A Szarvasból készített bor rangos díjat nyert
Március 02. 15:28
Kategóriagyőztes lett a Grand Tokaj dűlőszelektált 6 puttonyos Szarvas Tokaji Aszúja. Az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Tarcalhoz közeli Szarvas-dűlőjéből származó 2013-as évjáratú bor a német Mundus Vini tavaszi kóstolón Nagyarannyal, egyben kategóriagyőztes „Legjobb Magyar Bor” díjjal jutalmazták.
A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100 százalékban a borászat saját, dűlőszelektált szőlőjéből készült. A 214 g/l cukortartalmú bor főleg a botrytis által teljesen átszőtt Furmint és Hárslevelű aszúszemekből és teljesen Furmint alapborból készült limitált mennyiségben. A tétel a borászat Szegi pincéjében több, mint 18 hónapig érlelődött zempléni tölgyfa hordóban. Illatában megtalálható a löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége mutatkozik. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szőlő-és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borban.