Errazuriz - avagy, egy chilei, aki elverte a nagy francia vörösborokat

(X)
2012. január 18., 14:05


A chilei borok történetében az egyik legfontosabb dátum 2004 januárjában volt, amikor Berlinben rendeztek egy vakkóstolót, amely során klasszikus francia és olasz borok versengtek a legjobb újvilági borokkal. Az eredmény felülmúlt minden várakozást, a chilei borok jobbnak bizonyultak olyan híres pincészetek nedűinél, mint a Chateau Lafite vagy a Chateau Latour. No de mi is a titka az Erazzuriz pincészetnek?
Errazuriz - avagy, egy chilei, aki elverte a nagy francia vörösborokat
 
A Vina Errazurizt közel 150 éve alapította Don Maximiano Errazuriz. Ő ismerte fel először, hogy a rövid, esős tél és a száraz nyár a Csendes óceáni Humbold áramlat hűsítő hatásával ideális hellyé teszik a chilei Aconcagua és Casablanca völgyeit a szőlőtermesztésre. Akkor még senki nem gondolt arra, hogy a fővárostól, Santiagótól északra is találni szőlőtermesztésre megfelelő területeket. A terméketlen föld rengeteg munkával és jobbára francia fajták telepítésével mára első számú borvidékké fejlődött és Chile legjobb borainak otthonává vált.

Újítások és hagyománytisztelet

A minőségi borok készítésének hagyományát Don Maximiano leszármazottja, a hatodik generáció tagjaként Eduardo Chadwick őrzi a család élén. Eduardo 1983-ban, 23 évesen kezdte el karrierjét. Miután megszerezte mérnöki diplomáját, apjához, Alfonso Chadwick Errazurizhoz szegődött a családi birtokra.

1985.-ben, a bordeaux-i Vinexpot követően Eduardo a francia borvidéken maradt, hogy tanulhasson a helyi bortermelőktől. 1993.-ban, édesapja halála után Eduardo lett a Vina Errazuriz elnöke. Örökségként kapta, hogy folytassa apja munkáját, szenvedélyét, és a legkiválóbb borok előállításának kulcsát keresse.
 
1995-ben Eduardo Robert Mondavival és a Kaliforniában élő Napa rokonsággal társult azért, hogy a chilei bor versenybe szállhasson a világ legjobbjaival. Technikai újítások, új földterületek felfedezése és új telepítések ültetése kezdődött. Később Eduardo, az eredeti beszálló ár ötszöröséért visszavásárolta az átadott tulajdonrészt, így szerezve vissza a családi tulajdont és vele együtt a teljes függetlenséget.
 
Errazuriz - avagy, egy chilei, aki elverte a nagy francia vörösborokat
 
Fejlődésük legújabb jeleként az egyszer már egy földrengés után újjáépített pincészet mellé két újabb pincészetet és egy gigantikus látogatóközpontot építettek. A két pince kapacitása 4 350 000. liter, és befogadóképessége az ehhez a mennyiséghez járó fahordós tárolást is lehetővé teszi.

A legelismertebb újvilági?

Mára a pincészet nem csak Chile egyik legismertebb borászatává vált, de 2008-ban, addig egyedüliként egyszerre két országban is (Egyesült Királyság, Chile) elnyerte az Év Pincészete díjat a Decanter által szervezett megmérettetésen. Ugyanebben az évben a Legjobb Chilei Termelő díjat is elnyerték a londoni székhelyű IWSC (International Wine and Spirit) ítélésében, valamint a Wines of Chile Eduardo Chadwick-et választotta a megtisztelő Wine Personality of the Year 2008 címre. Természetesen maguk a borok is rendre érmeket és díjakat érdemelnek ki a hazai és nemzetközi versenyeken.

A már említett Berlini kóstoló, ahol a chilei borok maguk mögé utasították a legnevesebb olasz és francia pincészeteket, addig nem tapasztalt figyelmet vonzott a szakmán belül és azon kívül is Eduardo és a Vina Errazuriz boraira. A megmérettetést azóta egyébként évente többször, mindig más és más helyszínen rendezik meg. Legyen az Toronto, London, Tokyo, Peking vagy Sao Paulo, az ikon sorozat tagjai, mint pl a Don Maximiano mindig helytálltak, és időről időre bizonyítják, hogy a Vina Errazuriz borait a legnagyobb, legdrágább és leghíresebb borokkal lehet együtt emlegetni.
Az Errazuriz birodalom - a Valle de Aconcagua

Az Aconcagua-völgyet mediterrán éghajlat jellemzi meleg nyárral, melyet a Csendes-óceánból érkező szellő és a hideg Humboldt-áramlat hűt. Ez a hűtőhatás a szőlőnek egy hosszabb érési periódust tesz lehetővé, így az ezen a vidéken termő borok két-három héttel később érnek, mint a többi chilei borvidéken. A késői érés fokozza a bor ízét, intenzitását és koncentrációját.

Átlagos csapadékmennyiség a völgyben nagyjából a negyede a bordeaux-i borvidékek csapadékmennyiségének, ezáltal a bor itt sokkal koncentráltabb lesz.

Az aconcagua-i vidék szőlőtermesztésében nélkülözhetetlen elem az öntözés. Az Andokból olvadó hó bőségesen ellátja a folyókat vízzel, mely öntözőcsatornákon keresztül jut el a völgyben lévő szükséges területekre. Innen egy csepegtető öntözési rendszer juttatja el a vizet a szőlőtőke lábához.

A völgy talaja nagyon változatos. A folyó medrének talaja köves, mivel az Andok gleccserei ideérve köveket halmoztak fel magukkal. Míg az alacsonyabb dombokat gránit alapú talaj, kavicsos és homokos föld, addig a völgyfenékben elterülő részt agyagos termőtalaj jellemzi.

Az Errazuriz borait Magyarországon a WineAge Kft. forgalmazza. A kínálat igen széles:

  • Chardonnay Sauvignon Blanc 2010
  • Chardonnay Viognier 2010
  • Carmenere Cabernet Sauvignon 2010
  • Estate Cabernet Sauvignon 2008
  • Estate Carmenere 2009
  • Max Reserva Merlot 2006
  • Single Vineyard Cabernet Sauvignon 2007
  • Sauvignon Blanc Aconcagua Costa 2009
  • Wild Ferment Pinot Noir 2008
  • Wild Ferment Pinot Noir 2009
  • Single Vineyard Carmenere 2008
  • Wild Ferment Pinot Noir 2010
  • The Blend 2007 (cuvée)
  • Don Maximiano 2006
  • La Cumbre Syrah 2006
  • Kai 2008 (Carmenére)
  • SENA Cabernet Sauvignon 2002
  • Chadwick Cabernet Sauvignon 2002

WineAge borok lelőhelyei


  • Anita Delikát és Kávézó (1123 Budapest, Alkotás u. 53.)
  • Bor & More (1192 Budapest, Szondi tér 4.)
  • Borárium-Budai Borvár (Aréna Bevásárlóközpont - 1087 Budaepst, Kerepesi út 9.)
  • BOR-BOX (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.)
  • Borkápolna (1071 Budaepst, Damjanich u. 52.)
  • Culináris Finomságok és Fűszerek (1036 Budapest, Perc utca 8.)
  • Piccante Delicatesse (1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A)
  • Radovin Borkereskedés (1028 Budapest, Hidegkúti út 71.)
  • Radovin Borműhely (1137 Budapest, Pannónia u. 17/B)