A csendes amerikai - II. rész
Címkék: borkóstolás
bortúra
kóstolójegyzet
Oregon
usa
Kóstolójegyzet - Oregoni bortudósításunk első részében a borvidék jellemzőit jártuk körbe, majd ellátogattunk a Ponzi borászathoz, de a szőlészeket és borászokat minősítő szervezet, a LIVE statisztikáját is megismerhették olvasóink. Jelen cikkünkben az USA-ban elsőként LEED minősítést szerzett Sokol Blosser Wineryben készített jegyzetünket tesszük közzé.
Sokol Blosser Winery
Ponziék után meg sem álltunk a 87 hektár felett rendelkező és 80.000 kartont (12 palack/karton, azaz 960.000 palack) Sokol Blosser Borászatig. Ami azt illeti valószínűleg az alapítók (Bill Blosser és Suzan Sokol Blosser) kéz a kézben jöhettek Ponziékkal a Willamette Valley-ba, hiszen ők is 1970-ben láttak neki az első telepítéseiknek. A gyerekek, Alex és Alison – akik nem meglepő módon a borászatban dolgoznak – büszkén jegyezték meg, hogy a szülői vállalkozás a kezdetektől fent tudott maradni a mai napig, úgy hogy közben szinte a semmiből nőtt ki mára több mint négyszáz oregoni borászat. És azért talán az is elmond valamit Sokolékról, hogy a borászuk 1998 óta az a Russ Rosner, aki több mint tíz évet töltött el Robert Mondavinál.
Természetesen ez a borászat is minden öko, bio- és fenntartható fejlődést igazoló tanúsítvánnyal rendelkezik. Azonban azt, hogy nem csak egy divathullámot lovagoltak meg, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2002-ben az USA első (!) borászataként kapták meg a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítést. A szőlőtőkék közé 2006-ban felállított 24 kW-os, hatalmas napelemek – amik a borászat energiaszükségletének 30%-át biztosítják - pedig arról győzik meg a szkeptikusokat, hogy Sokolék a minősítésüket nem az Ecserin vették. És itt még nem állnak meg, nem dőlnek hátra: a borászat traktorainál és teherautóinál 50%-ban biodízelt használnak, amit csak tudnak, azt újra felhasználják és hasznosítják (pl: irodai papírok), ügyelnek arra, hogy fehérítetlen papír termékeket használjanak a címkékhez, boros dobozokhoz, illetve az ajándék tasakokhoz.
A 87 hektáros birtok egy szelete
A borászat kóstoló helyiségében öt különböző bort kóstolhatunk 15 USD-ért, illetve ha a kóstolás után – a szép emlékek megőrzése végett – egy kóstoló poharat is szeretnénk hazavinni akkor már 25 USD-t kell kifizetnünk érte (lásd lentebb).
Willamette Valley Pinos Gris 2010: Ásványosság, föld és fűszeres aromák, füge, kajszibarack és őszibarack ízzel. Nagy potenciál rejlik benne, ha helyesen tároljuk, akkor a készítők szerint akár 5-10 év is lehet. Ára: 18 USD (~4248 Ft)
Estate Rose of Pinot Noir 2011: Citrusos és epres aroma jegyek enyhe görögdinnyés lecsengéssel. Szükségesnek tartották megjegyezni, hogy ez a rozé a klasszikus rozé eljárással készült és nem pedig a fehér és vörösbor összeöntésével. És itt kellett rádöbbenem, hogy mi a különbség az elmélet és a gyakorlat között! Az, hogy mi tudjuk, hogy Amerikában hogyan is készül(het)nek a rozék az egy dolog. Az meg egy másik, hogy ha ott van az ember és ezzel szembesülnie kell... Brrr! Tulajdonképpen ez a rozé a frissességével, üdeségével a magyar iskolát hozta, abba nagyon jól be tudott volna illeszkedni. A pesti romkocsmákban is megállná a helyét. Sőt! Ára: 18 USD (~4248 Ft)
Dundee Hills Pinot Noir 2009: Selymesség, bársonyosság, fekete cseresznye, málna enyhe gomba, bőr, fűszer és trüffel jegyek. A 2009-es év különösen jó aromákkal és ízekkel ajándékozta meg a borokat. Hatalmas potenciál (10-15 év), ami érződik is rajta. Ára: 38 USD (~8968 Ft). 90 pont a Wine Spectatortól és szintén 90 pont a Wine Advocatetól.
Dundee Hills Pinot Noir 2008: Tiszta de nem átlátszó,cseresznye, vanília, erdei avar. Annak ellenére koncentrált és mély, hogy közben nehéz lenne. Gyönyörű szerkezet, simulékony tanninok és savak amelyek az érés során még tökéletesebbek lesznek. Szintén óriási potenciál rejlik benne, 10-15 év. Ára: 45 USD (~10620 Ft). 90 pont a Wine Spectatortól és szintén 90 pont a Wine Advocatetól.
White Riesling Dessert 2009: Mint ahogy a neve is utal rá ezt a mézédes zamatú desszertbort rizlingből készítették. Mézes, mogyorós és vanília aromák, a sav a megfelelő egyensúlyt biztosítja a szerkezetnek. Ára: 40 USD (~9440 Ft)
A Sokol Blosser Winery házigazdája és oregoni bortudósítónk, Csizmadia Miklós (jobbra)