Sikert arattak a Törley pezsgők Franciaországban
Március 30. 13:31
Nagy sikert arattak a Törley cégcsoport tradicionális eljárással készített pezsgői a Chardonnay du Monde-on. A nemzetközi borversenyt 23. alkalommal rendezték meg Franciaországban március 8-11. között. A szakértő bírálók az idei évben is szigorú előírások alapján zsűrizték a 39 országból nevezett chardonnay szőlőből készült borokat és pezsgőket. Összesen 782 minta érkezett és 259 érmet osztottak ki (63 arany és 196 ezüst), ahol a Törley Pezsgőpincészet Kft. két tradicionális eljárással készített pezsgőjét is ezüstéremmel díjazták.
A 2012-es Törley Chardonnay Brut Nature Nyerspezsgő, illetve szintén a 2012-es évjáratból a Törley Chardonnay Brut tételek nyerték el a zsűri tetszését, és ezzel együtt az ezüstérmet. A nevezett magyar termékek közül összesen négyet tüntettek ki ezzel a díjjal.
Törley Chardonnay Brut Nature Nyerspezsgő
Ehhez a chardonnay-hoz a pezsgő készítés szempontjából a legjobb területeket választották ki. Olyanokat, ahol a szőlő egészséges és optimálisan érett volt. Ahhoz, hogy hosszú érlelésű elegáns pezsgőt tudjanak készíteni fontos, hogy a szüret pillanatában még megőrizzék a szőlő friss savtartalmát, és ne legyen túlságosan érett a szőlő. Illatában jól érezhető a chardonnayra jellemző almás illat. Emellett megjelennek az érett pezsgőre jellemző komplexitás, élesztős és toastos jegyek. Ízben egyszerre friss az élénk savtartalom miatt és érett is a hosszú, több éves palackos érlelésnek köszönhetően. Apró buborékja könnyedén olvadnak szét a szájban. Tökéletes aperitif illetve kiváló kísérője grillezett és nem túl zsíros halaknak, valamint elmaradhatatlan a kaviár mellől.
Törley Chardonnay Brut
Ez a pezsgő 100% chardonnay szőlőfajtából készült, melyet az Etyek-Budai borvidék legjobb területeiről válogattak. Fineszes illatában szépen jelennek meg a hosszú érlelésből eredő finom toastos jegyek, de jól érezhető a chardonnay szőlőfajta tiszta és érett gyümölcsössége is. Az apró buborékok szűnni nem akaró áramlása teszi igazán elegánssá a pezsgőt. Szájban vibráló, ahol az üde savtartalom kiváló egyensúlyban van a likőrözés során hozzáadott csekély cukortartalommal. Zamatos, delikátos pezsgő ízek sokaságával és egy közepesen hosszú világos, élesztős utóízzel.