Kína a világ egyik legnagyobb borfogyasztója

Borászportál
2012. február 17., 14:32


Borfogyasztás - Gazdaság - Kína - Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a kínai borfogyasztás, s a jövőben is a trend folytatódására lehet számítani. Kína a világ ötödik legnagyobb borfogyasztójává lépett elő, amellyel biztosíthatja helyét a világ vezető borpiacai között.
Kína a világ egyik legnagyobb borfogyasztója
 
Az Egyesült Királyságot megelőzve tavaly Kína vált a világ ötödik legnagyobb borfogyasztójává - derül ki a bordeaux-I székhelyű VINEXPO iparágat vizsgáló legújabb jelentéséből. A kínai bérek és rendelkezésre álló jövedelem emelkedésével párhuzamosan az országban a drágább italok közé tartozó borok fogyasztása is növekszik.
Az értékesített mennyiség 2006 és 2011 között csaknem megháromszorozódott, az előzetes becslések szerint tavaly már másfél milliárd palack fogyott - adta hírül az MTI. Ez a szám 2015-re hárommilliárd palackra nőhet, s ezzel Kína - az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország és Németország után - bebiztosítja helyét a világ vezető borpiacai közt. A felmérés szerint a kínai fogyasztók évente fejenként 1,9-2 liter bort isznak, 90 százalékuk a vörösbort részesíti előnyben - írja a távirati iroda.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

Feljövőben van ugyanakkor a fehérbor-eladás is, mely 2006 és 2010 közt csaknem 20 százalékkal nőtt. Az importált borok csupán a fogyasztás 15 százalékát teszik ki, ezek ugyanakkor a kínai fajtáknál jóval drágábbak, így összesen a teljes értékesítés 40 százalékát adták. A jövőben az import növekedésére lehet számítani, 2015-re az Egyesült Királyság után érték alapján már Kína lehet a világ második legnagyobb borimportőre.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé