Akkor most hízlal a bor vagy nem?

Borászportál
2014. április 15., 08:47


Tanulmány - Az Archives of Internal Medicine folyóiratban megjelent munkához 19 000 nőt követtek nyomon 13 éven át. 39 év feletti nőket toboroztak, akik az indulás időpontjában normál testsúlyúak voltak. Az azt követő 13 évben átlagosan hízásnak indultak. Azok súlya növekedett leginkább, akik fogyasztottak alkoholt, és fordított arányosságot találtak a felszedett kilók és az elfogyasztott mennyiség között.
Akkor most hízlal a bor vagy nem?
 
Akkor most hízlal a bor vagy nem?
 
A vörösbort fogyasztó nők híztak a legkevesebbet a másféle bort, sört, vagy röviditalt ivókhoz képest. Habár az alkoholos italok kalóriatartalma magas, a kutatók úgy vélik, a nők valószínűleg egy étkezést váltanak ki vele.
Miután rögzítették az életmód és a táplálkozási szokások faktorát, a dohányzást, testedzést és hasonlókat, a tanulmány kimutatta, hogy azok híztak a legtöbbet, akik a legkevesebbet ittak. A közepes mennyiségű alkoholfogyasztásnak tekintették a kb. 2 pohár (egyenként 150 ml) bor bevitelét. Habár a tanulmányban nem vettek részt férfiak, a szerzők úgy vélik, az eredmények valószínűleg nem vonatkoztathatók rájuk.  A tanulmányban szereplő, alkoholt fogyasztó nők általában egy étkezést helyettesítettek a szeszes itallal, vagyis az összes kalóriafogyasztásuk nem növekedett jelentősen. Elmondásuk szerint a férfiak valószínűleg ezt nem teszik. A férfiak és nők abban is különböznek, ahogy a májuk lebontja az alkoholt, ez is magyarázhatja, hogy a nőkre miért nem ragadnak a kilók.
A brit kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ne gondolják, lefogyhatnak attól, ha többet isznak. Catherine Collins, dietetikus, a Brit Dietetikus Szövetség szóvivője elmondta: „Nagy hiba azt hinni, hogy az alkohol segít a fogyásban.” Visszautasította azt az elképzelést, hogy a szeszes italok kalóriatartalma nem járul hozzá a hízáshoz.
 
„Tudjuk, hogy az italok kalóriatartalma igenis számít. A nagyivók esetében például az alkohol fontos szerepet játszhat a testsúly alakulásában” – fogalmazott a szóvívő. Rámutatott, hogy a tanulmány normál súlyú nők részvételével készült. „Ez nem egy hétköznapi csoport, melynek tagjai valószínűleg odafigyelnek az egészséges életmódra” – mondta.
„A legtöbb nő felszed már néhány kilót 39 éves korára. A normál testsúly ebben a korban már önmagában nagy mutatvány. Ebből kifolyólag ennek az életkori csoportnak az eredményei nem feltétlenül érvényesek másokra is.” A dietetikus elmondása szerint a kutatás másik korlátját jelentette, hogy nem mérték fel, mennyit nassoltak közben a résztvevők. „Lehet, hogy azok, akik megittak egy pohár bort, cserébe lemondtak a csokoládéról és a rágcsálnivalóról” – mondta.
Szemlézett tartalom. Az eredeti cikk az Egészségtükör.hu oldalon olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé