Fröccs

8 tény az energiaitalokról

április 18. 14:44
Az energiaitalok népszerűsége hazánkban sem csökken, bár 1997-ben magas koffeintartalma miatt – vitamintartalma is a határértéken felül volt – az ÁNTSZ betiltotta, de 2000-től ismét forgalomba kerülhettek - írja a Nosalty, amely 8 tényt gyűjtött össze ezekről a dobozos izékről.
 
Pedig az energiaitalok - azon túl, hogy általában borzalmas a szaguk és az ízük - számos egészségkárosító hatással bírnak, emmelett pedig nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, tele vannak cukorral, stb.

Bujdosó Ferenc a Magyar Bor Akadémia tagja

április 18. 11:06
A Magyar Bor Akadémia április 16-án, csütörtökön tagjai közé választotta Bujdosó Ferencet a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borászát. 
 
Az Akadémia a magyar bor ügyének szolgálatára és képviseletére jött létre 1992-ben. Jelenleg 133 rendes, 12 örökös és 14 tiszteletbeli tagot számlál. Az Akadémia tagjainak – akik között egyébként a szakmailag elismert borászokon túl művészek, tudósok és közéleti szereplők is találhatók – közös célja, hogy a magyar borkultúrát a legmagasabb szintre emeljék.
 
A dél-balatoni régió borászai egyöntetűleg Bujdosó Ferencet jelölték a Magyar Bor Akadémia tagságára, aki örömmel vállalta a tisztséget. 
A 23 éve egyre nagyobb megbecsülést szerző „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím odaítélése mellett a Bor Akadémia 2007 óta további feladatokat is ellát, így többek között az intézmény nevéhez fűződik a "Minősített Magyar Borverseny" valamint „Az Év Boros Kiadványa” pályázat meghirdetése is. 
 
„Örömmel tölt el, hogy mind a dél-balatoni borrégió szereplői, mind a Magyar Bor Akadémia méltónak talál arra, hogy tagságommal még többet tehessek a magyar bor elismertségéért. Ezúton szeretném megköszönni valamennyi támogatómnak a jelölést, az Akadémiának pedig, hogy tagjai közé választottak” – mondta Bujdosó Ferenc. 

Gondtalan piknikezés Gálék jóvoltából

április 18. 07:06
Szép időre ébredtünk, de jó lenne elmenni kirándulni! De mire összekészítünk mindent oda a napunk fele, és még el sem indultunk. Azonban a Gál Tibor - Fúziónak támadt egy ötelet. Ők összepakolnak nekünk egy kosrat a piknikhet, a dolgunk csak annyi, hogy ejetsük útba a borbárt.

Csodaszép időnk van!Tökéletes alkalom a kiránduláshoz, dűlőjáráshoz, egy piknikhez a szabadban !Apropó piknik , Neked...

Posted by Gál Tibor - FÚZIÓ bor élménycentrum on 2015. április 16.

 

Egy francia képviseló nem csak a maradék bort vinné haza az étteremből

április 17. 20:07
A Franciaországban szinte ismeretlen doggy bag, a maradék étel becsomagolására alkalmas doboz éttermi bevezetésével harcolna az ételpazarlás ellen egy francia képviselő.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt doggy bag nem tudott meghonosodni a francia éttermekben, ahonnan nem szokás a maradékot hazavinni. 
Guillaume Garot szocialista képviselő viszont egyebek mellett ezen gyakorlat elterjesztését javasolja a Manuel Valls kormányfő megbízásából az ételpazarlás leküzdésére készített jelentésében, amelyet kedden nyújtott át Ségolene Royal környezetvédelmi és Stéphane Le Foll agrárminisztereknek.
 
Az ételhulladék Franciaországban 1,2 és 6 millió tonna között mozog évente, ez fejenként évi 20-90 kilogramm kidobott élelmiszert jelent. Ennek 58 százalékát az éttermek termelik, és 24 százalék a megmaradt fogásokból származik. 
 
A képviselő szerint az ételpazarlás leküzdésére Franciaországban elsőként egy kulturális akadályt kellene elhárítani. Az amerikai fogyasztókkal ellentétben, akik számára természetes az éttermi maradék hazavitele, Franciaországban a vendégek jelentős része "nem meri elkérni az ételmaradékot, a séfek pedig a fogások ledegradálását látják a gyakorlatban". 
 
A képviselő ugyanakkor kiemelte, hogy a dobozok bevezetésére egyre több példa akad, és ezért is érdemes azt bátorítani. Példaként említi a jelentésben a TakeAway nevű vállalkozást, amely mikrohullámú sütőben való melegítésre is alkalmas, újrahasznosítható dizájnos ételdobozokat hozott forgalomba éttermi használatra. A lyoni cég az éttermek igényei szerinti méretű és színű "doggy bageket" gyártat.   
"A vendégek és az étteremtulajdonos között gyakran félreértés van. A vendég azt várja, hogy az étterem ajánlja fel a maradékot elvitelre, az étterem pedig arra vár, hogy a vendég kérje" - mondta Victor Marostegan, a TakeAway társalapítója a 20 minutes című ingyenes lapnak. "Piaci hatástanulmányunk azt mutatta, hogy a vendégek és az éttermek sem zárkóznak el az ötlet elől. Ami hiányzott, az a bátorítás, mégpedig egy vonzó termékkel" - tette hozzá.  
 
A kulturális akadály ellenére a lyoni IFAG kereskedelmi főiskola három diákja által alapított cég eddig ötven Lyon környéki étteremmel kötött szerződést, és a hónap végégig legalább száz ügyfélre számít, az év végére pedig ötszáz étteremnek tervez dobozokat szállítani. 
 
Francois Pasteau, a párizsi L'Epi Dupin étterem séfje korábban az Egyesült Államokban dolgozott. A France2 közszolgálati televízió híradójának elmondta, hogy a konyhájában mindig van doggy bag, de ő soha nem ajánlja fel a vendégeknek. Csak akkor csomagolja be a maradékot, ha azt a vendég kéri. "99 százalékban külföldiek kérik a doggy baget. A pincéreim sem nagyon szoktak hozzá a dologhoz" - mondta a séf.
 
"Nem jut eszembe, hogy felajánljam. Kínos megkérdezni a vendégektől a vacsora végén, hogy kérnek-e doggy baget" - mondta Caroline Camu főpincér.  
 
Franciaországban ugyanakkor teljesen megszokott dolog, hogy a be nem fejezett boros üveget hazaviszik a vendégek az étteremből.
 
(MTI)

Pörög a bulikerék Gyulán

április 17. 17:32
Kezdetét vette péntek délután a háromnapos Gyulai Pálinkafesztivál, hivatalos nevén a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál.
Lovász Sándor főszervező, a fesztivál ötletgazdája elmondta: az a célja a rendezvénnyel, hogy hozzájáruljon a magyar gyümölcs és a különböző gyümölcskészítmények hazai és nemzetközi népszerűsítéséhez, páratlan értékeinek bemutatásához. Hozzátette: ezért kérte meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezete és Terméktanácsot, hogy legyen a fesztivál szakmai fővédnöke.
 
Nemcsak a pálinkák és likőrök versenyét rendezik meg, hanem díjazzák a lekvárokat, befőtteket, szörpöket, gyümölcsborokat, gyümölcsös süteményeket, sőt a különböző gyümölcseceteket is. A XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra idén 511 tételt neveztek be, Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is érkeztek minták a versenyre.
 
A gyümölcskészítmények versenye is egyre elismertebb; tavaly 39 nevezőtől 183 minta érkezett, idén 57-en összesen 221 tétellel neveztek be a megméretésre – mondta Lovász Sándor.
 
A pálinkafesztivál keretében megrendezendő IV. Pálinka Világkupa eredményhirdetése szombat délután lesz a gyulai vár udvarán; ekkor derül az is ki, melyik pálinka viselheti a Békés megye pálinkája címet egy évig a palackján a kereskedelmi forgalomban. A gyümölcskészítmények versenyének nyerteseit vasárnap hirdetik ki. 
 
A Várkertbe kilátogatóknak péntek este Fenyő Miklós, szombaton Fásy Ádám és vendégei, vasárnap pedig Kovács Kati, Koós János, Sólymos Tóni és az Express együttes adnak koncertet. Ezen kívül a Dirty Slippers, Bíró Mariann és Berki Csaba, a Nelson, a Maxisun és a Bronx zenekarok lépnek fel a három nap alatt.
 
A programsorozatot a Gyula Vár Kupa történelmi íjász verseny, a Dél-Alföldi Regionális Favágó Bajnokság és a Magyar Pálinka Szépe szépségverseny is színesíti.
 
A rendezvény évről évre mintegy húszezer látogatót vonz – mondta Lovász Sándor.
(MTI)

Álláslehetőség a Villa Tolnay-nál

április 17. 16:12
Értékesítési asszisztenst keres a 2015 nyarán megnyit a Villa Tolnay vendégház, kóstolóterem és fröccsterasz. A feladatkör borok értékesítése a pincénél, vendégek fogadása és borkóstoltatás.
 
Elvárások:
  • Jó kommunikációs készség,
  • Angol nyelvtudás,
  • Gasztronómiai ismeretek,
  • Borok szeretete.
Munkaidő: teljes munkaidő (8 óra), egész évben
Munkavégzés helye: Villa Tolnay Borház, Gyulakeszi, Csobánc-hegy 24.
További információk a pincészet facebook oldalán.
Jelentkezni április 22-ig lehet fényképes magyar nyelvű önéletrajzzal e-mailben lehet: info@villatolnay.hu
 

A Tokaj-Hegyaljáról elhurcolt zsidók örökségére emlékeztek

április 17. 13:06
A régió fejlődésében évszázadokon át jelentős szerepet játszó magyar zsidó közösség holokausztnak áldozatul esett tagjai előtt tisztelgett a mádi zsinagógában Trócsányi László igazságügyi miniszter, Ilan Mor izraeli nagykövet, Köves Slomó rabbi és Tombor András, a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke. A résztvevők egyetértettek abban: a borvidék megújulásához elengedhetetlen, hogy a régmúlt értékteremtő munkájának eredményei és a pótolhatatlan veszteségek egyaránt a közös tudásunk részévé váljanak - írja a Mandiner.hu.

Féláron utazhatsz vonattal Somlóra pincetúrázni!

április 17. 11:55
A Szent Iván éjszakájához legközelebb eső szombaton 41 Somlói Pince várja majd a hegyre látogatókat különböző kulturális és szakmai boros programokkal.
 
A rendezvény napján odafelé, és másnap visszafelé a MÁV egyedi menetrendje szerint a Budapest-Szombathely között közlekedő gyorsvonatok megállnak a Somló Hegy lábánál, Somlóvásárhely állomáson. Idén először az Éjszakai Pincetúrára utazók 50%-os menettérti kedvezményt vehetnek majd igénybe! 
 
A túráról minden információ megtalálható egyébként itt.

Varázslatos színek a Szil-völgyben

április 17. 09:20
A gyönyörű kora nyári időben már talajmunkákat végeznek a szőlőben. A tokaji Gizella Pince egyik legfontosabb területéről készült képet tett közzé a facebook oldalán. Láthatjátok, hogy milyen sok szép szín van már most a szőlőkben. Érdemes lesz a hétvégén a dűlőkben kirándulni.

#szilvölgy #tokaj

Posted by Gizella Pince Tokaj on 2015. április 16.