Brit tudósok: Még az egy hónapos böjt sem használ annak, aki rendszeresen iszik

Borászportál
2014. április 03., 16:01


Méregtelenítés - Sokan úgy gondolják, hogy a borkóstolókkal tarkított hónapok - amilyen volt a február és a március - alatt elfogyasztott rengeteg alkoholt nagyjából egy hónapnyi méregtelenítéssel ellensúlyozhatják. Az orvosok szerint ez azonban több kárt okoz, mint hasznot.
Brit tudósok: Még az egy hónapos böjt sem használ annak, aki rendszeresen iszik
 
A mértéktelen ivászat és a túlzott evés miatt sokan hetekig, van úgy, hogy akár egy hónapig is méregtelenítenek, böjtölnek. Az orvosok azonban úgy vélik, májunk szempontjából például teljesen felesleges az ilyen fajta kompenzáció. A The British Liver Trust munkatársai szerint hiú remény azt gondolni, hogy egy rövid böjt hosszútávon jó hatással lesz a májra. Ez csak hamis biztonságérzetet adhat. Egyszerűen azért, mert a tapasztalat az, hogy a borkóstolók szerelmeseinek többsége visszatér az alkoholfogyasztási szokásaihoz, és akár még többet is iszik, mint azelőtt, pláne most, hogy közeleg a nyár.
A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy bár a böjt valóban ad némi szünetet a májnak, a rendszeres italozás okozta károkat ennyi nem gyógyíthatja meg. „Ahelyett, hogy valaki csak időszakosan függesztené fel az alkoholfogyasztását, jobban teszi, ha inkább heti szinten, csak pár napot iszik egész évben” – magyarázta Andrew Langford vezérigazgató, aki vélhetőleg ritkán koptatja a boros rendezvények parkettáját.
Dr. Mark Wrig, a Southampton Kórház orvosa szerint sem lehet egy hónap alatt helyrehozni a károkat. Az alkoholt a szervezet ugyanis méregként kezeli, amitől meg kell szabadulnia. Hogy az alkoholt lebontsa, ezért kémiai anyagokat, úgynevezett enzimeket termel. A magas májenzimszint azonban májzsugorodáshoz, idővel pedig halálhoz is vezethet. „Fantasztikus, ahogyan a máj detoxikál. Ha azt hisszük azonban, hogy kis szünettel helyrehozhatóak a károk, akkor tévedünk” – tette hozzá a doktor.
 
Winelovers borok az olvasás mellé