Chardonnay


A szőlőfajta bemutatása
Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták. Itthon kb. 2 990 ha területen terjesztik, megtalálható a Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalma-Sokoróaljai, Mecsekaljai, Balatonfelvidéki, Dél-Balatoni és a Szekszárdi borvidékeken.
Közepesen termő, korai érésű borszőlőfajta. Fürtje kicsi (90g átlagtömegű) vállas vagy kúpos, közepesen tömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, zöldessárga, hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Hazánkban az utóbbi tíz évet megelőzően zömmel csak az acéltartályos iskolázású chardonnay-val találkozhattunk. A kilencvenes évek elejére tehető az új égetett kishordós érleléssel való ismerekedés. Az acéltartályban erjesztett és érlelt chardonnay borok közül valójában csak az Etyek-Budai Borvidék jelentős pezsgő alapanyag termelése érdemel említést. Itt a magas mésztartalmú talajokon savas, de jó egyensúlyú borok születnek, amelyek kiváló alapanyagát képzik a budafoki pezsgőgyártásnak.
Új égetett kishordós érleléssel vagy erjesztéssel több borvidéken is találkozunk, meglehetősen változó klimatikus és geológiai adottságok mellett. Így találjuk meg évről évre a legjobb barrique érlelésű chardonnay-kat az Aszár-Neszmélyi borvidéken, a Balatonboglári Borvidéken, a Villány-Siklósi borvidéken, Mátraalján és Egerben. A hűvösebb területekről származó borok – Eger és Mátraalja – hosszabb, akár 5-10 éves érlelést is meghálálnak, a melegebb tájakon ennél rövidebb ideig maradnak csúcson.