: Gerbeaud (1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.), átrium és teljes első emelet
- tervezett kiállítószám: 60 borászat és 15 egyéb kiállító
- tervezett látogatószám: 500+ fő (50 fő VIP vendég, 50 fő szakmai vendég)
- mesterkurzusok száma: 3
*
Menetrend
9:30-11:00 Mészáros Gabriella AIWS és Josef Schuller MW mesterkurzusok
11:30-13:00 Jásdi mesterkurzus
13:00-14:00 Átállás
14:00-16:00 Szakmai kóstoló
16:00-22:00 Fogyasztói kóstoló
22:00-hajnalig Afterparty a NU Bisztróban
*
Mesterkurzusok téma szerint
Olaszrizlingek termőtájak és évjáratok tükrében
Előadó: Jásdi István
A csopaki borász kilenc boron keresztül mutatja be a száraz olaszrizlingek sokszínű világát, különös figyelmet szentelve az eltérő talajtípusok és évjáratok hatásának a kóstolásra kerülő tételekben. Elsőként a település összes főbb talajtípusát ötvöző boron, a Csopaki Rizlingen keresztül vizsgálunk meg három tételt, majd ugyanezt tesszük a vörös permi talajú Lőczedomb Olaszrizlingekkel és a márgás, dolomitos talajon termő Siralomvágó Olaszrizlingekkel. Mindhárom csoportban lehetőség lesz piacon már nem lévő, forgalmi és premier előtti tételek kóstolására. Ha a 2013-as szüret termése időben kierjed, további meglepetések várhatóak.
Fejezetek a világ nagy fehérboraiból: az olaszrizling, a chenin blanc és a furmint
Előadó: dr. Mészáros Gabriella AIWS
Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a Borkollégium keretében két évtizedes boroktatói múltra tekint vissza. Ezen az előadáson három olyan fontos fehérszőlő-fajtát vesz sorra, amelyek minőségük szempontjából meghatározóak. A cél az, hogy háromszor három bor végigkóstolás által összehasonlításra és rendszerezésre kerüljenek az olaszrizling, a chenin blanc és a furmint szerkezetében és aromatikájában rejlő párhuzamok és ellentétek. A sor hazai és francia tételeket tartalmaz. „Az olaszrizling, a chenin blanc és a furmint” mesterkurzus borsorát a Terra Hungarica biztosította.
Olaszrizling vs. welschriesling
Előadó: Josef Schuller MW és Kielmayer Kristian AIWS
Josef Schuller MW az Osztrák Borakadémia elnökeként a Közép-európai régió borszakértői oktatásában kulcsszerepet tölt be. Ezért is tartjuk fontosnak azt a kóstolót, amelyen összehasonlítunk négy magyar és négy osztrák olaszrizlinget, megfigyelve az eltérő termőtájak és borászati filozófiák hatását a borokra. A hazai borokat Kielmayer Kristian AIWS mutatja majd be, és ugyancsak ő segíti magyarul tolmácsolni a nemzetközi szaktekintély gondolatait. A mesterkurzus borsorát a Drop Shop biztosította, és igazi kuriozitásokat vonultat majd fel; több hazai borvidék olaszrizlingjei mellett Dél-Stájerországból és Burgenlandból is érkeznek majd palackok a mesterkurzusra.
*
Mesterkurzus beosztás
Időpont
|
Téma
|
Előadó
|
Tervezett létszám
|
9.30-11.00
|
Fejezetek a világ nagy fehérboraiból: az olaszrizling, a chenin blanc és a furmint (3x3 bor)
|
Mészáros Gabriella AIWS (Borkollégium)
|
50-60 fő
|
9.30-11.00
|
Olaszrizling vs. welschriesling
(4+4 bor)
|
Josef Schuller MW (Osztrák Borakadémia) és Kielmayer Kristian AIWS (WEIN & CO)
|
50-60 fő
|
11.30-13.00
|
Olaszrizlingek termőtájak és évjáratok tükrében
(3x3 bor)
|
Jásdi István (Jásdi Pince)
|
80-100 fő
|
*
Borászportál-Borigo Afterparty
- helyszín: NU Bisztró (NU – Bor és Bisztronómia, Eiffel tér, Teréz körút 55-57.)
- a belépés ingyenes, az Olaszrizling Október karszalaggal érkezők welcome drinkre jogosultak
*
Jegyértékesítés
Nagy Olaszrizling Kóstoló jegyárak:
- Normál jegy: 7.900 forint
- Elővételi jegy: 6.900 forint (az első 400 db-ra, október 17-ig, online vásárlás esetén)
- Szakmai jegy: 3.900 forint (a jogosultság igazolása mellett, kizárólag elővételben)
- VIP jegy: 11.900 forint
Mesterkurzus jegyárak:
- mesterkurzus jegy: 4.500 Ft (egy előadásra)
- dupla mesterkurzus jegy: 7.000 Ft (két előadásra)
Kombinált jegyárak:
- normál/elővételi/VIP jegy birtokában 1 mesterkurzus jegy ára 3.000 Ft
- normál/elővételi/VIP jegy birtokában 1+1 mesterkurzus jegy ára 6.000 Ft
Pohárbérlés: 1.000 Ft/db a helyszínen, melyet távozáskor (a pohár leadásakor) visszatérítünk
A jegyeket a következőképp értékesítjük:
- online történő rendeléssel (vitez.viktoria@boraszportal.hu)
- online jegyértékesítő rendszerrel (jegymester.hu)
- helyszínen (csak abban az esetben, ha marad jegy)
További infó: olaszrizlingoktober.hu