A 13. lépés egy fenntartható borágazat megteremtése felé"Miközben többször is a Z generációról folyt a diskurzus, újra és újra elgondolkoztam azon, mit is jelent számomra a fenntarthatóság - hiszen amúgy folyamatosan, többféle projektben is foglalkozom a kérdéssel - és általában ebben a szakmában. A teremben ülők (jellemzően az X és Y generációt képviselők) reakciói, sokszor bizonytalan tekintete, illetve félhangos megjegyzései pedig csak még jobban megerősítették azt a korábbi elképzelésemet, miszerint a fenntarthatóság nem kizárólag a jövőről, de ugyanannyira a jelenről és egyébként a múltról is kell, hogy szóljon." Kókai Nagy Tímea beszámolója a 13. Borkonferenciáról.
“Minél többet tanulsz róla, annál jobban szereted”A magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus, a BorKatedra már hat egyetemen vehető fel kreditekért. Idén a Borkollégium, Magyarország első boriskolája is csatlakozott a kezdeményezéshez. Cikkünkben a Pannon Egyetem két hallgatója is mesél arról, miért jelentkezett, és teljesítette-e az elvárásait a boros képzés.
“Ne csak egy legyen a sok közül, hanem felkapott és szexi bor legyen”A pezsgőtől a mindennapi borokon át a borvilág ikonikus csúcstételéig, az aszúig: van-e még olyan fajta, amely ennyi stílusban is képes nagyot alkotni? A furmint sokoldalúságáról három olyan borászat képviselőjével beszélgettünk, akiknek kínálatában nagy szerepet játszik ez a fajta.
"A szőlő olyan, mint az ember: sok mindent kibír"Három Balaton környéki borászt: Gilvesy Róbertet, Figula Mihályt és Pálffy Gyulát kérdeztük arról, hogy ők hogyan élték meg a tavalyi aszályos nyári időszakot, és miként adaptálódtak a globális felmelegedés okozta kihívásokhoz.
Hol is van valójában a borkészítés északi határa?A szőlészetben és borászatban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetközeli eljárások és a fenntarthatósági kérdések, és egyúttal egyre nagyobb fejtörést okoz a klímaváltozás. Bár ez utóbbi pontos hatása még kiszámíthatatlan, az biztos, hogy a melegedő területek kevésbé lesznek alkalmasak a szőlőtermesztésre, és ezzel párhuzamosan nő az északiak (Dánia vagy éppen Svédország) esélye arra, hogy területeiken szőlőt műveljenek.
Két csúcstermék legjobbjai voltak jelen a Winelovers év végi kóstolóján„A pezsgőkultúra nem csak a Champagne”. A fenti mondattal indult el a második, egyébként a crémant-ok világába betekintést adó pop-up kurzus december 27-én az InterContinental Budapestben, de ne szaladjunk ennyire előre. A Winelovers Pezsgő és Aszú nevű rendezvényén jártam.
A trendek jönnek-mennek, de a magas minőségű boroknak mindig meglesz a közönsége A Bordói November idén is számos meglepetést tartogatott, és nem volt hiány nagyszerű vörösborokból. A választék rendkívül széleskörű volt, így igazi kihívást jelentett végigkóstolni a különböző tételeket, ennek ellenére igyekeztem minél több pincénél, minél többféle vörösborral megismerkedni. Az ízek és illatok sokszínűsége mellett kíváncsi voltam arra is, hogy a borászok és borászatok szakemberei hogyan látják a vörösborok jelenlegi és jövőbeni helyzetét, és hogyan fér meg a bor az egészségtudatosság és a gasztronómia világával. Mindezeket szem előtt tartva igyekeztem egy átfogó képet kapni a borok és a borászatok dinamikusan változó világáról. - Sisa Barbara beszámolója.
"Minden bor szép a maga módján, hiszen minden egyes palack mögött hatalmas munka rejlik"Az ország szinte minden borvidéke képviseltette magát a Winelovers 100 nagykóstolón szombaton a Corinthia Hotelben. A résztvevőknek alaposan fel kellett készíteniük az érzékszerveiket, annak érdekében, hogy fel tudják fedezni az egyes borvidékekben rejlő sokszínűségeket.
Borok bűvöletében a DunánEzeken a forró nyári napokon nehéz olyan hűsítő programot találni, amely egyszerre nyújt kikapcsolódást és felejthetetlen élményeket. Az idei Winelovers River Night pontosan ezt a tökéletes kombinációt kínálta a borok szerelmeseinek. Kellemes szellő, remek társaság, lenyűgöző kilátás és kiváló borok, pezsgők tették varázslatossá az estét.