A chilei borok történetében az egyik legfontosabb dátum 2004 januárjában volt, amikor Berlinben rendeztek egy vakkóstolót, amely során klasszikus francia és olasz borok versengtek a legjobb újvilági borokkal. Az eredmény felülmúlt minden várakozást, a chilei borok jobbnak bizonyultak olyan híres pincészetek nedűinél, mint a Chateau Lafite vagy a Chateau Latour. No de mi is a titka az Erazzuriz pincészetnek?
A Vina Errazurizt közel 150 éve alapította Don Maximiano Errazuriz. Ő ismerte fel először, hogy a rövid, esős tél és a száraz nyár a Csendes óceáni Humbold áramlat hűsítő hatásával ideális hellyé teszik a chilei Aconcagua és Casablanca völgyeit a szőlőtermesztésre. Akkor még senki nem gondolt arra, hogy a fővárostól, Santiagótól északra is találni szőlőtermesztésre megfelelő területeket. A terméketlen föld rengeteg munkával és jobbára francia fajták telepítésével mára első számú borvidékké fejlődött és Chile legjobb borainak otthonává vált.
Újítások és hagyománytisztelet
A minőségi borok készítésének hagyományát Don Maximiano leszármazottja, a hatodik generáció tagjaként Eduardo Chadwick őrzi a család élén. Eduardo 1983-ban, 23 évesen kezdte el karrierjét. Miután megszerezte mérnöki diplomáját, apjához, Alfonso Chadwick Errazurizhoz szegődött a családi birtokra.
1985.-ben, a bordeaux-i Vinexpot követően Eduardo a francia borvidéken maradt, hogy tanulhasson a helyi bortermelőktől. 1993.-ban, édesapja halála után Eduardo lett a Vina Errazuriz elnöke. Örökségként kapta, hogy folytassa apja munkáját, szenvedélyét, és a legkiválóbb borok előállításának kulcsát keresse.
1995-ben Eduardo Robert Mondavival és a Kaliforniában élő Napa rokonsággal társult azért, hogy a chilei bor versenybe szállhasson a világ legjobbjaival. Technikai újítások, új földterületek felfedezése és új telepítések ültetése kezdődött. Később Eduardo, az eredeti beszálló ár ötszöröséért visszavásárolta az átadott tulajdonrészt, így szerezve vissza a családi tulajdont és vele együtt a teljes függetlenséget.
Fejlődésük legújabb jeleként az egyszer már egy földrengés után újjáépített pincészet mellé két újabb pincészetet és egy gigantikus látogatóközpontot építettek. A két pince kapacitása 4 350 000. liter, és befogadóképessége az ehhez a mennyiséghez járó fahordós tárolást is lehetővé teszi.
A legelismertebb újvilági?
Mára a pincészet nem csak Chile egyik legismertebb borászatává vált, de 2008-ban, addig egyedüliként egyszerre két országban is (Egyesült Királyság, Chile) elnyerte az Év Pincészete díjat a Decanter által szervezett megmérettetésen. Ugyanebben az évben a Legjobb Chilei Termelő díjat is elnyerték a londoni székhelyű IWSC (International Wine and Spirit) ítélésében, valamint a Wines of Chile Eduardo Chadwick-et választotta a megtisztelő Wine Personality of the Year 2008 címre. Természetesen maguk a borok is rendre érmeket és díjakat érdemelnek ki a hazai és nemzetközi versenyeken.
A már említett Berlini kóstoló, ahol a chilei borok maguk mögé utasították a legnevesebb olasz és francia pincészeteket, addig nem tapasztalt figyelmet vonzott a szakmán belül és azon kívül is Eduardo és a Vina Errazuriz boraira. A megmérettetést azóta egyébként évente többször, mindig más és más helyszínen rendezik meg. Legyen az Toronto, London, Tokyo, Peking vagy Sao Paulo, az ikon sorozat tagjai, mint pl a Don Maximiano mindig helytálltak, és időről időre bizonyítják, hogy a Vina Errazuriz borait a legnagyobb, legdrágább és leghíresebb borokkal lehet együtt emlegetni.
Az Errazuriz birodalom - a Valle de Aconcagua
Az Aconcagua-völgyet mediterrán éghajlat jellemzi meleg nyárral, melyet a Csendes-óceánból érkező szellő és a hideg Humboldt-áramlat hűt. Ez a hűtőhatás a szőlőnek egy hosszabb érési periódust tesz lehetővé, így az ezen a vidéken termő borok két-három héttel később érnek, mint a többi chilei borvidéken. A késői érés fokozza a bor ízét, intenzitását és koncentrációját.
Átlagos csapadékmennyiség a völgyben nagyjából a negyede a bordeaux-i borvidékek csapadékmennyiségének, ezáltal a bor itt sokkal koncentráltabb lesz.
Az aconcagua-i vidék szőlőtermesztésében nélkülözhetetlen elem az öntözés. Az Andokból olvadó hó bőségesen ellátja a folyókat vízzel, mely öntözőcsatornákon keresztül jut el a völgyben lévő szükséges területekre. Innen egy csepegtető öntözési rendszer juttatja el a vizet a szőlőtőke lábához.
A völgy talaja nagyon változatos. A folyó medrének talaja köves, mivel az Andok gleccserei ideérve köveket halmoztak fel magukkal. Míg az alacsonyabb dombokat gránit alapú talaj, kavicsos és homokos föld, addig a völgyfenékben elterülő részt agyagos termőtalaj jellemzi.
Az Errazuriz borait Magyarországon a WineAge Kft. forgalmazza. A kínálat igen széles:
Chardonnay Sauvignon Blanc 2010
Chardonnay Viognier 2010
Carmenere Cabernet Sauvignon 2010
Estate Cabernet Sauvignon 2008
Estate Carmenere 2009
Max Reserva Merlot 2006
Single Vineyard Cabernet Sauvignon 2007
Sauvignon Blanc Aconcagua Costa 2009
Wild Ferment Pinot Noir 2008
Wild Ferment Pinot Noir 2009
Single Vineyard Carmenere 2008
Wild Ferment Pinot Noir 2010
The Blend 2007 (cuvée)
Don Maximiano 2006
La Cumbre Syrah 2006
Kai 2008 (Carmenére)
SENA Cabernet Sauvignon 2002
Chadwick Cabernet Sauvignon 2002
WineAge borok lelőhelyei
Anita Delikát és Kávézó (1123 Budapest, Alkotás u. 53.)
Bor & More (1192 Budapest, Szondi tér 4.)
Borárium-Budai Borvár (Aréna Bevásárlóközpont - 1087 Budaepst, Kerepesi út 9.)
BOR-BOX (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.)
Borkápolna (1071 Budaepst, Damjanich u. 52.)
Culináris Finomságok és Fűszerek (1036 Budapest, Perc utca 8.)
Piccante Delicatesse (1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A)
Radovin Borkereskedés (1028 Budapest, Hidegkúti út 71.)
Radovin Borműhely (1137 Budapest, Pannónia u. 17/B)