November 30. 22:00
Hazai borvidékeinken – így Tokajban is – befejeződött az idei szüret. De a borászatokban mindig sok a munka, még télen is. Így kevesebb pince tud csak mindezek mellett a vendégfogadásra is koncentrálni. Egyik ilyen üdítő példa a Hímesudvar pincészet Tokajban, mely egész évben, az év minden napján 10-18 óráig várja a borissza vendégeket. A vendéglátás, borkóstolás ugyanis itt sohasem szünetel. Azon kevés pince közé tartoznak, amelyik a január-februári téli úgymond holtszezonban is nyitva tartanak, Tokajban pedig az egyedüliek. Meg is látszik mindez az értékesítésén, hiszen boraik döntő többségét helyben adják el. Érdemes tehát őket felkeresni, hiszen különlegességek kóstolhatóak náluk, amik más pincéknél nem feltétlenül.
A szőlőterületeik döntő többsége zéta, kövérszőlő és sárgamuskotály, egy kevés furminttal. Ezen fajták kiemelkedő édes borokra képesek és a Hímesudvar készít belőlük kései szüreteket, édes szamorodnit, fordítást, máslást, de természetesen megtalálható az aszú is a kínálatukban. Aki arra jár, semmiképp se hagyja ki a 2015-ös kései szüretelésű zétát, a 2013-as fordítást és a 2016-os szintén kései szüretelésű sárgamuskotályt.
A pince legújabb különlegessége azonban a 2015-ös Kaleidoscope, amely zéta, kövérszőlő és sárgamuskotály kései szüretelésű cuvée-je. Intenzív, ízgazdag, sok déligyümölccsel, barackkal, nagyon jó sav-cukor egyensúllyal. Igyekezni kell mielőbb felkeresni a pincét, mert csak négyezer palackkal készült belőle, és gyorsan fogy. Kóstolás közben az odalátogató vendégek harapni is tudnak finomságokat a borokhoz, hiszen remek sajtokból és olivabogyóból álló tálat is kérhetnek. A borkóstolók találhatnak itt még sok dolgot, mi szem-szájnak ingere, ugyanis lehet vásárolni lekvárokat, mézeket, balzsameceteket, szörpöket, de néhány baráti pince bora is kóstolható és kapható. A tulajdonos Várhelyi Péter, testvére, Kata, valamint felesége Beáta nagy szeretettel és finom borokkal várják a hozzájuk látogatókat bármelyik napon. Asztalfoglalás nem kötelező, de ajánlott.