Badacsony a nagyvilágban - vulkánok lelke a jóindulatú, objektív kívülálló szemével címmel tartott mesterkurzust a Badacsony New Yorkban rendezvényen Robert Smyth AIWS, újságíró.
Az 5. alkalommal megrendezett Badacsony New Yorkban rendezvényen az „A Tasting Trip to the New Old World” című könyv Budapesten élő borszakértő szerzőjétől a badacsonyi borokról tanulhatott a közönség.
Robert Smyth már a 90-es évek közepe óta Magyarországon él. Az országot tartja az első szerelmének, a badacsonyi régiót pedig egy óriási lehetőségnek. Fő kutatási témája a borok nemzetközi összehasonlítása és a megkülönböztető jegyek vizsgálata.
Robert Smyth szerint az eddig is közismert volt, hogy Badacsony egy nagyon izgalmas régió. Úgy gondolja, a vulkáni kőzetek, a változatos klimatikus viszonyok és természeti formák, a Balaton közelsége és a meredek domboldalak igazán izgalmas, jó egyensúlyú szőlőket és ennek köszönhetően borokat eredményeznek. Kiemelte, hogy a régióra jellemző a hungarikum szőlőfajták (pl. kéknyelű vagy olaszrizling) jelenléte jelentős, de ugyanakkor nemzetközi szőlők is megélnek itt (úgy mint a rizling), ami nagyon fontos ismertetőjegye egy borrégiónak A '90es évek unalmának mára – hála a sok kreatív, egyedi borászatnak – nyoma sincs. A borok gyümölcsösek, frissek, érettek, ami Robert Smyth szerint egy gyilkos, kötelezően kihasználandó kombináció.
Állítását a következő borsorral támasztotta alá:
VÁLIBOR: Budai Zöld 2015
Folly Arborétum és Borászat: Cédrus 2013
Bencze Családi Birtok: Olaszrizling 2013
Gilvesy Pincészet: Rajnai Rizling 2013
Szeremley Birtok: Kéknyelű 2006
2HA Szőlőbirtok: Syraz 2013
+ Soave-i meglepetés, a nemzetközi összehasonlítás kedvéért
Számomra három bor igazán említésre méltó erről a listáról, amelyekben visszaköszön a badacsonyi régió sokrétűsége és változatossága.
VÁLIBOR: Budai Zöld 2015
A budai zöld egy csak magyar szőlőfajta, a kéknyelű beporzófajtája. Bora hasonlít a zöldveltelinire. Tiszta, friss, gyümölcsös bor, a narancsvirág és az őszibarack jegyeivel. Közepes testű és lecsengésű, kiegyensúlyozott, könnyed, jéghidegen szervírozva nyáron fröccsbornak is tökéletes lehet. Mindössze 1.000 palack készült belőle.
Gilvesy Pincészet: Rajnai Rizling 2013
A Szent-György hegy Tarányi dűlőjének csak rizlingből készült bora. Jegyeiben főleg a zöld alma, a citrusos jegyek és az őszibarack köszönnek vissza, mindez élénk savassággal párosulva. Egy fantasztikus bor, ami nemzetközileg is megállja a helyét és nagy hasonlóságot mutat Ausztrália egyik legöregebbi régiójának, Clare Valley-nek a rizlingjeivel.
2HA Szőlőbirtok: Shiraz 2013
Szintén a Tarányi dűlő bora. Színében lilás-feketés megjelenésű, illatában az ibolya, a feketebors, az ázsiai fűszerek és a meggy köszönnek vissza. Ez a shiraz nemzetközi kontextusban is említésre méltó. Karakteres, kiegyensúlyozott, erőteljes, csodás savakkal, ami felveti a kérdést, hogy miért is nincs nagyobb választék vörösborokból a Badacsonyban?
Zárásként az előadó kiemelte, hogy a Badacsony sokkal több, mint egy szép régió. Bármelyik termelőnél könnyen találhatunk kellemes borokat, az utóbbi évek izgalmas, új iránya pedig nagy lehetőségeket rejt magában. Robert Smyth bízik abban, hogy a helyi fajtáknak, a sajátos boroknak és a saját szőlőfajtának köszönhetően ebben a régióban minden megvan ahhoz, hogy idővel nemzetközileg is naggyá váljon.