Egy egyszerűen elkészíthető, ám mégsem mindennapi receptet ajánlunk a házias ételek és a jó borok kedvelőinek!
Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta
2 fej hagyma
1 kanál sertészsír
4-5 db burgonya
2 dl tejföl
2 dl aludttej/joghurt
2 dl száraz fehérbor
20-30 dkg füstöltkolbász
örölt kömény
örölt bors
1 ek liszt
só
ízlés szerint: 1 ek. tárkony
Elkészítés:
A hagymát előbb vágjuk félbe, majd szeleteljük fel vékony csíkokra és pároljuk meg a felolvasztott zsíron. Ezután hozzáadhatjuk az apróbb kockákra vágott burgonyát, amit jól megsózunk, borsozunk és felengedünk kb. egy liter vízzel. Amikor kezd felforrni, szórjuk bele a vékony csíkokra vágott káposztát, öntsük rá a bort és fedő alatt pároljuk addig, amíg a káposzta kb. a felére össze nem esik. Ezután adjunk hozzá a karikára vágott kolbászt, fűszerezzük egy kávéskanálnyi őrölt köménymaggal és habarjuk be a tejfölből, aludttejből és egy evőkanál lisztből készített habarásunkkal. Tálalás előtt szórjunk egy evőkanálnyi finom tárkonyt a leves tetejére, amit pirított kenyérrel adjunk az asztalra.
Borajánló:
Badacsonyi Szürkebarát vagy Egerszóláti Olaszrizling a 2005-ös évjáratból.