Mennyit ihatsz egy baráti beszélgetés közben?

Borászportál
2014. június 26., 22:16


A mérsékelt alkoholfogyasztás jó hatással van az emésztésre, ellazít, segít az immunrendszernek a betegségek kivédésében. Fontos azonban, hogy mit jelent pontosan a "mérsékelt".
Mennyit ihatsz egy baráti beszélgetés közben?
 
Az Egészségügyi Világszervezet a férfiak esetében napi 3-4 egység, nőknél 2-3 egység alkohol fogyasztását jelölte meg felső határként. 1 egység 10 milliliter tiszta szeszt jelent. A szervezet nemrégiben csökkentette a korábban meghatározott adagokat.

Tehát nők esetében a napi fogyasztást nagyjából 10-20 milliliter tiszta szeszben maximalizálták: ez körülbelül egy-két pohár sörnek, 1-2 deciliter bornak és legfeljebb 0,5 deciliter tömény alkoholos italnak felel meg. Hangsúlyozni kell, hogy ennek a mennyiségnek a fogyasztása nem ajánlott, hanem felső határértékekről beszélnek a kutatók.
 
Az Egészségügyi Világszervezet által 196 ország bevonásával készített tanulmány szerint a nemzetközi alkoholfogyasztás 15 év feletti emberek esetében évi 6,2 liter fejenként - az adat tiszta szeszben értendő. Nagy-Britanniában azonban fejenként csaknem a nemzetközi átlag duplája: 11,6 liter tiszta szesz fogy évente. Rossz hír, hogy hazánkban még ennél is súlyosabb a helyzet: személyenként 13,3 liter alkoholt iszunk meg egy év alatt.

Ha tehát a férfiak számára javasolt napi fogyasztás felső határértékével - 30 milliliter - számolunk, még akkor is azt mondhatjuk, hogy az éves magyar fogyasztás meghaladja az egészségügyi határértéket - ami 10 liter körül lenne.

Az Egészségügyi Világszervezet azonban nem csak az éves alkoholfogyasztást vizsgálta nemzetenként, hanem azt is, hogy együltő helyükben mennyi alkoholt isznak a magyarok vagy épp a britek. Epizodikus rohamivásnak nevezték azt, ha valaki az elmúlt hónapban legalább egyszer az asztaltól fel sem állva hat egységnél több alkoholt fogyasztott el. Ez tehát 6 deciliter bort, 1,8 liter sört vagy 3 deciliter tömény szeszt jelent. A rohamivás a magyarok 26,3%-a számára nem volt ismeretlen fogalom, és a britek 28%-a is gyakorolja. A lista élén egyébként az osztrákok állnak: a kutatás szerint a szomszédos országban a lakosság 40%-ával előfordult a vizsgálatot megelőző egy hónapban, hogy több mint 6 egységnyi alkoholt fogyasztott el együltő helyében.
Winelovers borok az olvasás mellé