Április 20-án 12. alkalommal adták át a kárpát-medencei borászok legrangosabb szakmai kitüntetését, a Borászok Borásza díjat. A győztes a tavaly elhunyt Konyári János lett. Megválasztották ezen kívül a Borászok Barátját is. Olvasd el a Borászportál helyszíni, fényképes beszámolóját a gálavacsorával egybekötött díjátadóról!
A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára - tegnap mesélt nekünk arról, mi volt a célja vele anno. Az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri. A cím elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár.
22:25: A vendégek még az előtérben kóstolgatnak, én köszönöm szépen a figyelmeteket!
22:20: Borbás Marcsi lezárta hivatalosan az estét. Elmondta, hogy május 4-én délután 2 órakor lesz a tavaly óta már hagyományosnak mondható Borászok Borásza Csillag lerakása a Bazilikánál.
22:15:Konyári János a Borászok Borásza 2018-ban. A díjat fia vette át, aki nagyon meghatott volt és elmondta, tavaly elhunyt édesapja "biztosan büszke lenne a díjra".
Így mutatták be a gálaeste előtt, még mint az 5 döntős egyik tagját: "Konyári János, többször volt már döntős nálunk. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapított St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ben alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. Sajnos már nincs velünk, de mindig büszkék leszünk rá, hogy a Borászok Borásza közösségéhez tartozott."
21:40: Negyed óra múlva jön a nap utolsó, egyben legjobban várt bejelentése, hogy ki lesz a Borászok Borásza 2018-ban.
21:35: Az előtérben is lehet borokat kóstolni, ha nem lenne elég a vacsorához párosított négy bor.
21:35: A nap utolsó fogása: csokoládé, kávé homoktövissel (vegetáriánus menü: sorbet friss gyümölcsökkel). Bor: Bott Bott Rytis 2016.
21:15: Csere a színpadon, a Canarro zenekar játszik. A Canarro zenekar Magyarország első gipsy jazz zenekara, amelynek repertoárjában a hazai tradíciók kerülnek ötvözésre a jazz és a manouche swing stílusaival. Első formájában egy harmonika-hegedű duóként jött létre 2002-ben. A zenekar jelenlegi repertoárját számos stílussal gazdagította a különböző zenei stílusokból hozzá csatlakozó zenészeknek köszönhetően.
21:05: És valóban Caroline Gilby lett 2018-ban a Borászok Barátja.
Köszönőbeszédében elmeséli, 1990 óta foglalkozik behatóbban a magyar borokkal, azóta hatalmas fejlődést, valóságos forradalmat látott. A jelképes díjával, a pincekulccsal kapcsolatban elmondja, azon lesz, hogy ezután is sok magyar borászt meglátogasson és a magyar bor hírét vigye a világban.
20:55: kb. 10 percen belül kihírdetik a Borászok Barátja díj győztesét.
Az idei 5 jelölt:
Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, borász, a FOOD&WINE állandó vendégszerzője)
Caroline Gilby (Master of Wine 1992 óta, aki eredetileg botanikus.)
Herczeg Ágnes (borszakértő, WSET diplomás, a Masters of Wine hallgatója)
Kovács Pál (A Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke)
Kovacsik Tamás (az Aszú Étterem tulajdonosa)
Caroline Gilby is itt van, lehet, hogy azért utazott ide, mert ő már tud valamit?
20:50: Minden fogásból vegetáriánus változat is van. A főételnél ez grillezett tofu kápiakrémmel és zöldségekkel.
20:40: A főételhez felszolgált borok.
20:30: Berecz Stephanie, a 2014-es győztes a fotelban (bal) és a dicsőségfalon (jobb).
20:20: Következik a főétel: kacsacomb tarhonyával és zöldségekkel. A borok újabb két idei jelölttől: Vylyan Villányi Franc 2015, Konyári János Piritye Kékfrankos 2015.
20:10: Maurer Oszkár lép a színpadra, hogy aláírja az együttműködési nyilatkozatot a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete és a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány között.
20:05: Borbás Marcsi újra a színpadon, most konferálja fel az Ösztöndíj Programot. Dr. Prónay Bencét, a Borászok Borásza kuratórium tagját kéri fel, hogy hírdesse ki a győztest.
A győztes Homoky Dorottya tokaji borász.
20:00: Életkép a vacsoráról. Melyik borászt ismered fel?
19:55: Hamarosan kihírdetik az est elő díjazottját, a Borászok Borásza Ösztöndíj Program győztesét. A jutalma:
a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó egymillió forintos anyagi támogatása
szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre
19:40: A vacsora alatt a hangulatos zenét Kovács Ernő, a New York Kávéház zongoristája szolgáltatja.
19:35: Az utolsó simítások, érkezik az előétel: libamáj naranccsal és hajdinával. Hozzá a felszolgált bor az egyik idei jelölttől Figula Mihálytól: Öreghegyi Olaszrizling 2015
19:15: Színpadon az est házigazdája, Borbás Marcsi. A műsorvezető 2013-ban kapta meg egy ugyanilyen estén a Borászok Barátja díjat. Bemutatja az illusztris vendégeket, többek között a mai este díszvendégét, Maurer Oszkárt a Külhöni Magyar Borászok Egyesületétől. Borbás Marcsi színpadra kéri Dr. Lévai Anikót, hogy nyissa meg a rendezvényt. Dr. Lévai Anikó többek között Márai Sándortól idéz a megnyitóbeszédében: "Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam."
19:05: Kinyíltak az ajtók, a vendégek elfoglalják a helyüket az asztaloknál.
18:40: Légli Ottó (Borászok Borásza 2010) és Györgykovács Imre (Borászok Borásza 2012)
18:25: A köszöntő falatok. Ponty kaviárral és hagymával, medvehagyma velouté és rozskenyér, fűszeres zöldségtatár, paradicsomleves pestoval. A welcome drink Bárdos Sarolta, az egyik idei jelölt pincéjéből jött: Tokaj Nobilis Furmint Brut pezsgő.
18:20: Érkeznek az első vendégek. A képen Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Elnöke, 2010-es Borászok Borásza kitüntetett és Rókusfalvy Pál, a díj alapítója látható.
17:30: Megérkeztem a helyszínre a Boscolo Hotelbe, 18 órakor érkeznek a vendégek, a gálavacsora és a díjak átadása 19 órakor kezdődik. Lent a vendéglista és a bálteremben a készülődés látható.
A győztes kiválasztása három körből áll: először mindig az eddigi Borászok Borásza díjazottak jelölnek 50 borászt a díjra. Szavazati joggal utána ez az 50 jelölt rendelkezik. Ők a győztest kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával. Az idei 5 döntőst ebben a cikkünkben mutattuk be.
A győztes kihirdetésére a mai díszvacsorával egybekötött díjátadó gálán kerül sor. Aki már most tudni szeretné, hogyan zajlik az esemény, illetve milyen borok és ételek szoktak az asztalra kerülni, elolvashatja tavalyi helyszíni beszámolónkat.
A Borászok Borásza díj eddigi győztesei: Demeter Zoltán (Tokaj - 2007), Dr. Lőrincz György (Eger - 2008), Szepsy István (Tokaj - 2009), Légli Ottó (Balatonboglár - 2010), Kaló Imre (Eger - 2011), Györgykovács Imre (Somló - 2012), Szentesi József (Etyek-Buda - 2013), Berecz Stéphanie (Tokaj - 2014), Bacsó András (Tokaj - 2016), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak - 2017)
A 2012 óta a gála keretében kiosztásra kerül a Borászok Barátja díj is: ezt mindig egy olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt.
Az idei 5 jelölt:
Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, borász, a FOOD&WINE állandó vendégszerzője)
Caroline Gilby (Master of Wine 1992 óta, aki eredetileg botanikus.)
Herczeg Ágnes (borszakértő, WSET diplomás, a Masters of Wine hallgatója)
Kovács Pál (A Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke)
Kovacsik Tamás (az Aszú Étterem tulajdonosa)
A Borászok Barátja díj eddigi győztesei: Dr. Freund Tamás (neurológus - 2012), Borbás Marcsi (műsorvezető - 2013), Dr. Mészáros Gabriella (a Borkollégium társalapítója, vezető oktatója - 2014), Alkonyi László (agrármérnök, borszakíró, borász - 2015), Gál Helga (a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsadója, a magyar borok nagykövete - 2016), Dr. Csizmadia András (gasztrofilozófus, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja - 2017)