Megjelent a Borkiválóságok Könyve 2016. harmadik kötete, amely az év végi ünnepekre hangolódva a hazai aszú- és pezsgőkiválóságokat sorakoztatja fel. Az utóbbi három évben hét kötet jelent meg, amelyekkel elsősorban kiállításokon és jelentősebb szakmai rendezvényeken lehet találkozni. Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos múlt pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta: a magyar és angol nyelvű kötetek többek között lehetőséget kínálnak a borászatoknak az ingyenes hazai és nemzetközi megjelenéshez, a fogyasztóknak pedig megbízható információforrásként szolgálnak.
A miniszteri biztos szerint a magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli, egyre elismertebbek a nívós magyar borok a bel- és a külföldi fogyasztók körében, a termékek minősége folyamatosan megújul, a tradíciót ötvözik az innovációval. Mindazonáltal egyelőre a magyarok pezsgőfogyasztásának kétharmada továbbra is az év végére esik - jegyezte meg.
A Földművelésügyi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében pedig arról tájékoztatott, a magyar borok a világ élvonalába tartoznak, népszerűségük, ismertségük egyre nő, amit az is jól mutat, hogy évente mintegy 700 ezer hektoliter bort exportál Magyarország, elsősorban Németországba, az Egyesült Királyságba, Csehországba, Szlovákiába és Kínába, miközben a világon mintegy száz országba jutnak el a magyar borok és pezsgők.