Kétség nem férhet hozzá, hogy a
Bordeaux-ban termett csúcsminőségű borokat a világ legismertebb, szőlőből készült italai között tartják számon. „Történetileg úgy alakult”, hogy a bordói (majdnem) mindig
cuvée, azaz házasítás eredménye – legalábbis a
vörösborok esetében – mivel az időjárási körülmények évenkénti nagy eltérése kiszámíthatatlanná tették a termést. A házasítást itt, Bordeaux-ban tökélyre vitték, és ezáltal kiegészíthetik az egyes fajták alkalmanként megmutatkozó hiányosságait. Ezen az óriási területen mindenféle iskolázásban készítenek bort, de különösen a vörösbor előállítása számít etalonnak a világban. Általában
bogyózzák a gyümölcsöt, majd
zúzzák, ezt követően pedig 2-8 nap erjedés előtti
áztatás következik. Ez segíti a gyümölcsösség, az erősebb
aromák és a mélyebb szín kialakulását. Az
alkoholos erjedés a vörösborok esetében általában 5 napig tart, és kicsit magasabb hőmérsékleten történik (28-32°C), mint másutt. A legdrágább borok nagyméretű fakádakban erjednek, az olcsóbb tételeket beton kádakba, vagy acéltartályba teszik. Ezt követően eltávolítják a visszamaradt „szárazanyagot”, amely a durva
tanninok miatt elveheti a bor finom ízét, majd a biológiai
almasav bontással krémesebb textúrájúvá teszik a bort. A házasítás csak ezután következik, mely
egyensúlyosabbá,
komplexebbé, gazdagabbá és gyümölcsösebbé teszi a végeredményt. Vörösborok esetében öt kékszőlőfajtát,
Cabernet Sauvignont,
Cabernet Franc-t,
Merlot,
Malbec-t és
Petit Verdot-t használnak a házasításokhoz. A korai fogyasztásra szánt borok ritkán látnak hordót, a csúcsminőségű bordeaux-i viszont 225 literes új kis tölgyfahordóban érlelődik. Fontos megemlíteni, hogy ez a hordó az úgynevezett
barrique, és nem összekeverendő más tölgyfahordóban érlelt tétellel. A legszebb borok akár 24 hónapot is tölthetnek barrique-ban.