Minden, amit tudni érdemes a májusi Bocuse d'Or Europe döntőről

Borászportál
2016. március 22., 20:46


Május 10. és 11. között Budapest ad otthont a 2016-os Bocuse d’Or Europe versenynek, amely a gasztronómia világának a legfontosabb megmérettetése. Hazánk most először rendezi meg ezt a nem mindennapi eseményt, amelyet hosszas előkészületek előztek meg. De melyik nap kell szorítani Széll Tamásnak, kik lesznek az ellenfelei és kik zsűriznek majd? Íme a válaszok. 
Minden, amit tudni érdemes a májusi Bocuse d\'Or Europe döntőről
Hazánkat Széll Tamás (Onyx) képviseli a Bocuse d'Or Europe döntőjén
A Bocuse d’Or Europe több mint egy fontos állomás a 2017-es lyoni Bocuse d’Or világdöntő felé vezető úton. Olyan esemény, amelyre elszánt és lelkes európai séfek gyűlnek össze, hogy a világon egyedülálló megmérettetésen vegyenek részt. Idén Budapesten több ezer szurkoló buzdítása mellett 20 séf fogja tudása és tehetsége legjavát nyújtani. Országukat, kultúrájukat, kulináris tradícióikat képviselik, ezt hordozzák magukban. Magyarországot Széll Tamás (Onyx étterem) fogja képviselni, aki február 18-án megnyerte a hazai döntőt.
 
Minden, amit tudni érdemes a májusi Bocuse d\'Or Europe döntőről
A húsz európai döntős névsora
 
A közönség felé nyitott versenykonyhákban a 20 versenyzőnek és az őket segítő commis-knak 5 órájuk és 35 percük lesz arra, hogy saját receptjeik alapján elkészítsék a halas és a húsos fogásokat.
 
Magyar alapanyagok
 
A halas versenyfeladat során a versenyzők dunai kecsegével (Acipenser ruthenus – 5 darab, egyenként 1-1,2 kg) és kaviárjával (30 g) dolgoznak majd. A cél, hogy 14 tányért kreáljanak, melyek legalább 50%-ban növényi alapanyagokból állnak.
 
A hús feladatnak fő alapanyaga a magyar gímszarvasborjú, amelynek combját és gerincét dolgozzák fel a versenyzők. Tizennégy adagot kell elkészíteniük, melyből 10 adagot egészben vagy előre feldarabolva, majd újra összeillesztve a hústálon tálalnak, négy adagot pedig tányéron szervíroznak.
 
 
A díjátadó ünnepség május 11-én 18 órakor lesz a verseny helyszínén, a Hungexpo területén.
 
A kétnapos intenzív verseny után csak 11 versenyző szerez jogot a 2017-es lyoni Sirha keretében rendezett világdöntőn való indulásra. Tizenegy séf, akiknek lehetőségük lesz arra, hogy elnyerjék a legnagyobb címet: a Bocuse d’Or-t. 
A zsűri névsora:
  • Rudolf Obauer, Restaurant Hotel Obauer, Werfen, Ausztria
  • Peter Goosens, Hof Van Cleve, 3*, Kruishoutem, Belgium
  • Andre Tokey, Restaurant Andre, Szófia, Bulgária
  • Damir Crleni, Hotel Turist, 3*, Varaždin, Horvátország
  • Francis Cardenau, Umami, Le Sommelier, Koppenhága, Dánia
  • Dimitri Demjanov, Restaurant Gloria, Észt Kulináris Intézet, Észtország
  • Pekka Terävä, Restaurant Olo, 1*, Helsinki, Finnország
  • François Adamski executive chef, L’Imaginaire, Terrasson, Franciaország
  • Patrick Jaros, Foodlook Studio GbmH, Kö ln, Németország
  • Szulló Szabina executive chef, Onyx*, Budapest, Magyarország
  • Sturla Birgisson, Borg Restaurant, Reykjaví k, Izland
  • Giancarlo Perbellini, Casa Perbellini, Verona, Olaszország
  • Jonnie Boer, De Librije, 3*, Zwolle, Hollandia
  • Lars-Erik Underthun, Feinschmecker, Oslo, Norvégia
  • Sergey Eroshenko, Chestnaya Kuhnya Restaurant, Moszkva, Oroszország
  • Adolfo Muñoz, Restaurante Adolfo, Toledo, Spanyolország
  • Henrik Norströ m, Lux Dag fö r Dag, Stockholm, Svédország
  • Armin Fuchs, Centre de Formation Professionnelle, Bienne, Svájc
  • Rudolf G.P.M Van Nunen, Rudolf Restaurant, Isztambul, Törökország
  • Brian Turner, Bognor Regis, 1*,West Sussex, Egyesült Királyság
 
Minden, amit tudni érdemes a májusi Bocuse d\'Or Europe döntőről
Szulló Szabina a zsűriben
 
Az eredmény két különböző zsűri értékeléséből adódik össze. A konyhai zsűri ellenőrzi a versenyzők munkáját a feladatok elvégzése alatt, a kóstolózsűri pedig a végső kóstolási fázisokra koncentrál az asztalnál.
 
A konyhai zsűri – két szempont alapján – 20 pontot ítél a versenyzőnek. Tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a további 10 pont pedig a gazdaságos alapanyag-használatért.
 
A kóstolózsűri – melyet a részt vevő csapatok elnökei alkotnak – összesen 80 pont odaítéléséről dönthet. Negyven pont jár a végső ízért, 20 pont a tálalásért és 10 pont a takarékos anyaghasználatért. A húsételnél 10 ponttal értékelhető a recept eredetisége, a halétel esetében pedig 10 ponttal jutalmazható annak a titkos összetevőnek a használata, amelyre a verseny előestéjén derül fény.
 
A Bociuse d’Or világdöntőt Lyonban rendezik meg 2017. január 24–25. a Sirha keretében.  
 
További részletek, információk a Magyar Bocuse d'Or Akadémia honlapján: ide kattintva.