“A kisebb borvásárok sikeresebbek, a nagyokon meg ott vagyunk, mert muszáj”Tavasszal egymást érik a nemzetközi bor kiállítások, vásárok, melyek egyrészt lehetőséget adnak a borászatok számára a bemutatkozásra, az új üzleti kapcsolatok kiépítésére, és a meglévők ápolására, másrészt a kóstolások által tanulhatnak, képezhetik magukat. Az, hogy a nemzetközi mezőnyt ismerjék, különösen fontos a saját boraik objektív megítéléséhez is. A külső szemlélő számára akár nagyon hasonlóak lehetnek ezek a kiállítások, ugyanakkor kiállítóként a borászatok tudatosan döntenek egyik vagy másik mellett, figyelembe véve az expo-k egyedi jellegzetességeit.
Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett PezsgőkAz Etyeki Eredetvédett Pezsgő a jövőben a borvidék legelőremutatóbb közösségi munkájának gyümölcse. Etyeken 8 évig dolgoztak az új eredetvédelmi kategória bevezetésén, és végre a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a szigorított feltételeknek megfelelő Etyeki Pezsgők. Hernyák Tomi etyeki borász a motorja volt ennek a folyamatnak, őt kértük meg, hogy meséljen arról, milyen hosszú volt az út, amíg eljutottak idáig.
“Minél többet tanulsz róla, annál jobban szereted”A magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus, a BorKatedra már hat egyetemen vehető fel kreditekért. Idén a Borkollégium, Magyarország első boriskolája is csatlakozott a kezdeményezéshez. Cikkünkben a Pannon Egyetem két hallgatója is mesél arról, miért jelentkezett, és teljesítette-e az elvárásait a boros képzés.
“Ne csak egy legyen a sok közül, hanem felkapott és szexi bor legyen”A pezsgőtől a mindennapi borokon át a borvilág ikonikus csúcstételéig, az aszúig: van-e még olyan fajta, amely ennyi stílusban is képes nagyot alkotni? A furmint sokoldalúságáról három olyan borászat képviselőjével beszélgettünk, akiknek kínálatában nagy szerepet játszik ez a fajta.
"A szőlő olyan, mint az ember: sok mindent kibír"Három Balaton környéki borászt: Gilvesy Róbertet, Figula Mihályt és Pálffy Gyulát kérdeztük arról, hogy ők hogyan élték meg a tavalyi aszályos nyári időszakot, és miként adaptálódtak a globális felmelegedés okozta kihívásokhoz.
"A sikerhez vezető út hosszú, de ha valaki elhivatott, a türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét"Beszélgetés a 2024-es Év Bortermelőjével, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával és ügyvezető igazgatójával, Liptai Zsolttal.
Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi BorbárbanA bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
Misztifikáljuk újra a bort - Bortrendek 2025-reMinden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez.
A november az elmúlt időkben biztosan nem volt szárazMa sokan száraz novembert tartanak ebben az időszakban, bár hagyományosan az évnek ez a szakasza még korántsem az önmegtartóztatásról szólt. Az ősz végi népszokásokban, ha csak mellékszereplőként is, de mindig jelen volt valamilyen formában a bor.