Mi a verjus?
A verjus francia szó magyar fordítása zöld lé, ami az éretlen szőlő kipréselt, savanyú levét jelenti. Főleg a csúcsgasztronómiában kedvelik lágy, kellemes savanyúságát, mivel nem rendelkezik olyan éles a savakkal mint a citrom. Kiváló saláta, haltételek, hús, koktélok, valamint üdítőitalok ízesítéséhez.
A verjus Európában régi hagyományokra tekint vissza, készítésére számos javaslat maradt fent ebből az időszakból. A rómaiak frissítő íze miatt kedvelték az akkoriban agresta nevezetű ecetpótlót. A verzsüt, mint savanyítószert a középkori konyhákban széles körben alkalmazták, mielőtt a keresztes lovagok magukkal hozták a citromot. A középkori szakácskönyvek receptjei között alig találni olyat, amelyben ne szerepelne. Gasztronómiai szerepén túl az egészségügyben is jó szolgálatot tett: az orvosok a gyomor megnyugtatására és a „szomjas májnak” javasolták.
Míg a 18. században világszerte feledésbe merült e nagyszerű készítmény, a Dél-Francia falvakban mindmáig előszeretettel használják.
A 21. században a verjus reneszánszát éli, amikor ismét elindult világhódító útjára. Lágy, kellemes savanyúságának köszönhetően rövid idő alatt a csúcsgasztronómia kedvelt ízesítőjévé vált.
A verjus Magyarországon
Ami Franciaországban, Svácban és egyéb országokban már néhány éve újra divatba jött, most Magyarországon is piacra kerül a soproni Weninger-borászatnak köszönhetően.
Az ifjú Franz Weninger számára, aki a verjus-vel svájci kapcsolatai révén találkozott először, a “zöld lé” készítésének gondolata egybeforr az évek óta gyakorolt szigorú hozamkorlátozással: „Július végén, mielőtt elkezdenek színesedni a bogyók, a minőség növelése érdekében levágunk a tőkéről néhány fürtöt, így kevesebb mint egy kiló marad rajta. Eddig a földön hagytuk a fürtöket, ahol elrohadtak. Ettől kezdve egy részét fel fogjuk dolgozni és Magyarországon kívül a burgenlandi borászatunkon keresztül Ausztriában is fogjuk forgalmazni.”
A Weninger verzsü magában hordozza a Syrah szőlő lágy savait és friss aromáit. Előállítása a biogazdálkodás szabályain alapul. 200ml-es kiszerelésben kerül forgalomba, a kis palack tartalma hűvös helyen tárolva egy évig használható fel.
A
Weninger-borászattól megtudtuk, hogy a Verjus Magyarországon közvetlenül a Weninger Kft.-nél, valamint a Bortársaság üzleteiben kapható, palackonként 950, valamint 990Ft-os áron.
A Bortársaság üzletei az alábbi címeken várják a borkedvelőket:
Budapesten:
BORTÁRSASÁG - BATTHYÁNY UTCA
1015 Budapest, Batthyány u. 59.
A Vár oldalában, az Ostrom utca sarkánál található.
Telefon : 061 212-2569, 061 212-0262 Fax: 212-5285
e-mail:
batthyany@bortarsasag.huHétköznap: 10-20 Szombat: 10-18 Részletek
BORTÁRSASÁG - BUDAGYÖNGYE
1026 Budapest, Szilágyi E. fasor 121.
A Budagyöngye bevásárlóközpont alsó szintjén.
Telefon : 061 200-0131 VÁLTOZOTT!
e-mail:
budagyongye@bortarsasag.huNyitva tartás: Hétköznap: 9:30-19:30 Szombat: 9-15 Részletek
BORTÁRSASÁG - RÓZSAKERT - VASÁRNAP IS NYITVA !
1026 Budapest, Gábor Áron u. 74-78.
A Rózsakert bevásárlóközpont alsó szintjén.
Telefon : 061 200-5538
e-mail:
rozsakert@bortarsasag.huNyitva tartás: Hétköznap: 10-20 Szombat: 10-19 Vasárnap: 10-16 Részletek
BORTÁRSASÁG - Bazilika
1051 Budapest, Szent István tér 3.
A Hercegprímás utca és a Szent István tér sarkán.
Telefon : 061 328-0341
e-mail:
bazilika@bortarsasag.huNyitva tartás: Hétköznap: 12-20 Szombat: 10-16 Részletek
BORTÁRSASÁG - RÁDAY UTCA
1092 Budapest, Ráday u. 7.
A Kálvin térhez közel, a Ráday utcában.
Telefon : 061 219-5647, 061 219-5648
e-mail:
raday@bortarsasag.huNyitva tartás: Hétköznap: 12-20 Szombat: 10-15 Részletek
vidéken:
BORTÁRSASÁG - debrecen
4024 Debrecen, Simonffy u. 1./C
Telefon/Fax: 06 - 52- 310-742
Mobil: 06/20-550-8160
e-mail:
debrecen@bortarsasag.hu Nyitva tartás: Hétköznap: 12-19 Szombat: 10-15