Málnás rizstorta

Gasztrostúdió.hu
2007. augusztus 07., 19:03


Hogy kerül a csizma az asztalra? - kérdezhetnék, de mielőtt még megtennék, felhívjuk a figyelmüket, hogy egy kis tokaji aszu vagy más deszertbor csodákra képes az édességek készítésénél!
Málnás rizstorta
 
Hozzávalók:
Mogyorós alaplap: 3 db tojás, 80 g cukor, 80 g darált mogyoró, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 tasak sütőpor, 30 g reszelt étcsokoladé. (Ha lapokra szeretné vágni, akkor ezt a mennyiséget kétszerezzük!)
Rizstöltelék: 7. 5 dl tej, 100 g cukor, 1 káveskanal margarin, vanilias cukor, 2 ujjnyi citromhéj, 160 g kerekszemü rizs, 1 tasak zselatin(10 g), 3 dl tejszín.
Diszítéshez: 300 g málna, 2 tasak tortabevono zselépor (20 g), 1. 25 dl almalé, 1. 25 dl deszert bor.
Elkészítés:
A tésztát 180 C-on kb. 25 percig sütjük.
A rizst enyhen sós bő forrásban levő vizben 3 percig főzzük, lecsöpögtetjük, majd a felforralt tejhez adjuk, amivel jó ragacsosra főzzük. Hozzáadjuk a felolvasztott zselatint, és a keményre felvert tejszínt. A kihűlt alapot visszatesszük a kapcsos tortaformaba, rásimitjuk a rizstölteléket, és minimum 6 órára a hűtőbe tesszük.
A málnaszemekkel kirakjuk a torta tetejét. A bevonózselet a hozzávalokkal elkeszítjük, majd egy kanál segitségével, középről kiindulva, csigavonalban haladva egyenletesen bevonjuk vele a tortat. További 1 órára hidegre tesszük. Tálalásnál levesszük a tortakarikát, és a tortát tálra csúsztatjuk.

Jó étvágyat!
 
Winelovers borok az olvasás mellé