Francia eredetű, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Hazánkban Villány és Szekszárd egyaránt kitűnő termőterületei.
Későn érik. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Termőképessége közepes. Színanyagban gazdag.
Bordeaux harmadik fajtája. Bora könnyedebb, kevésbé csersavas, mint a cabernet sauvignoné, de bogyós gyümölcsös ízeiben sokszor hozza a hűvös területekről szüretelt sauvignon zöldpaprikás, néha ribizlibokorra is emlékeztető, friss jegyeit.
Mivel neves "unokatestvérénél" koraibb fajta, és hűvösebb viszonyok között teljes beérése is valószínűbb, a cabernet franc nagyobb jelentőséggel bír a Gironde jobb partján, különösen St-Emilionban, ahol olyan bornagyságoknak is fő alapanyaga, mint a Cháteau Cheval Blanc. Másik leghíresebb megjelenési formáját a Loire legjobb vörösborai jelentik: Bourgueil, St-Nicolas-de-Bourgueil, Chinon, SaumurChampigny. Fontos szerepet játszik Olaszország északkeleti részén, különösen Friuliban, ahol közepesen testes, lágy, arboreális bort ad. Az Újvilágban jobbára házasítva palackozzák a cuvée kisebb arányú összetevőjeként, akárcsak Bordeauxban, de egyre több borász szentel neki komolyabb figyelmet.
Későn érik. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Termőképessége közepes. Színanyagban gazdag.
Bordeaux harmadik fajtája. Bora könnyedebb, kevésbé csersavas, mint a cabernet sauvignoné, de bogyós gyümölcsös ízeiben sokszor hozza a hűvös területekről szüretelt sauvignon zöldpaprikás, néha ribizlibokorra is emlékeztető, friss jegyeit.
Mivel neves "unokatestvérénél" koraibb fajta, és hűvösebb viszonyok között teljes beérése is valószínűbb, a cabernet franc nagyobb jelentőséggel bír a Gironde jobb partján, különösen St-Emilionban, ahol olyan bornagyságoknak is fő alapanyaga, mint a Cháteau Cheval Blanc. Másik leghíresebb megjelenési formáját a Loire legjobb vörösborai jelentik: Bourgueil, St-Nicolas-de-Bourgueil, Chinon, SaumurChampigny. Fontos szerepet játszik Olaszország északkeleti részén, különösen Friuliban, ahol közepesen testes, lágy, arboreális bort ad. Az Újvilágban jobbára házasítva palackozzák a cuvée kisebb arányú összetevőjeként, akárcsak Bordeauxban, de egyre több borász szentel neki komolyabb figyelmet.