Tanyasi kelkáposztaleves


2008. február 10., 11:32


Egy egyszerűen elkészíthető, ám mégsem mindennapi receptet ajánlunk a házias ételek és a jó borok kedvelőinek!
Tanyasi kelkáposztaleves
 
Hozzávalók:
  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 2 fej hagyma
  • 1 kanál sertészsír
  • 4-5 db burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl aludttej/joghurt
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 20-30 dkg füstöltkolbász
  • örölt kömény
  • örölt bors
  • 1 ek liszt
  • ízlés szerint: 1 ek. tárkony
Elkészítés:
A  hagymát  előbb vágjuk félbe, majd szeleteljük fel vékony csíkokra és pároljuk meg a felolvasztott zsíron. Ezután hozzáadhatjuk az apróbb kockákra vágott burgonyát, amit jól megsózunk, borsozunk és felengedünk kb. egy liter vízzel. Amikor kezd felforrni, szórjuk bele a vékony csíkokra vágott káposztát, öntsük rá a bort és fedő alatt pároljuk addig, amíg a káposzta kb. a felére össze nem esik. Ezután adjunk hozzá a karikára vágott kolbászt, fűszerezzük egy kávéskanálnyi őrölt köménymaggal és habarjuk be a  tejfölből,  aludttejből és  egy evőkanál lisztből készített habarásunkkal. Tálalás előtt szórjunk egy evőkanálnyi finom tárkonyt a leves tetejére, amit pirított kenyérrel adjunk az asztalra.
Borajánló:
Badacsonyi Szürkebarát vagy  Egerszóláti Olaszrizling a 2005-ös évjáratból.
 
Winelovers borok az olvasás mellé