VII. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál, augusztus 21-24.

Győr - Négy napos borfesztivált rendez Győr városa augusztus utolsó előtti hetében. A kiállító pincészetek borai mellett kulturális programok várják a látogatókat.
Program:

Augusztus 21. csütörtök

  • 16.00 óra Borkóstoló, gasztronómia
 
  • 17.30 óra Borlovagrendek felvonulás a Marching Jazz Band vezetésével
(Városháza – Baross utca – Kazinczy utca – Széchenyi tér)

  • 18.00 óra A VII. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál megnyitója
Beszédet mond: Borkai Zsolt, polgármester

  • 18.15 óra Marching Jazz Band a Borutcákon
 
  • 19.00 óra Molnár Trió, Molnár György Lyra-díjas harmonikaművész triója
A Molnár Trió 2000-ben alakult. Állandó formáció, mely már több mint 10 éve töretlenül népszerű, ezt igazolják a nevükkel fémjelzett műsorok telt házas nézőterei.
A trió első elvként a hagyományos harmonikás műfajokat mutatja be, repertoárján szerepelnek musette keringők, sanzonok, bravúr polkák, nosztalgia örökzöldek, swingek, tangók, angol keringők.
A műsor szerkesztésénél fontos szempont azokat a zenei irányzatokat, stílusokat is bemutatni, melyek hazánkban eddig nem voltak hallhatók harmonikán. Ilyenek például a latin stílusok, pl.: cha-cha, bossa nova, rumba, samba, latin egyvelegek.
A trió tagjai Molnár György harmonikaművész mellett Kiss László (gitár) és Móré István (basszusgitár).

VII. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál, augusztus 21-24.
  • 21.00 óra Cimbalikum - a magyar cimbalom – a Cimbaliband koncertje
A magyar cimbalom csodálatos világába kalauzolja a közönséget Cimbaliband a muzsika szárnyán, egy rábaközi búcsútól indulva, a 20. század eleji budapesti kávéházak hangulatán át, kincses Kolozsvárt is érintve, az ezeréves határon is túlra, kitekintve a Fekete-tenger partjáig, az isztambuli bazárban megpihenve.
Augusztus 22. péntek

  • 11.00 óra „Győr Város Bora” választás – La Maréda étterem
 
  • 14.00-18.00 óra „Fesztivál Bora” választás – Esterházy-palota
 
  • 16.00 óra Borkóstoló, gasztronómia
 
  • 17.00 óra Borra-Való együttes
A Borra-Való gasztrofolk együttes 2011-ben alakult, a kulturált borfogyasztást népszerűsíti, hiszen műsorukban jelentős szerepet kapnak a bordalok. Hangzásvilágában népzenei elemeket felhasználva szórakoztató koncertzene, de borospincék hangulatához is illik. A népies hangzású vidám bordalok a tavalyi évben számos jelentős borfesztiválon csendültek fel.
  • 19.00 óra Emilio Band
Emilio és barátai egyedülálló hangzást ígérnek, amiben a flamenco, és a jazz stílusa ötvözi egymás. Emilio énekes virtuozitása és egyedülálló beatbox tudása koronázza a produkciót.
A zenekar tagjai: Emilio - ének és ütőhangszer, Angel Miguel Lchino - percussion, Horváth Plútó József - bass, Balogh Roland - guitar

  • 21.00 óra Harmonia Garden és Myrtill
A Harmonia Garden egy innovatív, öttagú zenekar, különleges stílusötvözettel. Ebben a nem mindennapi „kertben” harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzonok világa, a tangó és a jazz, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet ők Hungarian Django Swingnek neveznek. A produkció fényét emeli Micheller Myrtill kiváló jazz énekesnő, aki maga is a django swing művelője és kedvelője.

  • 22.00 óra Borászok éjszakája – Esterházy-palota
A Borászok éjszakája kivételes alkalmat kínál arra, hogy a Győri Bornapok borászaival nyugodt és kivételes környezetben találkozhassanak a borkultúra iránt érdeklődők. A zenével kísért est során a bemutatkozó pincészetek legkiválóbbnak tartott „zászlós borukat” különleges borkorcsolyák társaságában kínálják a résztvevőknek.
Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók. Belépőjegy: 5.000,- Ft/fő

Augusztus 23. szombat

  • 16.00 órától Borkóstoló, gasztronómia

15.45 óra Borlovagrendi felvonulás a Rába Fúvószenekar és a Kapuvári Ifjúsági Mazsorett Együttes részvételével (Rába Hotel – Baross utca – Kazinczy utca – Széchenyi tér)

  • 16.00 óra Európai Borlovagrend Győri Legátusának avatási ünnepsége a Loyolai Szent Ignác bencés templomban
VII. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál, augusztus 21-24.
 
  • 17.30 óra Vivat Bacchus Énekegyüttes
A mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus Énekegyüttes a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve lépett be a köztudatba. Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb acapella együttesének repertoárjában fölfedezhető a népi folklóron kívül sok más stílusirányzat is, mint például jazz, blues vagy rock and roll - mint bordal! Ez pedig azért lehetséges, mert dalaik túlnyomó része saját szerzemény.
Az együttes 2011-ben megkapta „Pécs Város Művészeti Díját”, 2012-ben pedig a „Baranya Megyei Önkormányzat Kulturális, Művészeti és Sajtó Díja” kitüntetést. A Vivat Bacchus Énekegyüttes mára elengedhetetlen "tartozékává" vált a magyar borkultúrának.

  • 19.30 óra CanarRo!
Augusztus 23-án a budapesti mulatók közönsége által már jól ismert Canarro zenekar bossa nova és latin-zenei produkciójának lehetnek szem- és fültanúi azok, akik ellátogatnak a győri Bornapokra. A zenekar több zenei világban mozog könnyed léptekkel, köszönhetően a jól képzett zenészek széles spektrumának, akik a zenekar-alapító hegedű-harmonika duó közvetlen mágneses mezejében léteznek: a django swing, flamenco, folk és magyar szalonzene fúziójáról ismert zenekar most a latin jazz gyöngyszemeiből szemezget. Az angolul, magyarul, portugálul és olaszul megszólaló dalokat egy igazi "all stars" felállás támasztja alá: a Djabéből ismert zongorabohóc, Kovács Zoltán, a Delalamm gitárosa, Lamm Dávid, a jazzdobosok gyöngye, Cseh Balázs és a fiatal jazzgeneráció egyik legelismertebb bőgőse, Soós Márton fog csatlakozni a harmonikavirtuóz, Pagonyi András és a hegedűs-énekes játékmester, Szakál Tamás köré. A tagok közti folyamatos interakcióból áradó energia, a virtuóz improvizációk és a jókedv garantált!

  • 21.00 óra Nyárzáró koncert
Helyszín: Városház tér – Szent István út

Augusztus 24. vasárnap

  • 10.00 órától Borkóstoló, gasztronómia
 
  • 11.00 óra Kiskalász zenekar gyermekkoncertje
A Kiskalász zenekar 2009 januárjában született. 2014-ben még mindig óvodás korú zenekar már három lemezzel büszkélkedhet, ami igazán egyedülálló az ovisok között. Az első lemezük címe Zsákbamacska, másodiké pedig Százlábú. Mindkét lemezen Bartos Erika azonos című köteteiből zenésítettek meg verseket. 2012. június elején megjelent a HEPEHUPA című lemez, melyen érdekes mesét hallhattok egy pórul járt Gombáról, borzonghattok csörgőkígyótól, álmodozhattok eltévedt elefántról, és még az is lehet, hogy kedvet kaptok egy kis palacsintasütéshez Anyával.

  • 16.00 óra Boggie
Csemer Boglárka 'BOGGIE" énekes, dalszerző már évek óta a hazai zenei porond szereplője.
Kisgyerek kora óta tudatosan készült a zenei pályára, folyamatosan képezte magát. A népzenétől, a klasszikus zenén, a jazzen és a popon keresztül sok mindenbe belekóstolt.
2013 áprilisában jelent meg első, csak saját dalokat tartalmazó nagylemeze, melyen helyet kapott a Parfüm című szerzeménye is. 2014 januárjában Parfüm című videoclipje az Internet segítségével bejárta az egész világot, melynek köszönhetően BOGGIE című első nagylemeze
felkerült az amerikai Billboard lista 17. és 3. helyére is.

VII. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál, augusztus 21-24.
  • 18.00 óra Kozma Orsi Quartet
Kozma Orsi a hazai zenei élet egyik legsokoldalúbb, egyedi hangú és korát meghazudtoló zenei világgal rendelkező
VII. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál, augusztus 21-24.
fiatal énekesnője. 2014-ben jelent meg új albuma SOULPRINTS címmel. Letisztult dalok, erőteljes hangulat, gazdag érzelemvilág jellemzi az új lemezt. Az albumon egyetlen kivétellel, egy személyes zenei élményből született feldolgozáson kívül saját szerzemények hallhatók, szólókkal és más kiegészítésekkel. Szép, vonós hangszereléssel kibővített lemez, valóban átélt érintettséggel.

  • 20.00 óra Guca partizans – Magyarország első balkán rezesbandája
2012 nyarán alakult meg a kilenctagú Guca Partyzans, mint Magyarország első balkán rezesbandája, magyar profi jazz zenészekből. Célja, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a balkáni szerb "underground" trombita zene.
Emir Kosturica filmjeinek és a világhírűvé vált GUCA trombitafesztiválnak köszönhetően Magyarországon is közkedvelt és keresetté vált a szerb trombita-népzene.
Muzsikájuk annyiban különbözik a klasszikusoktól, hogy megtartva a számok népzenei stílusát, "balkáni jellegét", mégis egy európaibb, igazi XXI. századi őrületet hoznak létre, például dobosuk, JAMMAL zenei stílusával, aki Magyarország legkiválóbb Beatboxere, sok zenei projektje között említésre méltó a Belmondo zenekarral eltöltött értékes időszak Czutor Zoltán frontemberrel. A zenekar első trombitása Koós-Hutás Áron, aki többek között a PASO (Pannonia Allstars Ska Orquestra) tagja, kiváló érzékkel és tapasztalattal a forró talpalávaló zene megteremtéséhez! A balkáni hátteret Körömi Péter, a Bohemian Betyars oszlopos tagja biztosítja.