Flagship wines? Döntse el a borász!A flagship wine, azaz a pince zászlóshajó- vagy csúcsbora gyakran a legkiválóbb dűlők, tőkék és hordók válogatásából születik. Ez az a bor, amit a borász a termékpiramis csúcsára helyez, és sokszor a legmagasabb áron tud eladni. Vannak borászatok, ahol csak egy ilyen tétel van, de olyanok is, amelyeknek több csúcsbora van piacon egyszerre. Lehet, hogy nem is készül el minden évjáratban, és az árkülönbségek is gyakran meglepően nagyok az egyes csúcsborok között.
“Míg élek, hálás leszek a villányi borász társadalomnak, akik támogattak, és bíztak bennem”Günzer Tamás mesél arról, miként alkalmazkodik a fogyasztók kívánalmaihoz, hogyan változtatta meg életét az Év Bortermelője díj, és milyen tervei vannak a jövőre nézve.
“A kékfrankos egy óriási kincs, mert hihetetlenül sokoldalú”Sokan még mindig ódzkodnak tőle, pedig a kékfrankos ma már egyáltalán nem az, aminek ötven évvel ezelőtt ismertük. Miben rejlik az ereje ennek a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtának? Egy szekszárdi, egy egri és egy soproni borászatot is megkérdeztünk arról, hogy miért olyan fontos számukra.
Ha már alkoholt iszol, a legjobb választás a bor!Sok vita van arról, hogy a bor és az alkohol közé egyenlőségjelet tegyünk-e, vagy tekintettel az évezredes európai kulturális beágyazottságára, a bort más polcra helyezzük. Talán valahol középen van az igazság: egyrészt tagadhatatlanul egy alkoholt tartalmazó termékről van szó, másrészt azt sem vitathatjuk el, hogy a mértékletes fogyasztása, különösen a mediterrán étrend részeként, számos olyan pluszt adhat az életünkhöz, amelyet kár lenne hirtelen semmibe venni és tiltólistára tenni. Sorozatunkban a borfogyasztással kapcsolatban felmerülő kérdéseket több szempontból igyekszünk körüljárni.
Újbor: a jókedv és zabolátlanság italaA Günzer Családi Birtok, a Vylyan Pincészet és a Bujdosó Pince mutatja be újborát.
A november az elmúlt időkben biztosan nem volt szárazMa sokan száraz novembert tartanak ebben az időszakban, bár hagyományosan az évnek ez a szakasza még korántsem az önmegtartóztatásról szólt. Az ősz végi népszokásokban, ha csak mellékszereplőként is, de mindig jelen volt valamilyen formában a bor.
Nem csak túrázni nagyszerű a Mátra: egy összetartó borász közösség lenyűgöző borai is várnakA Mátrai borvidék a Mátra-hegység déli oldalán található. A borvidék összes termőterülete 32 ezer hektár, ám ebből csupán 6500 hektár van telepítve. A kunság után ez a második legnagyobb borvidékünk, amelynek központja Gyöngyös. Ennek ellenére mégis keveset tudunk róla. Három mátrai borásszal, Babiczki Lászlóval, Dér Norberttel és Ludányi Balázzsal beszélgettünk a Mátrai borvidék sokszínűségéről, lehetőségeiről és kihívásairól. A témát mindegyikük más szemszögből közelítette meg, de a mondanivalójuk egy és ugyanaz volt: minőséget teremteni és egyediséget felmutatni.
A borvidék szeretete és a kitartó munka köszön vissza a boraibanAz aktuális évjáratról, az idősebb rozékról és a kedvenc helyi fajtájáról is beszélgettünk Fekete Mihály szekszárdi borásszal.
20 éves a Vylyan Bogyólé - A bor október 18-án ismét egy grafikus hallgató címkéjével érkezik a boltok polcairaA Vylyan Bogyólé, az évjárat első vörösbora friss gyümölcsösségével, élénkségével és 20 éve új művészi címkével teszi örömtelivé az őszi mindennapokat. A Pincészet egy retro karton összeállításával most meglepetést is tartogat a borkedvelők számára.