Bacsó András a Tokaj Oremus főborásza kapta 2015-ban a Borászok Borásza elismerést. A díjátadó gálát élőben követtük a helyszínen, tudósításunk, videókkal itt látható/olvasható.
22:40
Bacsó András a színpadra szólította a másik négy jelöltet is, így együtt tudta megtapsolni őket a közönség. Nem írjuk le, mit mondott a köszönőbeszédében, mert itt tőle lehet hallani, ami sokkal-sokkal kifejezőbb:
Köszönjük a figyelmet, gratulálunk a díjazottaknak, megyünk és koccintunk az egészségükre!
22:22
Rókusfaly Pál sorban szólítja színpadra az elmúlt 10 év Borászok Borászait.
22:20
A Borászok Borásza 2016-ban Bacsó András!
22:01
Na, de most már igazán kiderülnek a dolgok. Áts Károly? Bacsó András? Bodó Judit? Bott Frigyes? Ipacs Szabó István? Percek kérdése és kiderül!
21:59
De előbb pár szó arról, hogy a tavalyi díjátadón beszéltek először a Borászok Borásza Csillagok tervről. Ezzel kapcsolatban Rókusfalvy Pál elmondta, hogy jó úton haladnak a megvalósítás felé. A belvárosi önkormányzattal együttműködve folyamatban van az engedélyeztetési dokumentáció előkészítése, illetve már el is készültek a látvány- és engedélyeztetési tervek is. Ezeket meg is mutatják a kivetítőn, de innen elég rosszul lehet rálátni. Majd elkérjük őket és megmutatjuk.
21:54
Most már tényleg mindjárt jön a lényeg, mert megint lement a főcím...
21:50
Rókusfaly Pál épp az imánt érdeklődött itt a technikai szobában, hogy mikor megy tovább a műsor. De a vendégek még az eperrel, a bazsalikommal és a fehér csokival birkóznak.
21:23
Épp Bacsó András 2013-as Késői Szüretelésű Cuvée-je érkezik a vendégek asztalára.
A desszert pedig sós fehércsokoládé eperrel és bazsalikommal.
21:18
Most Demeniv Mihály harmonikaművész van a színpadon és - könnyen lehet, hogy az elmúlt napok időjárásától megihletve - Vivaldi, Négy Évszak című művéből a Telet játssza.
21:15
A színpadon Dr. Lukácsy György, a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszékének adjunktusa, és Dr. Prónay Bence, a Borászok Borásza kuratóriumának elnöke a tökúj Borászok Borásza ösztöndíjprogramról beszél.
Prónay Bence arra kérdésre, hogy mit várnak ennek az ösztöndíjprogramnak a beindításától elmondta, hogy az a cél, minél több lelkes hallgató legyen, „utazzunk, kóstoljuk és tanuljunk a világtól” - fogalmazott.
Dr. Lukácsy György program a szakmai vezetőjként kifejtette, hogy ez egy remek lehetőség a jövő menzedéke számára, hiszen a program segítségével gyakorlat szerezhető a szankmában, új technológiák sajátíthatóak el. A cél, hogy a résztvevők tágítsák a szemléletüket, és a tapasztalatokat, tanultakat végül itthon tudják kamatoztatni.
20:53
A főétel meglehetősen jóvágású
20:43
A főétel mangalicatarja sárgarépával és ázsiai jus-vel, Ipacs Szabó István 2012-es Cabernet Franc-jával kísérve. Közben Berki Artúr zenél.
20:37
Már itt is van a tavalyi díjazott, Alkonyi László bejelentése és Gál Helga köszönömjei. Gratulálunk!
20:25
A Borászok Barátja Gál Helga, aki egészen meghatódott. Mindjárt mutatjuk! :)
20:18
Az idei Borászok Barátja jelöltek ők:
Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine kiváló vendégszerzője
Dr. Csizmadia András, gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője
Gál Helga, Magyarország bornagykövete, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosa
Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke
Matt Kramer, amerikai borkritikus, a Wine Spectator rendszeres szerzője
20:11
A színpadon Sándor Zoltán, hegedűművész Pablo Sarasate: Cigány dalok című darabját játssza, zongorán kísér Rigó Ronald, zongoraművész.
19:58
A Borászok Barátja díjat eddig Prof. Dr. Freund Tamás, Dr. Mészáros Gabriella, Alkonyi László és Borbás Marcsi vehette át. Marha jó dolog ám Borászok Barátjának lenni. Már csak azért is, mert a díjjal a Borászok Borásza jelöltektől összesen 50 palack bor jár. Szóval szolídan meg is lehet ünnepelni a dolgot, de ez mind semmi ahhoz képest, hogy a Borászok Barátai minden évben kapnak egy pincekulcsot is, ami annak jelképe, hogy a győztes az 50 borász pincéjében mindig szívesen látják őket...
19:55
Ez pedig a pisztrángfilé, a spárga és a kaviár
19:47
Arról még nem esett szó, hogy ma kerül átadásra a Borászok Barátja elismerés is. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest.
Szóval ez is lesz ma.
19:40
Épp az előbb ment le az a kisfilm, amiben apró bepillantást nyerhettünk Wolf András, a Salon Étterem vezető séfje és Csapody Balázs, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnökének munkájába, ahogy összetették a ma esti menüt.
De, hogy ne maradjunk bor nélkül, gyorsan elmondom azt is, hogy a vacsora és a gála vendégei, érkezéskor Bodó Judit 2015-ös Buborék gyöngyözőborát kóstolhák, aztán Áts Károly 2014-es Kővágó Furmintja következett, most pedig épp Bott Frigyes 2015-ös Hárslevelűje kerül a poharakba. Ehhez már étel is jön: pisztrángfilé spárgával és kaviárral.
A színpadon pedig Berki Artúr, a New York Kávéház bárzongorista versenyének győztese játszik.
19:34
Az est folyamán amúgy a Virtuózok tehetségei lépnek színpadra. Most épp Rigó Ronald zongoraművész Strauss, Denevér című művének, nyitányát nyomja.
19:30
Rókusfalvy Pál köszöntőjében a díj jelentőségéről beszélt és elmondta, milyen nagyszerű érzés, hogy a kilencvenes években „belekeveredett ebbe a társaságba” és részese lehetett „a játéknak”. Példaképekre van szükség - mondta, és hasonlókról beszélt Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára is. „A bor nagyon komoly dolog, önök pedig a szakma legkiválóbbjai, önök, akikre büszkék vagyunk” - üdvözölte a borászokat.
19:23
Azt est háziasszonya Borbás Marcsi, aki épp köszönti a vendégeket, kitüntetett figyelemmel a Borászok Borászait, a jelölteket, a kormány képviselőit, gazdasági és kulturális életünk vezetőit és akiket ilyenkor szokás.
19:10
Amíg a vendégek elhelyezkednek, nézzük mit kell tudni a díjról! Az elismerést 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Alapvetően különbözik az összes addigi borászoknak szóló díjtól, a Borászok Borásza esetében ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat. Az elismerést egyszerűen a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri.
18:58
Légli Ottó és a nap kérdése
18:55
Szétnéztünk odakint, és itt bizony perceken belül kinyitják a bálterem kapuját, és bejönnek a vendégek. Azt ugye nem kell senkinek elmondani, hogy a 10. Borászok Borásza szavazásának első félidejében ők jutottak a döntőbe:
Áts Károly (Tokaj Kereskedőház)
Bacsó András (Oremus)
Bodó Judit (Bott Pince)
Bott Frigyes (Bott Frigyes Pincészet)
Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet)
Nincs tehát abban semmi különös, hogy idén közülük lesz valaki a díj birtokosa.
18:43
A helyszínre már javában érkeznek a borászok és a vendégek. Mi eddig Heimann Zoltánt, Légli Gézát, Bock Józsefet, Demeter Zoltánt, Légli Ottót és Bussay Dorottyát csíptük el, de sorban jönnek a többiek is. Ja, volt még az előbb egy utolsó utáni zongorapróba is a bálteremben.
18:12
Lapunk március elején indított szavazásában jelenleg - igaz, csak négy százalékkal - Bodó Judit vezet Áts Károly előtt. Olvasóink tehát neki adnák idén a Borászok Borásza elismerést. Ám nem kell már sokat várni arra, hogy kiderüljön, ki lesz az igazi nyertes! Egy biztos: 60% esélye van annak, hogy Tokajból kerül ki 2016 Borászok Borásza. Mi már itt vagyunk a backstage-ben, ahol talán csak Rókusfalvy Pál (vagy még ő sem) tudja a végeredményt, amely nagyjából este 10 körül lesz nyilvános.