Új szereplők Magyarország legjobb éttermeinek listáján
Február 20. 11:17
Február 19-én ismét átadták a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját. A Várkert Bazárban megrendezett díjátadó gálán elismerésben részesült az ország legjobb street food helye és az év séfje is. Újítás idén, hogy életműdíjat is osztottak valamint a legjobb hazai cukrászdákat is listázták.
Az előző évhez hasonlóan a legjobb étterem díjat idén is a Michelin-csillagos budapesti Costes kapta (itt írtunk róla korábban). Mint a Dining Guide írja róla, „a Costes nyitása óta vezető szerepet vállal a modern magyar gasztronómia megteremtésében. A Palágyi Eszter vezetésével működő fine dining konyha továbbra is stabilan és kiemelkedő színvonalon teljesít. A kompromisszumok nélkül dolgozó séf még inkább törekszik arra, hogy az eddiginél is magyarosabb konyhát vigyen, mindezt a Costes stílusához igazodó, haladó felfogásban.”
Az élmenzőnyben végzett még a szintén budapesti Borkonyha, az Onyx, a Babel (nemrégiben beszélgettünk a séfjével annak kapcsán, hogy rangos nemzetközi elismerésben részesültek) és a Costes Downtown. Az ország legjobb 12 éttermének listájára egyedüli vidékiként a Tokajban, Encs településen található Anyukám mondta fért be, amely ezzel értelemszerűen a legjobb vidéki étterem címet is kiérdemelte. Utóbbi listán a balatonszemesi Kistücsök étterem lett a második, akiknek a séfje viszont nemrégiben egy másik rangos megmérettetésen tudott diadalmaskodni.
Idén különdíjakat is osztottak ki. Az év cukrászdája díjat a váci Mihályi Patisserie kapta. Szintén újdonság volt, hogy idén az éttermek borlapját is vizsgálták, a különdíj ebben a kategóriában a Borkonyhának jutott. Az év legjobb street food helyének díját a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett miskolci Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be. Az év fiatal séftehetsége díjat Kovács Péter, a Tama séfje kapta, az év séfje pedig a St. Andrea Borbárban dolgozó Barna Ádám lett.
A Dining Guide a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is külföldi szaktekintélyeket kért fel a tesztelésre. A zsűrit erősítette idén Enrico Cere három Michelin-csillagos séf, Fausto Arrighi az olasz Michelin Guide korábbi igazgatója és Nicola Portinari két Michelin-csillagos konyhafőnök.
A díjazottak:
Az év étterme: Costes
Különdíjak:
Az év cukrászdája: Mihályi Patisserie
Az év street food helye: Pizza, Kávé, Világbéke
Az év borlapja: Borkonyha
Az év ifjú séftehetsége: Kovács Péter – Tama
Az év innovatív konyhája: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros
Az év legígéretesebb konyhája: Fáma – Huszár Krisztián séf
Az év séfje: Barna Ádám – St. Andrea Borbár
Életműdíj: Rosenstein Tibor
Az év street food helye: Pizza, Kávé, Világbéke
Az év borlapja: Borkonyha
Az év ifjú séftehetsége: Kovács Péter – Tama
Az év innovatív konyhája: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros
Az év legígéretesebb konyhája: Fáma – Huszár Krisztián séf
Az év séfje: Barna Ádám – St. Andrea Borbár
Életműdíj: Rosenstein Tibor
TOP 10+2 ÉTTEREM:
Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf
Arany Kaviár – Kanász László séf
Babel – Veres István, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes – Palágyi Eszter, séf
Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
Fáma – Huszár Krisztián, séf
MÁK – Mizsei János, séf
Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
Onyx – Mészáros Ádám, séf
St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
Arany Kaviár – Kanász László séf
Babel – Veres István, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes – Palágyi Eszter, séf
Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
Fáma – Huszár Krisztián, séf
MÁK – Mizsei János, séf
Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
Onyx – Mészáros Ádám, séf
St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
A 10 LEGJOBB VIDÉKI ÉTTEREM:
Anyukám mondta
Kistücsök
Platán
Sauska48
Sparhelt
Tiszavirág
Villa Medici Mild
Macok
Pajta
Viator
Kistücsök
Platán
Sauska48
Sparhelt
Tiszavirág
Villa Medici Mild
Macok
Pajta
Viator