Afrikai harcsa-pörkölt + rosé, kadarka


2011. április 26., 00:20


Az afrikai harcsa már-már a sajátunkká vált, hiszen ma már nem a déli féltekéről hozzák. Sokhelyütt kapható, kedvelt, mert szálkamentes, húsa nem kövér mint a pontyé - egy könnyed pörkölthöz kiváló alap! Jó választás lehet mellé egy palack rosé, de akkor se tévedhetünk nagyot ha egy kadarkával próbálkozunk.
Afrikai harcsa-pörkölt + rosé, kadarka
 
Hozzávalók 4 személyre
  • 50 dkg filézett, majd kockázott afrikai harcsa
  • 2 fej hagyma
  • 2 duci fej fokhagyma
  • 1 érett paradicsom
  • 1 paprika
  • 7,5 dkg sűrített paradicsom
  • 2 babérlevél
  • 3 dl a borból
  • bors
  • paprika
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát 2-3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, ezután hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, apróra vágott paprikát, héjától megfosztott, felkockázott paradicsomot. Fűszerezzük ízlés szerint, hozzáadjuk a babérleveleket, fedő alatt addig pároljuk, amíg a paprika egy kicsit puhul. Ezután hozzáadjuk a halat, átforgatjuk, és amikor kicsit kifehéredik, hozzáöntjük a bort és annyi vizet, hogy szinte ellepje a halat. Fedő nélkül főzzük tovább, nagyon óvatosan kevergetve. Mikor már majdnem teljesen megpuhult a hal, akkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, készre főzzük. Legvégül kóstoljuk, szükség esetén fűszerezzük, kivesszük a babérleveleket, ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Mindazoknak, akik szeretik a jó szaftos, de nem zsírban tocsogó pörköltöt. Szálkamentes, gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.
Azt szokták mondani, a rosét addig igyuk, amíg ki nem jön az újabb évjárat. Hát még nem jött ki, de ez a megállapítás a borgasztronómiában egyébként sem érvényes. Itt bátran elővehetünk egy előző évjáratból származó tételt is, mert nem az üdeségét, friss hersegő savait akarjuk élvezni, hanem az étellel való összhangját. Míg egy éppen a piacra került rosét inkább csak egy salátához, könnyű előételekhez, egy öregebb rosét (ez a kategória egy év után már öregnek számít) már sokkal több ételhez el tudok képzelni. Olyasmikhez, amikhez csípőből vörösbort választanánk. No nem vadételekre gondolok, oda valóban testesebb, tanningazdag vörös kell. De egy könnyedebb pörkölttel, mint amilyen ez is: összhangban lehet. Noha a pörköltekhez hagyományosan kadarkát ajánlanak, mert lehet a borban is némi pirospaprikás fűszeresség. A hal azonban ebben az esetben a könnyedebb világ, a rosék felé billenti a mérleget.
Recept: Mindmegette.hu
Borajánlat: Hradszki Róbert, Borászportálok főszerkesztő
 
Winelovers borok az olvasás mellé