fotó: Németh Richard
Alig két hete, hogy a mádi illetőségű Szent Tamás elhozott egy ezüstöt a 2011-es Mád Furmintjával a londoni
Sommelier Wine Awardsról, a pincészet a Decanter World Wine Awardson is megmérettette magát két tételével, a 2012-es Mád Furminttal, valamint a Mád irányítószámáról elnevezett 3909 kései szüreteléssel. Előbbi ezüst-, utóbbi aranyérmet szerzett.
Decanter World Wine Awards
A versenyt 2004 óta rendezik meg, és ezen rövid idő alatt nőtte ki magát a világ egyik legnagyobb boros megmérettetésévé. A beküldött borminták száma 2009-ben átlépte a 10 000-es számot. A borokat származási helyük (12 régió) és áruk alapján osztják csoportokra a verseny kezdete előtt, az ily módon besorolt mintákat aztán négytagú panelek értékelik, amelynek minden tagja alapos ismeretekkel és kóstolási gyakorlattal rendelkezik az adott vidék boraival kapcsolatban.
|
Szent Tamás Mád Furmint 2012
A bort a Borászportál csapata kóstolhatta először (a Szent Tamás Pincészet alkalmazottain kívül), egy a Furmint Február jegyében tartott
szakmai bortúra keretében.
Előállítására ugyanaz érvényes, mint 2011-es elődjére. Több szőlősgazda kontrollált termelésű szőlője adja az alapanyagot, melyet acéltartályban erjesztettek, 90%-át abban is érlelték, 10%-át viszont fahordóban. A 2011-esből 25.000 palack készült, ebből már 100.000, melynek negyedét a magyar piacra szánják, a többire pedig London tart igényt.
Halványsárga színű bor, melynek illata, annak hangulata frissességre, üdeségre hajaz. Illatjegyei között szőlővirágra, kőre narancshéjra és citromhúsra bukkanhatunk, míg ízét őszibarackos, nektarinos, körtés aromák díszítik. Szép szerkezetű, hosszú lecsengésű, már-már kecses bor, melynek a nyári hőségben, 10-11 °C-ra temperálva nehéz lesz ellenállni.
Szent Tamás 3909
Tokaji késői szüret, furmint, hárslevelű és sárga muskotály fajtákból. Illatornamentikája vezető jegye a birsalma, a méz, melyek fehérhúsú barack aromáival, narancsolajos és aszalt jegyekkel egészülnek ki. Kóstolva sűrű konzisztencia, tökéletes sav-cukor egyensúly, közepes test, végtelenül hosszú lecsengés, mámorító elegancia tapasztalható. Ízében piros alma, méz és citrusok kavalkádja bontakozik ki. Különleges, szelíd hullámzó bor, mely ízének, ha a multisense tudományág oxfordi kutatóinak skáláján kell egy hangzással párosítani, az biztosan a hárfáé lenne.
-