Élelmiszerek és élvezeti cikkek jellegzetes illata és
zamata.
A bor ízvilágában mindannak az összefoglaló neve, amely kívül esik a sav/édesség viszonyban emlegetett tényezők csoportján. Az aromatika része a gyümölcsösség, talajíz, kesernyésség stb. Egyszóval mindaz, ami a bor dekorációját adja - de nem befolyásolja az alapvető értékmérők rendszerét, az
ízegyensúlyt. A jellemző illatjegyek köthetők egy-egy
szőlőfajtához,
termőhelyhez, talajtípushoz, technológiához, hordóhasználathoz, érlelési módhoz, vagy akár a borok fejlettségéhez is. A borok illatának
értékelésekor célszerű a termőhelyre utaló jegyekkel kezdeni az ismerkedést, és csak ezt követően keressük a szőlőfajtára utaló tulajdonságokat. Az aromajegyek kialakulásának időrendjében beszélhetünk
elsődleges,
másodlagos, illetve
harmadlagos aromákról. Az aromák felismerésében segítség lehet a kezdő kóstolók számára az
aromakorong.