Borlexikon


Az almabor különböző fajta, sok édes levet tartalmazó almákból készül. Az érett almát leszedik, az éretlent, rothadót, férgeset kiválogatják és pár heti érlelést követően, megreszelik vagy megzúzzák és kisajtolják. 100 kg alma 30-55 liter almamustot ad, amelyet magában, vagy cukor hozzáadásával kierjesztenek. Az erjedésnek csak kotyogóval ellátott hordóban szabad történnie, mert az almamust, ha levegő fér hozzá, könnyen megecetesedik. Az almamust igen lassan erjed, emiatt volt idő, amikor borseprőt, szőlőtörkölyt, vagy szőlőmustot tettek hozzá. Az almabor azután épp úgy kezelendő, mint a szőlőbor, de még annál is nagyobb figyelmet követel, mert kevés szeszt tartalmazván könnyen megromlik. Az almabor kellemes savanykás ízű ital, amelyet főleg Franciaországban, Németországban, Ausztria némely vidéken és Angliában készítenek.