Borlexikon



Kétség nem férhet hozzá, hogy a Bordeaux-ban termett csúcsminőségű borokat a világ legismertebb, szőlőből készült italai között tartják számon. „Történetileg úgy alakult”, hogy a bordói (majdnem) mindig cuvée, azaz házasítás eredménye – legalábbis a vörösborok esetében – mivel az időjárási körülmények évenkénti nagy eltérése kiszámíthatatlanná tették a termést. A házasítást itt, Bordeaux-ban tökélyre vitték, és ezáltal kiegészíthetik az egyes fajták alkalmanként megmutatkozó hiányosságait. Ezen az óriási területen mindenféle iskolázásban készítenek bort, de különösen a vörösbor előállítása számít etalonnak a világban. Általában bogyózzák a gyümölcsöt, majd zúzzák, ezt követően pedig 2-8 nap erjedés előtti áztatás következik. Ez segíti a gyümölcsösség, az erősebb aromák és a mélyebb szín kialakulását. Az alkoholos erjedés a vörösborok esetében általában 5 napig tart, és kicsit magasabb hőmérsékleten történik (28-32°C), mint másutt. A legdrágább borok nagyméretű fakádakban erjednek, az olcsóbb tételeket beton kádakba, vagy acéltartályba teszik. Ezt követően eltávolítják a visszamaradt „szárazanyagot”, amely a durva tanninok miatt elveheti a bor finom ízét, majd a biológiai almasav bontással krémesebb textúrájúvá teszik a bort. A házasítás csak ezután következik, mely egyensúlyosabbá, komplexebbé, gazdagabbá és gyümölcsösebbé teszi a végeredményt. Vörösborok esetében öt kékszőlőfajtát, Cabernet Sauvignont, Cabernet Franc-t,  Merlot, Malbec-t és Petit Verdot-t használnak a házasításokhoz. A korai fogyasztásra szánt borok ritkán látnak hordót, a csúcsminőségű bordeaux-i viszont 225 literes új kis tölgyfahordóban érlelődik. Fontos megemlíteni, hogy ez a hordó az úgynevezett barrique, és nem összekeverendő más tölgyfahordóban érlelt tétellel. A legszebb borok akár 24 hónapot is tölthetnek barrique-ban.