Ajándékba kaptam három különböző szőlőfajtából készült H&T-bort, és mikor a
weboldalukat felkerestem, láttam, nincs is nekik sokkal többféle, összesen öt: az olaszrizling, a cabernet sauvignon és a cabernet franc, meg egy kékfrankos és egy leányka. Új pincészetről van szó, még én is csak most ismerkedem velük. A boraikat azonban már egy-két helyen felfedeztem (Borbíróság Étterem, Kadarka Borbár), és kóstolóélményem alapján azt gondolom, nem lenne meglepő, ha előbb-utóbb több egységben is beléjük futnánk. Egy igazi fogyasztóbarát, kövér olaszrizlingről van szó, mely krémes érzetű textúrával, érett sárga húsú gyümölcsökkel, bájjal és kedvességgel örvendeztet.
A borra vonatkozó
alapinfók között azt találjuk, hogy a szőlőt 1997-ben telepítették Verpeléten az Ácsok-dűlőbe, melynek humuszos öntéstalaja van. Ennek ellenére a bornak mind az illatában, mind az ízében egy határozott minerál-jelenlétet lehet felfedezni, amiről sokkal hamarabb gondolnánk azt, hogy inkább valamiféle köves altalajból ered. Az alapanyag mindenesetre telve volt töppedt és aszúsodott szemekkel (bár az aromaprofilon ez nemigen hagyott lenyomatot), s az erjesztést a borász két tételben abszolválta: 50%-ban reduktív, 50%-ban oxidatív körülmények között. Utóbbi esetében 500 literes új tölgyfahordóról van szó.
.
Kóstolási jegyzet:
Halvány citromsárga megjelenés. Illata meglehetősen ásványos, de a sós, köves jegyek mögött mangót, sárga ónabónát, citromolajat és némi créme brulée beütést is felfedezni. Savai közepes intenzitásúak (5,4 gramm / liter), teste annál teltebb, az alkohol pedig (13,5% vol.) besimul a szerkezetbe. Ízképét az édeskés sur lie-jegyek (vaníliás cukor, angolkrém) és az ásványok dominálják.
Mindössze 1400 palack készült belőle, a
Selection-ből pedig egy Bethlen Gábor-portréért vihető.