A tokaji lösz titka, Demeter Zoltán dűlőkről és borokról szóló gondolatai, és a Tokaj-Oremus elmúlt 15 éve mellett még számos izgalmas mesterkurzussal készülnek a Tokaji Március szervezői. Tokaj ezúttal Sauternes-nel is összeméri az erejét.
Az igazán nagy boros rendezvényeken a borok kóstolása, a kapcsolatok építése mellett fontos a tanulás is. A tanulás pedig csak a könyvekből nem megy, az irányított, tematikus kóstolók pedig kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy a résztvevők jobban elmélyedhessenek egy-egy témában. Ezt a célt is szolgálják a Winelovers rendezvényekhez kapcsolódó, változatos témájú mesterkurzusok is.
A legközelebbi nagy rendezvény a Tokaji Március, 2015. március 19-én lesz a Corinthia Hotel Budapestben. Tekintsük át, miért érdemes meglátogatni a hét mesterkurzus valamelyikét vagy akár többet is!
Hét kiváló és érdekes téma szerepel a mesterkurzusok listáján, nagyszerű előadókkal és kiemelkedő, sok esetben már ritkaságnak számító borokkal. Ha van egyenlőbb az egyenlők között, elsősorban a téma érdekessége és aktualitása miatt, akkor az a „Tokaj: álom vagy valóság? Demeter Zoltán vall dűlőkről és borokról” és „A tokaji édes helye: Tokaj vs. Sauternes”.
Tokaj: álom vagy valóság? Demeter Zoltán vall dűlőkről és borokról, Hárslevelű terem, 12:30-14:00
Tokaj-Hegyalja különleges képességeinek egyik alapja a talajszerkezet változatossága, amely talán a dűlős tételekben követhető leginkább nyomon. Ezért, aki szeretné a borvidéket és borait igazán megérteni, annak fontos a dűlők kérdéseivel is tisztában lenni. Ez a beszélgetés persze kevés lesz hozzá, de kiindulásnak biztosan elegendő! Emellett az egyik legaktuálisabb téma a furmint nemzetközi megmérettetése, és ebben dűlős tételek szerepe. Amennyiben ez nem lenne elég, a beszélgetés magas színvonalára garancia Demeter Zoltán és dr. Mészáros Gabriella!
A tokaji édes helye: Tokaj vs. Sauternes, Hárslevelű terem, 18:30-20:00
A borvidék másik nagy kérdése, mind a hazai piac, mind a nemzetközi kereslet szempontjából is az édesborok, elsősorban az aszú helyzete. Ezek a kérdések meghatározóak Tokaj jövőjének szempontjából. Tokaj édesborainak egyediség és nagyszerűség a szakma számára nem ismeretlen, de a nagyközönség, főleg a határainkon kívüli fogyasztók számára nehéz bemutatni. Ennek egyik oka, hogy a természetes édesborok kategóriában még mindig Sauternes az első - és ezt nem a borok minősége indokolja. Remélhetőleg ennek okát is megtudhatjuk Sánta Zoltán előadásából. Abban biztos vagyok, hogy a borok igazolni fogják véleményemet... Az érdeklődők vélhetően arról is fognak hallani, hogy a francia borászok milyen technológiai megoldásokat használhatnak a Sauternes-i boroknál, amire itthon még véletlenül sincs szükség.
Elhivatottságuk a kiválóság: a Tokaj-Oremus elmúlt 15 éve, Furmint terem, 12:30-14:00
Az Oremus számomra a megbízhatóság, a kiegyensúlyozottság és a jó értelemben vett állandóság példaképe. Érdekes lesz annak történetét meghallgatni, hogy miért látott egy külföldi fantáziát a ’90-es években Tokajban, hogyan építette ki hírnevét és mi vezérli a borok készítésében. Az Oremus névvel összenőtt a Mandolás dűlő és a magnum palack. Ez egy olyan trió, ami nélkül már nem lehet Hegyalját elképzelni és mindenki számára kötelező megkóstolni az elérhető évjáratokat. Rendkívüli élmény lesz öt évjáratot megkóstolni, és talán fény derül arra is, hogy magnum palackból miért más minden bor. Az aszúkból pedig legendás évek tételeit lesz mód megízlelni. Az 1999-est és a 2000-est magam is nagyon várom!
A Tokaji lösz titka a Hétszőlő borokon keresztül, Hárslevelű terem, 14:30-16:00
Tokaj nem a löszös talajon termelt borairól lett híres. De azért, ha megállunk egy pillanatra, és számba vesszük, akkor kiderül, hogy mégis van valami ebben a kicsit háttérben lévő kombinációban. Hiszen a Hétszőlő dűlő mellett, a tarcali területekre, a tokaji Kopasz-hegyre, vagy Bodrogkisfaludra is ez a talajtípus jellemző és a löszt a hárslevelű is meglehetősen kedveli. Nagyszerű borokat tud a löszös talaj, aminek okairól és az innen származó borok ismérveiről fog szólni az előadás Makai Gergely, birtokvezető és dr. Vitányi Béla geológus vezetésével. A borok pedig biztosan nagyszerűek lesznek, megígérhetem. A 2013-as Furmint Selection-t épp tegnap kóstoltam és több mint kiváló volt!
A település és bora, mint márka, Furmint terem, 14:30-16:00
Talán nem véletlen, hogy a települési márkanév építésben is elől jár Tokaj-Hegyalja. Elég csak a mádi és tállyai kezdeményezésekre gondolni. Ez nem csak közös és így sokkal könnyebb színrelépést jelent, hanem növeli a közösség erejét, biztonságát, és az összetartozás érzését is. Fontos ezekről a kezdeményezésekről minél többet mutatni, mert az élet minden területén hasznosítható gondolatokkal szolgálhatnak. Emellett hét nagyszerű előadó és 14 bor garantálja a szakmai kompetenciát és a nagyszerű hangulatot!
Tokaj a világpiacon: a megújult Tokaj Kereskedőház, Furmint terem, 16:00-18:30
A borvidék legnagyobb szőlő-felvásárolója és így legnagyobb „munkáltatója” a Tokaj Kereskedőház. Ezért helyzetük, munkájuk és eredményeik több mint létfontosságúak az itt élők, és egyben egész Hegyalja, sőt az egész magyar bortársadalom számára. Fontos kérdés hogy az elmúlt évek fejlesztései, a főszereplők cserélődése, a befektett erőforrások milyen eredménnyel jártak? Hogyan alakulnak a borok? Milyen a pincészet helyzete? Mik a tervek, és így tovább... Erre a legavatottabb személy ad válaszokat, a főborász Áts Károly, aki mint tudjuk, a király.
Tokaji Borárverés, Hárslevelű terem, 16:30-18:00
A Tokaji Borlovagrend harmadik alkalommal rendezi meg a Tokaji Borárverést, amelynek céljairól, menetéről, a borárverések világáról, fontosságáról is szól majd az előadás. Na meg az árverés tételeiről is megtudhatunk néhány információt! A mesterkurzust dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója vezeti, aki most úgy is jelen lesz, mint az árverési tételeket kiválasztó Borbíráló Bizottság tagja. Arra, hogy miért érdemes tokaji borban befektetni, a 2012-es évjárat néhány kiváló tétele szolgál majd bizonyítékul.